hirdetés

Antihisztamin is okozhat anafilaxiát

Egy eset kapcsán első ízben számoltak be arról, hogy a cetirizin bevételét követően anafilaxiás reakció lépett fel.

hirdetés

Az Annals of Allergy szeptemberi számában olvasható esetismertetés a cetirizin eddig nem tapasztalt mellékhatására hívja fel a figyelmet.

Rutkowski és Wagner kazuisztikájában egy 52 éves, krónikus urticaria miatt rendszeresen mizolasztint szedő nőbetegnél házilag készült húsos-tepsis krumpli elfogyasztása után másfél órával generalizált urticaria, angioedema, nehézlégzés, hasi görcsök és hányinger jelentkezett. Sürgősségi ellátást követően tünetmentessé vált. Két hónap múlva aero- és alimentáris allergénekre vizsgálták. A specifikus IgE Alternaria pozitivitást mutatott. Húsokra, gluténre nem találtak emelkedett értéket, csak az ω-5-gliadin mutatott határértéket. A beteg nem kívánt gabonamentes étrendet. Tekintettel a korábbi súlyos reakcióra autoinjektorral ellátva engedték haza, amit a vizsgálatról hazafele mentében rögtön használni is kényszerült a fellépő súlyos allergiás tünetek miatt. Míg a gyanú az ételallergiára terelődött, a beteg határozottan a mindkét alkalommal a rosszullét előtt fél órával bevett cetirizint okolta, amit a szokásos antihisztaminja helyett használt. Az orálisan alkalmazható cetirizin oldattal történő provokációs bőr teszt negatív lett. Majd az oldatból 2 mg-t adtak be per os és ez a beteg gyanúját látványosan támasztotta alá: bőrtünetek, tachycardia, jelentős bronchospazmus lépett fel. A közlemény nemcsak egy gyógyszerrel kapcsolatos adverz eseményre hívja fel a figyelmet, hanem a betegtől kapott információk fontosságára és a bőrtesztek korlátaira is. Anafilaxiás betegeink számára Magyarországon is kapható epinefrin auto-injektor.

 

Forrás: Annals of Allergy, Asthma & Immunology

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.