hirdetés

Appendectomia utáni antibiotikum kezelés

Bebizonyosodott, hogy az appendicitis műtéti megoldása után elnyújtott posztoperatív antibiotikus kezelés nem eredményesebb, mit a rövid ideig tartó. 

hirdetés

Egy holland vizsgálat szerint az akut komplikációkkal járó appendicitis miatt végzett laparoszkópiás appendectomia utáni 5 napos posztoperatív antibiotikus kezeléssel sem lehetett csökkenteni a fertőzéses szövődmények számát a „szokásos” 3 napos antibiotikus utókezelés utáni szövődmények számához képest. A szerzők ezért kijelentették, hogy „a hosszabban adagolt antibiotikus kezeléssel nem lehetett megelőzni a hasüregi tályogokat, ezért leginkább a beteg klinikai tüneteire alapozott kezelési stratégia javasolható”.

Dr. Charles C. van Rossem (Tergooi Hospital, Hilversum, Hollandia) és munkatársai egy „Snapshot Appendicitis Collaborative Study Group”-nak nevezett csoportot hoztak létre a az antibiotikus utókezelés kérdésének tanulmányozására, és eredményeiket a JAMA Surgery 2015. november 18.-i számában tették közzé online. A kérdés felvetésének indoka az volt, hogy az akut, komplikált appendectomia után szükséges antibiotikus kezelés optimális időtartama nem ismert, ezért egy Hollandián belüli multicentrikus, prospektív vizsgálatot végeztek 2014 nyarán. A vizsgáltba 62 intézményben (8 akadémiai oktató klinikán, 38 oktatókórházban és 16 nem oktató kórházban) appendicitis, vagy annak gyanúja miatt végzett 1975 műtét adatait vonták be. A betegek 96,3%-ánál (n=1901) valóban akut appendicitist találtak, és appendectomiát végeztek.

A műtétek háromnegyedét (74,4%, n = 1415) laparoszkópos technikával végezték el. A laparoszkópiával kezelt betegek közül 415-nél (29,3%) az akut, komplikált klinikai kép miatt legkevesebb 1, de a helyzettől függően általában 2-6 napig tartó antibiotikus utókezelést végeztek.  Az antibiotikus utókezelések hosszát 123 betegnél (az előző 415 beteg 29,6%-ánál) előre meghatározták: 3 vagy 5 napos antibiotikus kúrát írtak elő. Úgy találták, hogy a hosszabb antibiotikus kezelés nem csökkentette sem a fertőzéses komplikációk(Odds Ratio: 0,93, 95%CI 0,38-2,32, p = 0,88), sem a hasüregi tályogképződések (OR: 0,89, 95%CI 0,34-2,35, p = 0,81) számát. Többváltozós regressziós analízissel úgy találták, hogy kizárólag a perforált appendicitis volt a fertőzéses szövődményekért, valamint a hasüregi abszcesszusokért felelős független kockázati faktor (OR: 4,90, 95%CI 1,41-17,06, p = 0,01, illetve OR: 7,46, 95%CI 1,65-33,66, p = 0,009).

Tehát a fertőzéses komplikációk csökkentése céljából végzett posztoperatív antibiotikus kezelés 5 napra való meghosszabbítása semmiféle előnnyel nem járt, ezért a nem perforált esetekben az antibiotikus utókezelés további lerövidítését tartják megfontolandónak.

A JAMA 2015. június 16.-án közölte Dr. Paulina Salminen (Turku University Hospital, Finnország) és munkatársai sok vitát kiváltó tanulmányát, mely szerint a CT-vel is igazoltan komplikáció-mentes appendicitis antibiotikus kezelése csaknem ugyanolyan hatásos, mint az appendectomia. Finnországi kórházakban 2009 és 2012 között Appendicitis Acuta (APPAC) néven végeztek egy vizsgálatot, melynek során 18 és 60 év közötti appendicitises betegeket osztottak két csoportra: 273 betegnél műtét történt, 257 betegnél antibiotikus kezelést végeztek (3 napig napi 1 gramm ertapenem, majd 7 napig napi egyszeri per os 500 mg levofloxacin és napi háromszori 500 mg metronidazol). Az antibiotikus csoportból végül 70 beteg (27,3%) appendectomiára került az appendicitis tüneteinek megjelenése utáni 1 éven belül, míg 186 betegnél (72,7%) egyáltalán nem volt szükség műtétre. Az antibiotikus csoportból végül műtétre került 70 betegből 58-nál komplikáció nélküli appendicitis, 7 betegnél komplikált akut appendicitis volt található, és 5 betegnél nem volt gyulladt a féregnyúlvány, de a műtétet profilaktikus célból elvégezték. Mivel előzetesen 24%-os „non inferiority” küszöböt állapítottak meg, az antibiotikus kezelés eredményei nem bizonyultak rosszabbnak a műtéti eredményeknél.

A van Rossem tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Hasday (University of Michigan Medical School, Ann Arbor) figyelmeztette, hogy a média széles körben terjesztette azokat az eredményeket, amelyek szerint az appendicitis antibiotikumokkal épp úgy gyógyítható, mint műtéttel. A sebészek természetesen elhatárolódnak az ilyen elképzelésektől. A betegek tünetei, valamint a speciális kockázatok és előnyök szerint kell megválasztani a legmegfelelőbb kezelést.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Surgery

3. JAMA

4. JAMA Surgery

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.