hirdetés

Autoimmun betegségek és perinatális depresszió

Az autoimmun betegségben szenvedő nők nagyobb valószínűséggel szenvednek perinatális depresszióban és a perinatális depresszióval küzdő nőknél nagyobb az autoimmun betegségek kialakulásának kockázata.

hirdetés

A Karolinska Intézet munkatársainak eredményei a Molecular Psychiatry című folyóiratban jelentek meg. A kutatók a svéd orvosi születési nyilvántartás adataiban azonosítottak minden olyan nőt, aki 2001 és 2013 között szült Svédországban. A mintegy 815 000 nőt és 1,3 millió terhességet vizsgálva valamivel több, mint 55 000 nőnél diagnosztizáltak depressziót a terhesség alatt vagy a szülést követő egy éven belül. Ezután a perinatális depresszióval diagnosztizált nőknél 41 autoimmun betegség előfordulási gyakoriságát vizsgálták, olyan tényezőket is figyelembe véve, mint a genetikai adottságok és a gyermekkori környezet.

Az eredmények azt mutatták, hogy az autoimmun betegségben szenvedő nőknél 30%-kal nagyobb valószínűséggel fordult elő perinatális depresszió (esélyhányados, 1,30; 95% CI, 1,25‑1,35), és a perinatális depresszióban szenvedő nőknél 30%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki autoimmun betegség (kockázati arány, 1,30; 95% CI, 1,25‑1,36). Testvérek összehasonlításával is megerősítették az eredményeket, kontrollálva néhány közös genetikai és korai életkori környezeti tényezőt.

Az összefüggés független volt a pszichiátriai társbetegségektől, ami közös biológiai mechanizmusok jelentlétére utal.

Korábbi kutatások kimutatták az immunrendszer érintettségét a depresszióban, és mind az immunrendszer által aktivált betegségek és a depresszió tünetei, valamint az aktivált molekuláris útvonalak hasonlóságot mutatnak, mely a közös genetikai és környezeti kockázati tényezők, a stressz, a hormonális változások, a gyógyszerek és a proinflammatorikus állapotok következményei lehetnek.

A tanulmány szerint jelentős összefüggés van a perinatális depresszió és az autoimmun pajzsmirigybetegség, a pikkelysömör, a fekélyes vastagbélgyulladás és a cöliákia között, de különösen erős összefüggést találtak a sclerosis multiplexszel. Bár a vizsgálatból nem derül ki, hogy ennek mi az oka, de az bizonyított, hogy a sclerosis multiplexben szenvedőkben rendkívül magas a depresszió kialakulásának kockázata, ami közös genetikai és környezeti kockázati tényezőkre utalhat. Mivel a sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb autoimmun betegség nagyobb populációt tudtak vizsgálni.

Megjegyzendő, hogy a tanulmányban nem vizsgálták a gyógyszerhasználatot, pedig az antidepresszánsoknak vannak immunológiai hatásai is, és az autoimmun betegségekben alkalmazott gyógyszerek is hatással lehetnek a mentális állapotra.

A kutatók elmondták, különös figyelmet kell fordítani az autoimmun betegségek jeleire a perinatális depresszióban szenvedő nőknél, és a perinatális depresszió jeleire az autoimmun betegségben szenvedőknél. Fontos továbbá vizsgálni a terhesség alatti és a szülés utáni egy évben jelentkező depresszió hosszú távú hatásait is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/two-way-link-between-autoimmune-disease-perinatal-depression-2024a10000wj?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.