hirdetés

Az alkoholintoxikáció akut kezelése

Az akut intoxikációban lévő beteg klinikai vizsgálata nagy gondosságot igényel. A beteg állapotának pontos meghatározásához ismételt vizsgálatokra van szükség. Az olyan tényezők, mint a trauma vagy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése, megnehezíthetik a pontos diagnózis felállítását, és befolyásolhatják a megfelelő kezelés kiválasztását. A cikkben a szerző áttekinti a diagnosztika kérdéseit, a kezelési lehetőségeket és az intoxikált beteg elbocsátásához kapcsolódó tennivalókat.

Az alkoholmérgezés a legkülönbözőbb klinikai szituációkban meglepően gyakran állítja az orvost nehezen megoldható diagnosztikai és terápiás feladat elé. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) keretei között működő National Center for Health Statistics felmérése szerint az Egyesült Államokban élő, 12. életévüket betöltött személyek 52%-a fogyasztott alkoholt a vizsgálatot megelőző hónap során.1 Bár a National Hospital Discharge Survey elnevezésű vizsgálat szerint 1994 és 1997 között az alkohollal kapcsolatos diagnózisok aránya csökkent, az alkoholfüggőségben nem szenvedők túlzott alkoholfogyasztásának gyakorisága mindkét nemben nőtt.2

A sürgősségi osztályon, kórházban, rendelőben dolgozó orvosok rendszeresen találkoznak intoxikált beteggel. Mivel becslések szerint a sürgősségi osztályra kerülő betegek 20–25%-a alkoholt fogyasztott, minden orvosnak képesnek kell lennie az intoxikációval összefüggő szakmai problémák végiggondolására.3,4 Álljunk ellen a kísértésnek, hogy a barátságosan viselkedő betegek esetében kicsinyítjük a problémát, az erőszakosabbakat pedig az első adandó alkalommal hazaküldjük.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
David A. Yost, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.