hirdetés

Az Alzheimer-kór kockázata bármely életkorban csökkenthető

A napi rendszerességgel végzett testmozgás csökkenti az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás kockázatát, még 80 éves kor felett is – számolt be a Rush University Medical Center neurológiai kutatásokkal foglalkozó munkacsoportja.

hirdetés

Eredményeiket a Neurology című lap online kiadásában április 24-én tették közzé.

„Vizsgálatunk eredményei azt jelzik, hogy nemcsak az olyan fizikai aktivitás alkalmas az Alzheimer-kór kivédésére vagy késleltetésére, mint amilyen a szigorúan vett testedzés, hanem a főzés, mosogatás és takarítás is – mondja dr. Aron S. Buchman, a vizsgálat vezetője, a Rush neurológus professzora. – Mostani tapasztalataink megerősítéssel szolgálnak arra, hogy azokat az egészen idős embereket is fizikai aktivitásra serkentsünk, akik életkoruknál vagy általános állapotuknál fogva formális tornaprogramokban már nem tudnak részt venni, az aktív életforma azonban számukra is egészségi előnyöket rejt. Ez volt az első olyan kutatás, melyben a résztvevők saját beszámolóin kívül objektív módszerekkel is meghatároztuk a fizikai aktivitás mértékét. Ennek azért van jelentősége, mert az emberek – főleg idősebb korban – nem mindig emlékeznek vissza pontosan napi tevékenységeikre.”

A testmozgással összefüggő és attól független fizikai aktivitás mennyiségét 716, demenciában nem szenvedő személynél határozták meg egy aktigráf nevű berendezés segítségével, melyet nem domináns csuklóján 10 egymást követő napon viselt a vizsgálati személy. A résztvevők átlagéletkora 82 év volt. Az eszköz mindenfajta fizikai aktivitást regisztrált. A résztvevőknél kognitív tesztekkel mérték fel a memóriát és a gondolkodási képességeket. A fizikai és szociális aktivitásról a részt vevő idős emberek beszámolói alapján is tájékozódtak.

A vizsgálati alanyokat egy jelenleg is folyó követéses vizsgálat, a Rush Memory and Aging Project köréből válogatták, melynek célja az időskorúak csoportjában gyakori krónikus betegségek előfordulásának elemzése. Átlagosan 3,5 éves utánkövetési idő alatt 71 résztvevőnél észlelték Alzheimer-kór kialakulását. A kutatók azt találták, hogy a fizikai aktivitás mennyisége szempontjából az alsó 10 százalékba tartozó személyeknél több mint kétszer (2,3-szer) akkora volt az Alzheimer-kór előfordulásának esélye, mint a felső 10 százalékba tartozó vizsgálati alanyoknál.

A vizsgálat azt is igazolta, hogy a fizikai aktivitás intenzitása szerinti alsó 10 százalékban csaknem háromszor (2,8-szer) nagyobb volt az Alzheimer-kór valószínűsége, mint a fizikai aktivitás intenzitása szerinti felső sávban.

„Tekintettel arra, hogy az aktigráfot a csuklóra helyeztük fel, úgy tűnik, hogy az Alzheimer-kór kivédése szempontjából az olyan tevékenységek is előnyös hatásúak, mint például a főzés, mosogatás, kártyázás, sőt akár a kerekesszék mozgatása is – mondja Buchman. – Ezek nem költséges, könnyen elérhető és mellékhatásoktól mentes tevékenységek, melyek bármely életkorban – így igen előrehaladott korban is – végezhetők, és potenciálisan alkalmasak lehetnek az Alzheimer-kór megelőzésére.”

Jelenleg körülbelül 40 millió idős korú él az Egyesült Államokban, akiknek száma 2030-ra várhatóan megkétszereződik, 80 millióra emelkedik.

„Jelen vizsgálatunk azt mutatja, hogy a könnyen módosítható kockázati tényezőnek számító fizikai aktivitás összefüggésben áll a kognitív hanyatlással és az Alzheimer-kór kialakulásával. Ennek pedig beláthatatlan közegészségügyi jelentősége van” – zárják tapasztalataikat a kutatók.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.