hirdetés

Az antidepresszívumok növelhetik a testsúlyt

Az antidepresszívumok hosszútávú használata szerepet játszhat a betegek testsúlyának növekedésében. A kockázat a gyógyszerszedés második és harmadik évében a legkifejezettebb. 

hirdetés

Az antidepresszívumok által okozott testsúlynövekedés rövid idejű kockázata jól ismert, de keveset tudunk a hosszú idejű hatásokról. Ezért Dr. Rafael Gafoor (King’s College, London, UK) és munkatársai a UK Clinical Practice Research Datalink adatai segítségével csaknem 300,000 beteget (136,762 férfi, 157,957 nő) követtek éveken át. 2004 és 2014 között legalább háromszor ellenőrizték a betegek BMI-jét. Kiinduláskor 17,803 férfi (13%) és 35,307 nő (22,4%) kapta a 12 legismertebb antidepresszívum valamelyikét. Míg az antidepresszívumokat nem szedő betegeknél az 5%-ot meghaladó testsúlynövekedés 8,1/100 személy/év volt, addig az antidepresszívumokat szedő betegeknél ez 11,2/100 személy/év-nek adódott (igazított RR arány: 1,21, 95%CI 1,19-1,22, P<0,001). A kutatók szerint egyértelmű az összefüggés a gyógyszer és a testsúlynövekedés között: számításaik szerint minden 59. antidepresszívumot szedő nőnél jelentkezhet 5%-ot meghaladó hízás. A testsúlynövekedés legkifejezettebben a gyógyszerelés második és a harmadik évében jelentkezett, és folyamatosan tartott a hatodik évig: a második évben az RR 1,46 volt (95%CI 1,43-1,49), a harmadik évben 1,48-nak adódott (95%CI 1,45-1,51). A gyógyszerszedés második évében egy további, 5%-ot meghaladó súlygyarapodás átlagosan minden 27., antidepresszívumot szedő hölgynél jelentkezett. Az eredetileg normál testsúlyú – de antidepresszívumokat szedő – betegeknél nagyobb a kockázata annak, hogy túlsúlyosak, vagy obezek lesznek, az eredetileg is túlsúlyos betegek pedig könnyebben válnak obezekké a gyógyszerszedés miatt.

Az antidepresszívumok 12 hónapnál rövidebb alkalmazása - mások korábbi megfigyeléseivel ellentétben - nem okozott súlygyarapodást, de a hiányos adatok miatt ez statisztikai hiba is lehet. Az szintén nem világos, hogy az antidepresszívumok által okozott súlygyarapodás miért tart ilyen sokáig, és további vizsgálatok lennének szükséges annak eldöntésére is, hogy van-e genetikai alapja a súlygyarapodásnak. A vizsgálat megfigyeléses típusa miatt nem lehet valódi ok-okozati következtetést levonni.

A szerzők is hangsúlyozzák, hogy a súlygyarapodás miatt nem kell leállni az antidepresszívumok szedésével, de célszerű, ha a testsúlynövekedés lehetőségét már az első recept felírásakor megbeszéljük a beteggel.

Dr. Alessandro Serretti és Dr. Stefano Porcelli (University of Bologna) szerkesztőségi közleményükben rámutattak, hogy a vizsgálatban sok beteg adatait értékelték, hosszú volt a megfigyelési idő, ezért a kapott eredményeket valósnak kell elismerni. De – mint az egyéb epidemiológiai vizsgálatokban is lenni szokott – nem lehetünk biztosak abban, hogy egyedül az antidepresszívumok a felelősek a súlygyarapodásért. Életmódbeli tanácsok, rendszeres testsúlyellenőrzés segíthet e nem kívánatos mellékhatás kivédésében, a fokozott testmozgás pedig már önmagában is javít a depresszió tünetein. Vélhetően a jövőben meg tudjuk majd határozni a beteg hízásra való hajlamát, genetikai prediszpozícióját is, de amíg ez nem sikerül, addig az életstílus megváltoztatására tett javaslatok és a rendszeres monitorozás mindenképp követendő. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. BMJ 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.