hirdetés

Az életveszélyes sepsis új biomarkere

A galektin-1nevű cukorkötő fehérje szerepet játszhat a gyulladás súlyosbodásában és életveszélyes szeptikus állapot kialakulásában, sőt a sepsis biomarkere lehet.

hirdetés

A sepsis életveszélyes állapot, mely csak az USA-ban több mint 270 ezer halálesetért felelős évente – kezdik a szerzők a Nature Immunology január 4-i számában megjelent cikküket.

A sepsis kiindulópontja többnyire bakteriális fertőzés, melyre az immunrendszer túlzott reakcióval, citokinviharral válaszol, aminek következtében gyulladáskeltő proteinek kerülnek a véráramba. Ez sokszervi elégtelenséghez és végül halálhoz vezet. Más betegségek is elindíthatnak citokinvihart, az orvostörténészek feltételezik például, hogy az 1918-19-es influenzajárvány és a „fekete halál” okozta halálesetek hátterében is citokinvihar állhatott. Ugyancsak citokinvihart figyeltek meg a COVID-19 okozta letális esetek jelentős részében is.

Sepsis kapcsán a citokinvihar fő kiváltója, hogy a szervezet túlzott reakcióval válaszol arra, amikor az immunrendszer érzékeli a sejteken belül zajló fertőzést. A sejt az őt megfertőző baktériumoknak vagy azok egyes alkotóelemeinek felismerésekor azonnal aktiválja azokat az enzimeket, amelyek működésre késztetik a sejtmembránt belülről felsértő fehérjéket. Ennek eredményeként a sejtek „felnyílnak”, „felrobbannak” és belőlük a citokinek kerülnek a keringésbe. A kikerülő citokinek hatására más sejtek is sérülnek, és az immunrendszer riadókészültségben van. Ez egy idő múlva lecsendesedik, ekkorra azonban már elvész a sejtek feletti kontroll.

A most megjelent cikk szerzői arra keresték a választ, milyen típusú alarmirozó anyagok szabadulnak fel, amikor egy sejt egy bizonyos bakteriális molekulát (lipopoliszacharidot) felismer intracellulárisan. Azt az izgalmas felfedezést tették, hogy a cukrokhoz és cukorral borított proteinekhez kötődő galektin-1 kiáramlik a sejtekből, e molekula eléggé kicsi ahhoz, hogy kiférjen a sejtmembránon ütött lyukakon, még mielőtt a sejt felrobbanna.

Ennek nyomán a kutatócsoport a galektin-1 sepsisben betöltött szerepét kívánta tisztázni. Megfigyelték, hogy a galektin-1 szupprimálja a gyulladást fékező mechanizmusokat, ennek eredménye a citokinvihar fellángolása. Azt tapasztalták továbbá, hogy enyhébb fertőzés lép fel azoknál a kísérleti egereknél, amelyekben nincs jelen a galektin-1, és esetükben enyhébb a szervi károsodás, valamint túlélésük is jobb a normál állatokénál.

A humán vizsgálatok során pedig azt tapasztalták, hogy a szeptikus betegek galektin-1-szintje magasabb, mint a kritikus állapotban lévő, ám nem szeptikus betegeké, illetve az egészséges személyeké.

A kutatók most arra keresik a választ, hogy a galektin-1 alkalmas célpont lehet-e a sepsishez társuló citokinvihart csökkentő gyógyszeres terápiák számára, illetve használható lehet-e biomarkerként kritikus állapotú betegeknél rizikóbecslésre. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.