hirdetés

Az energiatakarékosság és az asztma

A jól hőszigetelt épületekben kevés az energiaveszteség, ezért ott élni gazdaságos. Egy új angol vizsgálat szerint ennek az az ára, hogy növekszik az ott élők körében az asztma kockázata.

hirdetés

A korszerű anyagokból vagy új technikával épített házak általában energiatakarékosak: a fűtésük sokkal gazdaságosabb, mint a korábbi lakótereké. Az Exeteri Egyetem kutatói az energiatakarékos technikával működő épületek vizsgálata során azt észlelték, hogy az ilyen házakban élők kevesebbet költenek fűtésre, de ezekben a családokban többen igényelnek orvosi ellátást asztmás panaszok miatt.

A munkacsoport kérdőív útján 3867 otthont vizsgált, és az Environment International szakfolyóirat 2015. februári számában megjelenő tanulmányában azt a sokakat megdöbbentő adatot tudatja, hogy a gondosan szigetelt épületekben élők nagyobb eséllyel betegednek meg asztmában, mint a huzatos, rosszul szigetelt otthonokban lakó emberek.

Angliában ez a tudományos hír nagy figyelmet keltett, mert az angol kormány éppen ezekben a napokban közölte, hogy energiatakarékos lakóhelyi megoldások támogatására 30 millió font összegű keretet biztosít. Ez a döntés azért is igen jelentős, mert világunkban az asztma előfordulási gyakorisága Angliában a legnagyobb.

A vizsgált felnőttek átlagos életkora 59,0±17,3 év volt, a nők aránya 59%. A penészes, dohos szag kétszeresére növelte az asztma valószínűségét (esélyhányados: 2,2, 95%-os megbízhatósági tartomány: 1,3–3,8). Richard Sharpe, a munkacsoport vezetője hangsúlyozta: „Azt találtuk, hogy az energiatakarékos otthonokban élő felnőtt lakosok asztma szempontjából fokozott kockázatnak vannak kitéve. A modern energiahatékonysági rendszabályok – a jobb szigetelés, a rések kitöltése – jóvoltából az energiafölhasználás gazdaságosabb, mert kisebb a hővesztés, de vannak olyan lakók, akik nem tudják otthonukat megfelelően fűteni, s ezért nem szellőztetnek eleget. A dohosság és a penészgombák elszaporodását elősegítő körülmények pedig asztma kifejlődésére hajlamosítanak.”

A penész jelenléte önmagában nem volt elégséges az asztma kialakulásához, de a rossz szellőztetés kedvez más – biológiai, kémiai, fizikai – szennyeződéseknek is. Ezek a belső légtér fokozott nedvessége irányában hatnak, s a poros levegőben elszaporodhatnak különféle baktériumok és atkák.

A lakásban élők szokásai, viselkedési hibái is fontos tényezők: a lakáson belül végzett mosás, szárítás tovább fokozhatja a nedvességet és annak következményeit. „Ezek a kutatási adatok sokat segíthetnek abban, hogy a korszerű, energiatakarékos házakban élők megtanulják azt az életmódot, amellyel kihasználhatják körülményeik előnyeit, de megkímélhetik magukat az egészségügyi kockázatoktól” – foglalta össze a tanulságokat Mark England, a kutatást támogató Coastline Housing vállalkozás vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.