Az izolált szisztolés hipertenzió növeli a kardiovaszkuláris kockázatot

A fiatalok és középkorúak izolált szisztolés hipertenziója jelentősen növeli a koronáriabetegség vagy a kardiovaszkuláris betegség miatti halálozás kockázatát, ezért fontolóra kell venni, hogy az életmódváltoztatás mellett már fiataloknak is adjunk-e gyógyszert.  

hirdetés

A tartós izolált szisztolés hipertenzió (ISH) a fiatalokban és a középkorúakban nem „ártatlan” állapot – állapították meg a kutatók, akik az ISH-t úgy definiálták, hogy a szisztolés vérnyomás 140 Hgmm vagy magasabb, míg a diasztolés vérnyomás alacsonyabb 90 Hgmm-nél.

Vizsgálatukban (Chicago Heart Association Detection Project in Industry Study) kimutatták, hogy ISH esetén sokkal nagyobb a koronáriabetegség és a kardiovaszkuláris (CV) betegség miatti halál kockázata, mint a normális-optimális vérnyomású személyekben; különösen nők esetén.

„Ez azt igazolja, hogy az orvosoknak szűrniük kell az ISH-t a fiatal és a középkorú személyekben, és nagyon figyelniük kell rá” – mondta dr. Donald M. Lloyd-Jones (Northwestern Egyetem, Chicago, IL, USA), a vizsgálat szenior szerzője. „Nem mondhatjuk azt, hogy: 'Ez a személy még fiatal; a vérnyomásával később is ráérünk foglalkozni'. Agresszívebben kell tanácsolnunk az életmódváltoztatást, és ha az ISH tartós, meg kell fontolnunk a gyógyszerek adását is.”

E vizsgálat azonban megfigyeléses volt, és nem az volt a célja, hogy megállapítsák, hogy milyen kezelés ajánlott az ilyen betegeknek – figyelmeztetett Yuchiro Yano, a közlemény vezető szerzője  (Northwestern Egyetem) a Journal of the American College of Cardiology 2015. február 3-i számában.

Az 50 év felettiekben az ISH a magas vérnyomás messze leggyakoribb formája; míg a fiatalabb felnőttekben ritkább. Nem világos, hogy a fiatal felnőttek ISH-ja „pszeudo”, „hamis” vagy „jóindulatú fehérköpeny” magas vérnyomás-e, főleg azért nem, mert a korábbi vizsgálatokban csak kevés személy vett részt.

Yano és munkatársai 15 868 férfi és 11 213 nő adatait elemezték; a személyeket 1967 és 1973 között toborozták, s egyiküknek sem volt szívbetegsége és nem szedtek vérnyomáscsökkentőt. Átlagos életkoruk 34 év volt, és 85%-uk nem spanyolajkú fehér volt.

Egyetlen, fekvő helyzetben végzett vérnyomásmérés alapján a személyeket öt vérnyomáscsoportba osztották: optimális-normális (<130/

A férfiak egynegyedének, és a nők 13%-ának volt ISH-ja. Az ISH-s személyek nagyobb valószínűséggel dohányoztak, nagyobb arányban voltak alacsonyan képzettek, nagyobb részüknek volt magasabb a testtömegindexe és a koleszterinszintje, mint az optimális-normális vérnyomáscsoport tagjainak.

A személyeket átlagosan 31 évig követték, s ez idő alatt 1728-an haltak meg kardiovaszkuláris betegségben, 1168-an koronáriabetegségben és 223-an stroke-ban.

Az ISH-s férfiak 23%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg kardiovaszkuláris betegségben, mint az optimális-normális csoportba tartózók, s az ISH-s nőknél 55% volt ez az arány (a zavaró tényezőkre való korrigálás után).

Az ISH-s férfiak, és főként a nők gyakrabban haltak meg koronáriabetegségben is, mint a referenciacsoport tagjai. A stroke-os halálozást azonban nem befolyásolta az ISH.

 

A halálozás korrigált hazárd aránya (95% CI); ISH versus 

optimális-normális csoport

A halál típusa

Férfiak

Nők

Kardiovaszkuláris betegség

1,23 (1,03–1,46)

1,55 (1,18–2,05)

Koronáriabetegség

1,28 (1,04–1,58)

2,12 (1,49–3,01)

Stroke

1,08 (0,62–1,90)

1,46 (0,76–2,82)

 

Mint a kísérő szerkesztőségi közleményben írták, remélhetőleg a hipertenzió korai kezelése a fiatal felnőttekben csökkenteni fogja a későbbi kardiovaszkuláris események incidenciáját. 

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.