hirdetés

Az oszteoporózis a szívkockázat jele lehet reumatoid artritiszben

A reumatoid artritiszes betegekben a csont alacsony ásványianyag-tartalma és a csigolyatörések nem csupán azt jelzik, hogy a páciensnek valószínűleg oszteoporózisa van, hanem úgy látszik, hogy a kardiovaszkuláris kockázat megnövekedését is – ez derült ki egy keresztmetszeti vizsgálatból.

hirdetés

Az eredmények arra utalnak, hogy a kettős energiájú röntgensugár abszorpciometriás (DEXA) képek, amelyeket rendszeresen készítenek a reumatoid artritiszes betegekben az oszteoporózis felmérésére, egyúttal a kardiovaszkuláris betegség kockázatának felbecslésére is alkalmasak – mondta el dr. Ausaf Mohammad az Amerikai Reumatológiai Kollégium (ACR) éves találkozóján.

603 olyan felnőtt beteg közül, akik megfeleltek az ACR 1987-es reumatoid artritisz definíciójának, 230-ban fordult elő legalább egy dokumentált kardiovaszkuláris esemény, és ezekben a betegekben szignifikánsan alacsonyabb volt a csípőcsont és a lumbális csigolyák ásványianyag-tartalma, mint azokban, akikben kardiovaszkuláris esemény nem szerepelt az anamnézisban. E betegekben négyszeres volt az oszteoporózis gyakorisága (60% vs. 15%) és kétszeres a csigolyatöréseké (24% vs. 12%) – mondta el dr. Mohammad, az írországi Galway Egyetemi Kórházak munkatársa.

Az alacsony csontsűrűség és a csigolyatörések azután is összefüggést mutattak a kardiovaszkuláris betegséggel, ha az adatokat korrigálták az életkorra, a nemre, a dohányzásra, a magas vérnyomásra, a diabéteszre és a hiperkoleszterinémiára. Az alacsony csontsűrűségnek és a csigolyatöréseknek kifejezettebb előrejelző hatásuk volt a kardiovaszkuláris eseményekre nézve, mint a hagyományos rizikófaktoroknak vagy mint a reumatoid artritisz aktivitását mutató pontértékeknek.

Így például az oszteoporózis és a csigolyatörések életkorra és nemre korrigált esélyhányadosa a kardiovaszkuláris betegekben 2,70, illetve 2,67 volt; az esélyhányadosok a diabéteszesekre, a dohányosokra, a magas vérnyomásosokra, a hiperlipidémiásokra, a magas C-reaktív protein szintesekre és a reumatoid artritisz aktivitását mutató magas Betegség Aktivitási Pontszámosokra (DAS-28) nézve rendre 1,61, 1,18, 1,58, 1,02, 1,73 és 1,63 voltak.

A reumatoid artritiszes betegek közül 446 nő és 157 férfi volt, valamennyien 40 év fölöttiek voltak (átlagos életkor: 56 év), és mindegyikük esetében rendelkezésre állt egy olyan korábbi DEXA kép, amelynek alapján kimutatható volt a csigolyatörés. A képeket muszkuloszkeletális radiológusok értékelték vakon, és az oszteoporózis diagnózisát az Egészségügyi Világszervezet DEXA kritériumainak megfelelően állították fel: a csont ásványianyag-sűrűség kritérium alapján a betegek 32%-ának volt oszteoporózisa, és 13%-ukban fordult elő egy vagy több csigolyatörés.

A kohorszban a kardiovaszkuláris események közül 45 betegben fordult elő szívinfarktus, 145-en kaptak sztentet, 33-nak volt szívelégtelensége és 7-nek stroke-ja.

A mostani vizsgálat eredményei azért figyelemreméltók, mert a kardiovaszkuláris betegség hagyományos rizikófaktorai a reumatoid artritiszes betegekben nem olyan jó előrejelző értékűek, mint másokban, és ebben a populációban a kardiovaszkuláris betegség a vezető halálok – magyarázta dr. Mohammad.

„A kardiovaszkuláris betegség kockázata nem sokkal az artritisz kezdete után megnő, s a kockázat mértéke hasonló ahhoz, amit nem artritiszes diabéteszes vagy 5–10 évvel idősebb személyekben látunk – vagyis egy nagyon nagy kockázatú betegcsoportról van szó” – mondta dr. Mohammad.

A kardiovaszkuláris betegség rizikófaktorai azonban „másképpen működnek” a reumatoid artritiszes betegekben, mint más populációkban, és számos tanulmány kimutatta, hogy a kockázatbecslésre használt módszerek, például a Framingham kockázati skála, alulbecsülik e betegekben a kockázatot. És ebben a vizsgálatban is igaz volt, hogy a Framingham kockázati pontszám nem különbözött a kardiovaszkuláris eseményt átéltekben és az ilyen eseményen át nem esettekben. Mint dr. Mohammad mondta: ez jelentős probléma, és jobb markerekre és előrejelzőkre van szükség. Úgy látszik, fejtette ki, hogy a csont ásványianyag-sűrűsége ilyen marker lehet, és a DEXA képek pedig jó előrejelző eszközök.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.