hirdetés

Az új vagy emelt adagú vérnyomáscsökkentő nem veszélytelen

A hipertóniások halálozása megfelelő vérnyomáscsökkentő kezeléssel javítható, de az idős betegcsoportban a terápia kezdetén vagy gyógyszerváltáskor nem ritkák az elesés okozta sérülések – igazolja egy új amerikai vizsgálat.

hirdetés

Magyarországon mintegy 8,3 millió felnőtt ember él, és a legújabb statisztikai adatok szerint ebből valószínűleg 3,5 milliónak magas a vérnyomása. Ez kiváltképp az idősekre igaz: a 75 évesnél idősebbek több mint 80%-a hipertóniás. Ez a tendencia egyre kifejezettebb, hiszen 65 évesnél idősebbekből 122 jutott már évekkel ezelőtt 100 gyermekre, ami három fővel meghaladja az Európai Unió átlagát. Nálunk már egy évtizede több az idős, mint a fiatal, és a különbség egyre nagyobb.

A magyar hipertónia regiszter szerint a kezelt hipertóniások 88%-a kombinált gyógyszeres kezelést kap, ami korszerű ellátást jelent, de mind több adat utal arra, hogy – különösen időskorban – a gyógyszerelés bevezetése vagy módosítása kockázattal jár.

Két éve az Európai Kardiológus Kongresszuson hangzott el egy lengyel orvoscsoport előadása az általuk végzett metaanalízisről. A nemzetközi szakirodalomban megjelent 11 dolgozatot összegezték, kiemelve, hogy a vérnyomáscsökkentővel kezeltek körében az agyi katasztrófa gyakorisága 21%-kal csökkent, de az antihipertenzív szerek adása az elesések kockázatát ugyancsak 21%-kal növelte.

Most New Yorkban a Columbia Egyetem Orvosi Központjának kutatói Daichi Shimbo vezetésével foglalkoztak ezzel a kérdéssel, a korábbiaktól eltérő módon. Előzőleg mindig a hipertóniás betegek sorsát követték olyan szempontból, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedésének elkezdése vagy a korábbi terápia megváltoztatása, az adag emelése hogyan kapcsolódott eleséshez, balesethez. Ez az amerikai munkacsoport azt vizsgálta, hogy 2007 júliusa és 2012 decembere között elesés következtében, sérülés miatt a traumatológiai rendelésre bekerülő betegek a baleset előtt 15 napon belül kezdtek-e vérnyomáscsökkentőt szedni, vagy emelték-e az addigi gyógyszeradagjukat.

A munkacsoport 90 127 beteg anyagát értékelte. A balesetet szenvedettek között voltak koponyasérültek, csípő- vagy térdsérülés miatt hospitalizált betegek, arccsonti törés okán beszállítottak és elesés következtében más módon károsodottak. A biztosítottak közül 272 fő akkor kezdte szedni a vérnyomáscsökkentőt, 1508-an új antihipertenzívumot kaptak, és 3113-an emelték a gyógyszerük adagját.

Elesés okozta súlyos károsodás a vérnyomáscsökkentő készítmény szedésének elkezdésekor 36%-kal gyakrabban következett be, mint máskor (esélyhányados [OR]: 1,36, 95%-os MT: 1,19–1,55). Új gyógyszercsoport készítményét 16%-kal gyakrabban kezdték szedni az elesés miatt sérült betegek (OR: 1,16, 95%-os MT: 1,10–1,23). Végül a dózis emelése az esés kockázatát 13%-kal növelte (OR: 1,13, 95%-os MT: 1,08–1,18). A kockázat 15 nap után mérséklődött.

„Ha antihipertenzív kezelést indítunk, vagy ha a korábbi dózist emelni kívánjuk, legalább 2 hétig szorosabban figyeljük a beteget: célszerű sűrűbben kontrollálni, hogy jól tolerálja-e a kezelést” – írják a kutatók a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes legújabb számában. Hangsúlyozzák, hogy fontos a többirányú megfigyelés, geriáter szakorvos bevonása, a beteg egyéni kockázatának, az esetleg egyedül élő páciens körülményeinek figyelembevétele.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.