hirdetés

Az UV fény csökkenti a csecsemők allergiás megbetegedéseit

Egy kettős vak, randomizált, ellenőrzött vizsgálat korai eredményei szerint az újszülöttek életének első 3 hónapja alatt végzett nagydózisú, közvetlen UV sugárkezelés hatására csökken a proinflammatorikus immunmarkerek megjelenése és kevesebb az ekcéma gyakorisága.

hirdetés

Dr. Kristina Reuter (University of Western Australia, Perth) a(z) European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) 2021-es kongresszusán számolt be arról a megfigyelésről, mely szerint összefüggés mutatható ki az UV kezelés és az allergia között. Az allergiás betegségek elmúlt 20-30 évben tapasztalható jelentős számbeli növekedésének okai közt a szuboptimális csecsemőkori D-vitamin-szinteket, az életmód- és táplálkozásbeli változásokat és a kevés napfénnyel ellátott területeken történő élést sorolta fel.

A vizsgálatba 195 magas kockázatú újszülöttet vontak be, akik 6 hónapon keresztül orális D-vitamint (400 Iu/nap) vagy placebót kaptak. A közvetlen UV expozíciót (290-380 nm hullámhossz) az újszülött ruhájára helyezett UV doziméterrel mérték a, a D-vitamin szinteket a 3., 6., 12, és 30. hónapban ellenőrizték, az immun-működéseket a 6. hónapban, az étel-allergiát, az ekcémát, az asztmás légzést a 6., a 12. és a 30. hónapban mérték fel. A harmadik hónapban (P<0,01) és a hatodik hónapban (P= 0,02) természetesen a kiegészítő D-vitamint kapott csecsemők D-vitamin szintje magasabb volt, de ekcéma gyakoriságában nem volt különbség a két csoport között. Ebből arra következtettek, hogy az UV fény hatásosabb a D-vitamin adagolásál az allergiák megelőzésében az immunrendszer kifejlődésének kritikus első évében. Ez az eredmény alátámasztotta a korábban e téren végzett korábbi vizsgálatok eredményeit.

Viszont megfigyelték, hogy az ekcémás csecsemők levesebb UV sugárzást kaptak, mint azok, akiknél nem jelentkezett ekcéma (medián interkvartilis tartomány (IQR) 555 J/m² vs 998 J/m², P= 0,023). Ugyancsak fordított arányú összefüggés volt látható a teljes UV expozíció és a „toll-like citokin receptor” termelődés között, a magasabb UV expozícióhoz tehát kevesebb ekcéma társult.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a közvetlen UV besugárzás ekcémát csökkentő hatása kiterjed-e az élet első 2,5 évére, és úgy találták, hogy jelentősen kevesebb ekcéma alakult ki a több UV fényt kapott csecsemőknél.

Dr. Barbara Rogala (Medical Univesity of Silesia, Katowice, Lengyelország) kommentárjában elmondta, hogy a a csecsemőkori vizsgálatoknál is bebizonyosodott – a felnőttkori D-vitamin vizsgálatokhoz hasonlóan a D-vitamin adagolás és a napfény előnye, s bár a D-vitamin kiegészítés (pótlás) standard kezelésnek számít a gyermekgyógyászatban, a napfénnyel óvastosan kell bánni, hisz bizonyítottan növeli a rák kockázatát.

Szigorúan be kell tartani a rákos megbetegedésekre vonatkozó guideline-ok kockázati faktorok kerülésére vonatkozó javaslatait, hiszen a napfény szerepet játszik a bőrrákok kialakulásában. Számos vizsgálatot végeztek a megfelelő egyensúly kialakítására: mekkora az az UV-dózis, amely pozitív irányban befolyásolja az immunrendszert, és mennyi az a mennyiség, ami már ártalmas. A vizsgálatban alkalmazott D-vitamin kiegészítés mennyiségnél (400 IU/nap) és a használt UV besugárzásnál nem láttak túladagolásra utaló elváltozásokat.

Forrás:

Frellick M. UV light linked to prevention of allergic disease in infants. Medscape Medical News > Conference News > EAACI 2021. July 12, 2021.

EAACI Hybrid Congress 2021. Presented July 10, 2021. Abstract LB OAS 01.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.