hirdetés

Bizonyítékalapú orvoslás: Pulmonológia: Időskorú COPD-s betegek kezelése hosszú hatású β-agonista vagy antikolinerg szerrel

A COPD-vel foglalkozó nemzetközi és hazai ajánlások szerint a mérsékelten súlyos, súlyos vagy nagyon súlyos COPD kezelésére tartós hatású inhalációs hörgőtágító készítményt kell alkalmazni, de az ajánlások abban nem foglalnak állást, hogy melyik fajta gyógyszerrel célszerű megkezdeni a kezelést. Ebben a retrospektív, megfigyeléses, a napi gyakorlat körülményeit tükröző kohorszvizsgálatban a hosszú hatású β-agonistával (LABA) megkezdett kezeléshez jobb prognózis társult, mint az antikolinerg szerek (LAMA) elsőként történő alkalmazásához.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vadász Imre
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.