hirdetés

BRCA mutáció vizsgálata emlőrákban

Az egyre több fiatal emlőrákos nőnél végzett BRCA mutációs vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a genetikai szűrést minden emlőrákos beteg számára elérhetővé kellene tenni.

hirdetés

Egy, A JAMA Oncology-ban 2016. február 11.-én online megjelent közlemény szerint az Egyesült Államokban a 40 évesnél fiatalabb emlőrákos nők egyre gyakrabban veszik igénybe a BRCA1 és BRCA2 mutációkat kutató genetikai vizsgálatokat. Dr. Shoshana M. Rosenberg (Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Massachusetts) és munkatársai azt tapasztalták, hogy míg 2006-ban a fiatal emlőrákos nők 77%-a, addig 2013-ban már 95%-a végeztette el a génmutációs vizsgálatot.

A jelenleg is folyamatban lévő Helping Ourselves, Helping Others: Young Women’s Breast Cancer Study-ban résztvevő 897 beteg esetén is ez a tendencia érvényesült. Az emlőrák diagnózisát követően 780 fiatal nőbeteg (az összes beteg 87%-a) végeztette el a BRCA1 és BRCA2 vizsgálatokat, míg 117 beteg (13%) nem vette igénybe azt. A tanulmány senior szerzője, Dr. Anna H. Partridge szerint a 87% egy igen jelentős arány, hiszen a genetikai vizsgálatok eredménye komolyan befolyásolhatja a terápiás döntéseket. Míg a mutáció nélküli esetekben a fiatal nők mintegy 50%-a kéri a kétoldali masztektomiát, a mutációt hordozóknál ez az arány 86%-os, ami meglepte a vizsgálókat eredmény.

A genetikai vizsgálatokat nem kérő 117 betegből 28 beteg (24%) úgy gondolta, hogy nála nem áll fenn a genetikai ok, a betegek másik negyedénél pedig az orvos mondta azt, hogy nagy valószínűséggel nincs a fiatal nőbeteg emlőrákjának háttérben génmutáció. További 15 beteg (12,8%) saját bevallása szerint azért nem végeztette el a genetikai vizsgálatot, mert attól tartott, hogy annak pozitivitásának biztosítási vagy munkahelyi következményei esznek, 13 betegnek (11,1%) nem volt pénze a genetikai próba költségeinek fedezésére, 21 beteg (17,9%) pedig nem tartotta fontosnak a vizsgálatot. Ugyanakkor a 117 beteg 36,8%-a (43 beteg) nyilatkozott úgy, hogy a jövőben el akarja végeztetni a vizsgálatot. Ezen okok miatt is fontos lenne a fiatal nőbetegek felvilágosítása arról, hogy mit is jelentenek ezek a genetikai eredmények.

A cikkhez írt szerkesztőségi közleményében Dr. Jeffrey Weitzel (Division of Clinical Cancer Genetics, City of Hope in Duarte, California) kifejtette, hogy a genetikai kockázat vizsgálatát is integrálni kellene az emlőrák kezelési standardjának kialakításába. Márpedig a rák genetikai kockázatának feltérképezése (genetic cancer risk assessment = GCRA) ma már a klinikai gyakorlat része, melyben az örökletes daganatos betegséget hordozó betegeknél a genetikus, onkológus és egyéb szakértők segítségével számszerűen meg lehet becsülni az illető egyén daganatos kockázatát és a teendőket. A 17-es kromoszómáról 1994-ben klónozott BRCA1 gén és a második nagy kockázatot jelentő lókuszon (13 kromoszóma) 1995-ben igazolt BRCA2 gén nagyban hozzájárult az onkogenetika megértéséhez, és egyben jelentősen befolyásolta az emlőrák szűrését, kezelését és prevencióját.

Úgy tűnik, a felvilágosítás következtében genetikai vizsgálat fontosságát -etnikumra való tekintet nélkül- egyre inkább megértik a betegek és vállalják is a részvétel. Érdekes tanulság, hogy a betegek egy része azért nem megy genetikai szűrésre, mert az orvosa szerint (!) neki arra nincs szüksége. A felvilágosítást tehát az orvosokra ki is kell terjeszteni! Arról is sokkal jobban kellene kommunikálni, mit jelentenek a genetikai vizsgálatok eredményei. Az, hogy a BRCA-negatív emlőrákban szenvedő nők 50%-a rémületében bilaterális masztektómiát kér, azt mutatja, nincsenek tisztában azzal, hogy az egyik emlőben kialakult rák nem terjed át a másikra, tehát a másik emlő eltávolíttatása nem jár túlélési előnnyel. A bilaterális masztektómia a BRCA-negatív esetek csak azon kis részében indokolt, akik egyéb kockázatot jelentő mutácók (PALP2 vagy TP53 mutációkban) hordozói.

A friss NCCN guideline (National Comprehensive Cancer Network) minden 40 év alatti emlőrákos nőnél javasolja a genetikai próbák elvégzését. 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. JAMA Oncology

3. JAMA Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.