hirdetés

Brexit és a gyógyszerellátás

A Brexitnek népegészségügyi következményei lehetnek mind az EU-ban, mind az Egyesült Királyságban.

hirdetés

Egészséggazdaságtani és népegészségügyi szakemberek, továbbá a gyógyszergyári vezetők is felhívják a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, akkor sok beteg nehezebben fog hozzájutni a szükséges gyógyszereihez.

A Brexit Health Alliance tájékoztatása szerint az Európai Unión belül kialakult szabályozásnak köszönhetően a betegek gyógyszerekhez való hozzáférése könnyű és gyors. Ha viszont az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a jövőben megbomlik a gyógyszerek és az orvosi technológiák tekintetében ez a jó kapcsolat, az bizonyos népegészségügyi kockázatokkal jár. A gyógyszerek és orvosi eszközök jelenlegi szabályozása egy komplex rendszer, melynek szétesése nem csak az Egyesült Királyságot, de az Európai Uniót is befolyásolni fogja.

Niall Dickson, a Brexit Health Alliance elnökhelyettese kijelentette, alapvető cél, hogy se az Egyesült Királyság, se az Európai Unió betegei ne veszítsék el a legjobb kezelésekhez és eszközökhöz való hozzáférés lehetőségét. „Biztosak akarunk lenni abban, hogy a betegek továbbra is hozzáférhetnek az új egészségügyi technikákhoz és az élvonalbeli gyógyszerekhez, valamint rész vehetnek a nagy nemzetközi klinikai vizsgálatokban is”.

A Brexit Health Alliance-al egyezően az Office of Health Economics megállapítása szerint a kilépési tárgyalások eredményeitől függően a következő hatások érhetik az Egyesült Királyság egészségügyét:

  • Az új gyógyszerek és orvosi technikákra benyújtott kérelmek elbírálása 2-3 hónappal elhúzódhat
  • Az esetek 5-15%.ában ez a késlekedés akár egy év, vagy még hosszabb idő is lehet,
  • Egyes termékek soha nem fognak az Egyesült Királyságban forgalomba hozatali engedélyt kapni.

Megállapításaikat részbe arra alapozzák, hogy az EU-val folytatott kétoldalú tárgyalások ellenére pl. Svájcban átlagosan 157 nappal később jelennek meg az új gyógyszerek.

A prosztatarák bizonyos brit gyártmányú gyógyszerét 80 országban, köztük az Európai Unió országaiban is kiterjedten használják, egy alku nélküli Brexit esetén a szerhez való hozzáférés nehézzé válhat. Az ismételt ellenőrzési vizsgálatok, gyártási bonyodalmak súlyosan érinthetik az Európai Unióban a szert kapó évenként mintegy 120000 beteget, nem mellesleg veszélyeztethetik a brit gyár képzett munkaerőinek állását is. Egy csomó – jelenleg is folyó - brit klinikai vizsgálat résztvevőinek sorsa is bizonytalanra fordul.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) központjának Londonból Amsterdamba való jövőbeli átköltöztetése miatt az ügynökség máris lelassította a gyermek-egészségügyi és népegészségügyi munkákat, többek között az antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztenciával és az influenza pándémiával kapcsolatos tevékenységeket. Haladéktalan tárgyalásokat kell kezdeni az EU és az Egyesült Királyság egészségügyi szabályozási hivatalai között, melyeken a betegek érdeke élvezzen prioritást

Aisling Burnand, az Association of Medical Research Charities vezérigazgatója ugyanezt az elvet képviseli: „Alapvető, hogy a betegek egészsége élvezzen prioritást, különben az Egyesült Királyság betegei és a többi EU tagország betegei késedelmesen fognak hozzájutni életmentő kezelésekhez”. 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. NHS Confederation

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.