hirdetés

Egészséges döntés-e kilépni az Európai Unióból?

A Brexit elnevezésű szavazás során az Egyesült Királyság lakossága szűk többséggel az Unió elhagyására voksolt. A tudomány és az egészségügy képviselői a szavazás után újult erővel fejezték ki aggodalmaikat a kilépés kockázatai miatt.

hirdetés

A Brexit első két betűje Britanniát jelenti, az „exit” pedig angolul a távozást. Most ezzel a szóval van tele az angol média, részletesen elemzik az Unióval való szakítás következményeit. A veszélyeket már a szavazás előtt megjósolta a tudományos szaksajtó. A Nature június 15-én foglalkozott a kérdéssel.  „Kockázatnak van kitéve nemcsak az Egyesült Királyság jövője és helye a világban, hanem Európa jövője is.”

Annak tudományos és kutatási jelentősége, ha egy ország Európa része, teljesen nyilvánvaló. A kutatók szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unió országaiban, ami nagyban könnyíti a multinacionális együttműködést. Az EU 2014 és 2020 között 120 milliárd angol fontot (135 milliárd USA-dollárt) költ tudományos együttműködésre, kutatásra, innovációra, melyből 40 milliárd font kerül a térség szegényebb országaiba. A kutatási költségvetésből mintegy 13 milliárd font jut az Unió egyik legsikeresebb alapjába, a 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanácshoz (European Research Council), melynek kutatási ösztöndíjai bármelyik tagország szakembereit megillethetik. Érthető, hogy a Nature kérdésére az ország tudományos kutatóinak túlnyomó többsége az Unióban maradás mellett állt ki.

Az Unióból kilépni szándékozók győzelme elsöprőnek aligha nevezhető: a kilépésre 51,9%, a bennmaradásra 48,1% szavazott. Az orvostudomány vezető személyiségei általában megdöbbenéssel fogadták a döntést. Robert Lechler, az Orvostudományi Akadémia elnöke a Lancet szerkesztőségi közleménye szerint úgy foglalta össze az eredményt, hogy „ez szomorú következménnyel jár az angol tudományra, és igen szégyenletes az orvostudomány számára is”.

Mi magyarázza azok szavazatát, akik szerint ki kell lépni az EU-ból? „A méltánytalanság. Akiket munkanélküliség veszélyeztet, az iparosítás hátrányait érzik, a globalizáció gondjaival küzdenek, a vidék elszegényedését látják, azok szerint a kormányok és politikai intézmények (beleértve az Európai Uniót is) hátat fordítanak azoknak, akiket képviselniük kellene. Sokan úgy tapasztalják, hogy jobb esetben elfeledkeztek róluk, rosszabb esetben egyáltalán nem törődnek velük. A Brexit a közvetlen demokrácia győzelme és a képviseleti demokrácia bukása.”

A kilépés hívei kezdettől fogva azzal érveltek, hogy ezzel az egészségügyi ellátásra évente 8 milliárd fonttal több jutna. Az Institute of Fiscal Studies szerint ez tévedés: a közellátásra kevesebbet tud az állam költeni, vagyis vagy növelik az adókat, vagy nő az adósság. A gazdasági hanyatlás miatt az egészségügyi költségvetés évente 10,5 milliárd fonttal csökkenhet, ami azt jelentheti, hogy a kórházakból nővéreket és orvosokat bocsátanak el. Az Európai Unió országaiból – többek között Lengyelországból és Magyarországról – érkezett tízezer doktor sorsa is bizonytalanná válhat, a brit betegek ellátásával együtt.

Az angol média szerint a gyógyító szakképzettséggel rendelkező személyzet hiánya miatt az Unióból folyamatosan érkező orvosokra és ápolókra szükség van. Idézik, hogy 25 évesnél idősebb brit állampolgárok nem pályáznak olyan munkára, ahol fizetésük nem haladja meg a 7,20 fontos órabért. Ugyanakkor 1,3 millió szociális munkát végző személyre van szükség: ebből 82% EU-állampolgár és 12% nem az Unióból származik. Az is tény, hogy Londonban és környékén 6–12% a külföldi, bizonyos területeken pedig csak 1,0%.

Sokan félnek attól, hogy a European Medicines Agency (EMA), mely a gyógyszerek bevezetését, alkalmazását engedélyezi Európában, a kilépés után nem fog a szigetországban maradni, ami megnehezítheti a brit gyógyszeripar és gyógyszerkutatás helyzetét. Az Egyesült Királyság orvosegyetemeire szóló nemzetközi ösztöndíjak nagy bevételeket tettek lehetővé az érintett egyetemeknek: ez is zsugorodhat a jövőben. Nagy nyilvánosságot kapott már eddig is, hogy Skócia és Észak-Írország foglalkozik azzal a gondolattal, hogy valamilyen jogi fordulattal bizonyos mértékben az EU tagja lehessen vagy maradhasson. A pesszimistábbak a szavazás eredményének nyilvánosságra hozatalakor gyakran emlegették, hogy a „Brexit” eleje Nagy-Britanniát jelenti, de a második fele, az „exit” a beszélt angolban az életből való távozást is jelentheti.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.