hirdetés

Forgalomba hozatal engedélyezése az EMA-nál

Korábbi cikkünkben ismertettük már, hogy a gyógyszerek forgalomba helyezésének engedélyezési eljárásait, most az eljárás folyamatát, időtartamát és a gyorsított értékelési eljárást ismertetjük.

hirdetés

Írtunk már arról is, hogy az Európai Unió tagállamaiban a gyógyszerek engedélyezése négyféle eljárás keretében történhet (centralizált, decentralizált, nemzeti eljárás, illetve kölcsönös elismerés). Korábban a „törzskönyvezés” szót használták erre, de az EU kizárólag a „forgalomba hozatal engedélyezése” kifejezést használja (marketing authorisation).

Az EU vonatkozó rendelete alapján (726/2004/EK) kizárólag centralizált eljárás folytatható le az olyan gyógyszerek esetében, amelyek új hatóanyagokat tartalmaznak, és a melyek terápiás javallata a HIV, a rák, a neurodegeneratív rendellenességek, a cukorbetegség, vírusos megbetegedések, vagy amelyeket biotechnológiai módszerekkel, állítanak elő, illetve a génterápia, őssejt-terápia során alkalmazott gyógyszereket, valamint a ritka betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszereket (orphan medicines).

Az engedélyezés folyamata és időtartama

Az engedélyezés során a kérelem benyújtása az első lépés. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a hatóságokhoz csak formai szempontból hiánytalan, teljes dokumentumok („full copy”) nyújthatók be, különben hiánypótlásra kötelezik a kérelmezőt.

Leggyakrabban az engedélyezési eljárást valamely gyógyszercég kérelmezi, és sikeres eljárás esetén a kérelmet benyújtó gyógyszercég lesz a forgalomba hozatali engedély birtokosa (MAH – Market Authorisation Holder).

Egyes esetekben valamely EU-tagállam hatósága (nálunk a GYEMSZI-OGYI) is indíthat engedélyezési eljárást (általában kölcsönös elismerési eljárást), ha különösen méltánylandó betegellátási érdek áll fenn, azaz fontos gyógyszerről van szó, illetve ha a készítmény más EU-tagállamban már engedélyezett ugyan, ám az ottani MAH nem kívánja a gyógyszert Magyarországon is forgalmazni. Ilyenkor a magyar államé lesz a termékfelelősség.

Ezt követően az értékelési szakasz következik, melyben az illetékességgel bíró hatóság először ún. termék-besorolási ellenőrzést végez, azaz megvizsgálja, hogy a kérelmező által benyújtott készítmény egyáltalán gyógyszernek minősül-e a gyógyszertörvény alapján. Ezt egy szakmai vizsgálat követi, ahol eldöntik, hogy a készítmény alkalmas-e gyógyszernek. Ellenőrzik a gyártást, a minőséget, a farmakológiai jellemzőket stb. Végül a bejegyzési szakaszban az értékelő összefoglaló, alkalmazási előirat, betegtájékoztató vizsgálatára kerül sor, azaz a szükséges dokumentáció birtokában, jogi, államigazgatási lépés keretében az adott hatóság és a forgalomba hozatali engedély jogosultja (MAH – Market Authorisation Holder) gyakorlatilag „szerződést” köt a gyógyszer forgalmazásáról. Látható, hogy ez egy viszonylag időigényes folyamat, hiszen rengeteg szempontot kell figyelembe venni, az értékelési folyamat normál átfutási ideje nettó 210 nap. A nettót itt fontos hangsúlyozni, mert az eljárás során az első 120 napban kell elkészíteni a különféle jelentéseket, és megfogalmazni a gyógyszerrel kapcsolatos kérdéseket. A 120. nap után a kérelmezőnél pattog a labda, mivel meg kell válaszolnia a kérdéseket, aggályokat. Ez az úgynevezett „Clock Stop” fázis, ami nem számít bele a „nettó” 210 napba (logikus is, hiszen ennek az időszaknak a hossza a kérelmezőn múlik). A nettó 210. napot követően a CHMP pozitív végső tudományos véleménye után az Európai Bizottságnak 67 napja van döntést hozni (decision). Ez a döntés a tulajdonképpeni forgalomba hozatali engedély, azaz a marketing authorisation.

Gyorsított értékelési eljárás

A 726/2004/EK 14(9) azonban lehetőséget ad úgynevezett gyorsított értékelési eljárás (accelerated assessment) lefolytatására is, ami egyrészt 150 nap alatt végezhető el, másrészt nincs benne „Clock Stop” fázis (tehát ez bruttó 150 nap).

726/2004/EK 14. (9): Ha olyan emberi felhasználásra szánt gyógyszerek vonatkozásában nyújtanak be forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet, amelyek közegészségügyi szempontból, és különösen a terápiás innováció szempontjából nagy jelentőséggel bírnak, a kérelmező gyorsított értékelési eljárást kérhet. A kérelmet részletesen meg kell indokolni.

Az eljárás lefolytatása után 67 napon belül kaphat a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottságtól. Engedélyből is többféle létezik, mivel a forgalomba hozatali engedély lehet

  1. ideiglenes: ez legfeljebb egy évre adható, és legfeljebb egy alkalommal, plusz egy évre hosszabbítható. Ennek tipikus esete, amikor az eddig észlelt előny/kockázat profil kedvező ugyan, de a hatásosság bizonyítása még nincs befejezve, vagy amikor valamilyen toxin, kórokozó, esetleg nukleáris sugárzás terjedését akadályozhatja meg a szer – 2006 márciusában ilyen engedélyt kapott például a madárinfluenza (H5N1) elleni vakcina.
  2. kivételes: általában ritka betegségek esetén fordul elő, mivel olyan kevés a beteg, hogy igen nehezen, vagy csak nagyon sokára lehetne minden kétséget kizáró előny/kockázati profilt készíteni, a hatásosságot bizonyítani.
  3. „közönséges”, normál engedély: ilyenkor a készítményt 5 év elteltével újraértékelik, majd korlátlan lejárati idejű, visszavonásig érvényes engedélyt ad ki a hatóság.

Az engedély kiadását követően kezdődik forgalomba hozatal utáni felügyelet, azaz a posztautorizációs szakasz, amelyről részletesen a következő cikkünkben számolunk be.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.