hirdetés

Canadian INSIGHT

 Napjainkban a véletlen besorolásos, kontrollos, követéses klinikai vizsgálatokat szinte kivétel nélkül akronímával jelölik, talán a könnyebb megjegyzés, illetve idézés érdekében. Várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik az a helyzet, amikor több különböző vizsgálatot azonos akroníma jelöl. Ez történt az INSIGHT esetében. A 2000-ben közölt INSIGHT vizsgálatban (Brown MJ, et al: Lancet 2000;356:366–372) az antihipertenzív kezelés céljait szolgáló nifedipin GITS hatását tanulmányozták a co-amiloziddal szemben hypertoniás betegek körében.  A most ismertetendő INSIGHT vizsgálat feltehetően azért kapta a megkülönböztető jelölést, hogy ne legyen összetéveszthető az említett korábbi tanulmánnyal. A Canadian INSIGHT-ban 2-es típusú diabetesben szenvedő cukorbetegek orális antidiabetikummal és inzulinnal történő kezelését tanulmányozták.

 A Canadian INSIGHT (Implementing New Strategies with Insulin Glargine for Hyperglycaemia Treatment) vizsgálat során a szerzők azt vizsgálták, hogy 2-es típusú diabetesben a korán elkezdett inzulinkezelés (glargin adása) milyen előnnyel jár a megtartott orális antidiabetikus kezeléshez viszonyítva. A vizsgálat elsődleges végpontjául kitűzött HbA1C-értéket (<6,5% két egymást követő mérésben) a glargint kapó betegek 1,68-szor akkora valószínűséggel érték el, mint az orális készítményt szedő betegek. A HbA1C-érték a glargint kapó betegek csoportjában átlagosan 1,55%-kal, a továbbra is orális készítménnyel kezelt betegek csoportjában pedig 1,25%-kal csökkent.   Összességében a 2-es típusú diabetesben szenvedő cukorbetegek körében a glargin adása – könnyen kivitelezhető kezelési séma szerinti dózistitrálással – jobb anyagcserehelyzetet teremtett, mint az orális szerekkel folytatott és az aktuális helyzethez igazított kezelés.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.