hirdetés

Csecsemők bronchiolitiszében hatásos a hipertóniás sóoldat

A csecsemők akut bronchiolitiszében a porlasztott hipertóniás sóoldat csökkentheti a kórházba kerülés kockázatát, illetve megrövidítheti a kórházi tartózkodás időtartamát.

hirdetés

Dr. Linjie Zhang, PhD és kollégái (Rio Grande Szövetségi Egyetem, Brazília) fenti megállapítását igazoló szisztematikus áttekintését és metaanalízisét a Pediatrics októberi online számában tették közzé.

Eredményeik szerint a porlasztott hipertóniás sóoldat (HS) adásakor átlagosan 0,45 nappal (kb. 11 órával) rövidebb ideig voltak kórházban az akut bronchiolitisszel oda került csecsemők, és az ambulánsan kezeltekben átlagosan 20%-kal kisebb a kórházba kerülés kockázata. A porlasztott HS biztonságos kezelésnek bizonyult a csecsemők akut bronchiolitiszében, különösen bronchodilatátorral együtt adva.

Az akut bronchiolitisz a leggyakoribb alsó légúti fertőzés, és a 2 évesnél kisebb gyermekekben ez a kórházba kerülés vezető oka. Általában vírusfertőzés okozza, legtöbbször a respirációs szinciciális vírus a felelős a betegségért. Az Egyesült Államokban az akut bronchiolitisz miatt kórházban fekvő gyermekekre költött pénzösszeget évi 500 millió dollárra becsülik. A szerzők szerint egyre gyakrabban kerülnek kórházba a gyerekek e betegség miatt: míg 2004-ben és 2005-ben 21 330 csecsemőt kezeltek a kórházakban, 2010-ben és 2011-ben már 33 472-t.

A gyermekkori akut bronchiolitisz standard kezelése ma is csak tüneti. A HS alkalmazását azért vezették be, mert úgy gondolták, hogy csökkenti a légúti ödémát és a nyálka besűrűsödését, ami miatt „nyálkadugók” keletkeznek a hörgőcskékben, és emellett fokozza a mukociliáris clearence-et. Ezért az utóbbi évtizedekben egyre több randomizált klinikai vizsgálatot (RCT, randomized clinical trial) végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolja a gyerekek akut bronchiolitiszét a porlasztott HS.

Egy 2013-ban közölt Cochrane áttekintés 11 RCT-t tartalmazott, és azt mutatta ki, hogy a 3%-os porlasztott sóoldat szignifikánsan csökkentette az akut bronchiolitiszes csecsemők kórházi tartózkodásának időtartamát, és mind az ambuláns, mind a kórházi betegekben enyhítette a betegség pontszámokkal jellemzett súlyosságát. Azóta azonban újabb RCT-ket végeztek, amelyek ellentmondásos eredményekre jutottak. Dr. Zhang és munkatársai ezért az összes eddigi RCT felhasználásával a bizonyítékok új szintézisét kívánták megalkotni erre a betegpopulációra – a 24 hónaposnál kisebb gyermekekre – nézve.

Számos elektronikus adatbázisban végeztek keresést; kizárták azokat az RCT-ket, amelyekben a gyerekeknek ismétlődő asztmás légzésük volt vagy intubálták és lélegeztették őket, valamint azokat az RCT-ket is, amelyek csak a tüdőfunkciót mérték fel.

Az így kiválasztott 24 vizsgálatban összesen 3209 gyermek vett részt, akik közül 1706-ot kezeltek HS-sel is.

A kórházi betegekkel 15 vizsgálat foglalkozott, amelyekben 1956 gyermeket kezeltek, és azt mutatták ki, hogy a porlasztott HS-t kapó gyermekek szignifikánsan kevesebb időt töltöttek a kórházban, mint azok, akiknek 0,9%-os porlasztott sóoldatot adtak vagy a standard ellátásban részesültek (átlagos különbség (MD, mean difference): –0,45 nap; 95%-os konfidencia intervallum [CI, confidence interval]: –82 nap – –0,08 nap; p=0,01). Öt vizsgálat (404 gyermek) eredményeinek elemzése azt mutatta, hogy a kezelés után, a kórházi felvételt követő 1., 2. és 3. napon szignifikánsan enyhült a HS-t kapó gyermekekben a betegség súlyossága a kontroll csoportokhoz képest.

Az ambuláns betegekre vonatkozóan hét vizsgálat (951 beteg) eredményeit elemezték, és arra jutottak, hogy a porlasztott HS 20%-kal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát a 0,9%-os sóoldathoz képest (kockázati arány [RR, risk ratio]: 0,80; 95% CI: 0,67–0,96; p=0,01).

„A porlasztott HS csökkentette a kórházi tartózkodás időtartamát, azonban e hatás csak harmad akkora volt, mint amekkorát a 2013-as Cochrane áttekintés mutatott ki, amely hat kórházi vizsgálatot elemzett, és ezekben összesen 500 gyermek vett részt (MD: –1,15 nap; 95% CI: –1,49 – –0,82 nap)” – írták a szerzők. „A Cochrane áttekintésben négy ambuláns vizsgálat (380 gyermek) szerepelt, és elemzésük szerint a porlasztott HS bár statisztikailag nem szignifikánsan, de 37%-kal csökkentette a kórházba kerülés kockázatát (RR: 0,63; 95% CI: 0,37–1,07), szemben a most kapott, csupán 20%-os (szignifikáns) értékkel.”

A szerzők szerint aggodalomra adhatnak okot a porlasztott HS potenciális nemkívánatos hatásai, például az akut bronchospazmus. A mostani elemzésben szereplő 24 vizsgálatból azonban 21-ben semmilyen jelentős nemkívánatos hatást nem észleltek. Amikor mégis előfordult valamilyen nemkívánatos hatás, az rendszerint enyhe volt és spontán elmúlt.

A szerzők szerint, mivel a csecsemőkben igen nagy az akut bronchiolitisz prevalenciája, és ez nagy terhet jelent az egészségügynek, a porlasztott HS hasznát még akkor is klinikailag relevánsnak kell tartani, ha az kisebb a vártnál.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.