hirdetés

Cukorbetegség ellen a vérnyomáscsökkentőt este vegyük be

Ha a vérnyomás elalvás után nem csökken megfelelően, az a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésének nagyobb esélyét jelzi, ha viszont a vérnyomáscsökkentő gyógyszert reggel helyett este vesszük be, kisebb eséllyel leszünk cukorbetegek.

hirdetés

Miután mintegy 4 éve a spanyol Vigói Egyetem munkacsoportja kimutatta, hogy ha a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a szokásos, reggeli bevétel helyett a beteg az esti órákban szedi, a kardiovaszkuláris kockázat jelentősen csökken, számos terápiás irányelv világszerte átalakult. „Magas vérnyomás esetén esti gyógyszeradást javasol a Japanese Society of Hypertension, a European Society of Cardiology, a European Association for the Study of Diabetes, az American Diabetes Association, az International Society for Chronobiology, a Spanish Society of Atherosclerosis” – idézi a csoport vezetője, Ramón C. Hermida.

Eredményeiket két egymást követő dolgozatban a Diabetologia közölte. A vizsgálat címe: „Monitorización Ambulatoria para Predicción de Eventos Cardiovasculares: MAPEC” (Ambuláns vérnyomás-monitorozás a kardiovaszkuláris események megjósolására). Július elején, a European Society of Hypertension 25. kongresszusán a kutatás egyes eredményeit már nyilvánosságra hozták.

A MAPEC vizsgálatba 2012 hipertóniás és 644 normál vérnyomású személyt vontak be. Átlagéletkoruk 50,6 év volt. A cukorbetegeket kizárták a vizsgálatból. A férfiak száma 1292, a nőké 1364 volt. A magas vérnyomásúakat randomizálták a vényomáscsökkentő reggeli, illetve esti bevétele szerint. A betegek csuklójukon aktivitásmonitort viseltek az alvás és az ébrenlét elkülönítésére, illetve ABPM készüléket 48 órára a vizsgálat kezdetén, majd évente legalább egyszer a megfigyelés 5,9 éve során. Mérték a szisztolés, a diasztolés tenziót, az ébrenlét alatti, az alvás alatti és a 48 órás vérnyomást, a relativ csökkenést alvás közben, az ébredés előtti és utáni emelkedést és az éjszakai tenzióesést.

Összesen 190 betegnek lett 2-es típusú diabétesze. A cukorbetegek vérnyomása éjszaka gyakran 10%-nál kisebb mértékben csökken a nappalihoz képest (non-dipper), és ez fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent. A diabétesz megjelenése főleg a non-dipper csoport betegei között következett be (62% vs. 43%, p <0,0001). Ha az értékelésnél figyelembe vették az életkort, a vércukorértéket, a haskörfogatot, a krónikus vesekárosodást és az antihipertenzív terápiát, az alvás közben mért szisztolés tenzió jelezte a legjobban az új cukorbetegség megjelenését. Az eredmények arra utalnak, hogy a hipertónia esti kezelése az alvási szisztolés középnyomás befolyásolásával csökkentheti az új diabétesz keletkezését.

A második vizsgálatban a kutatók csak a MAPEC tanulmány 2012 hipertóniás tagjával foglalkoztak (976 férfi, 1036 nő, átlagéletkor: 52,7 év); azt figyelték, hogy az esti antihipertenzív terápia véd-e a diabétesz ellen. Arra is kíváncsiak voltak, hogy erre a renin–angiotenzin–aldoszteron rendszer (RAAS) gátlószerei a legalkalmasabbak-e.

Az 5,9 év alatt 171 új cukorbetegség jelent meg. A résztvevők közül 1029-en reggel, 983-an este kapták az antihipertenzívumot. Non-dipping az esti gyógyszerszedők csoportjában kevesebb volt, mint a reggeliek között (32% vs. 52%, p<0,0001). Az este gyógyszert szedők csoportjában a cukorbetegség 57%-kal ritkábban jelent meg, mint a tablettát reggel szedők között (a relatív hazárd [HR] 0,43 az éhomi vércukorszint, a haskörfogat, az éjszakai szisztolés vérnyomás, a dipping kategória és a krónikus vesebetegség figyelembevétele után).

A reggeli gyógyszerszedéshez képest az esti terápia előnye akkor érvényesült, ha angiotenzinreceptor-blokkolóval (ARB, 61%-os csökkenés), ACE-gátlóval (69%-os csökkenés) vagy béta-blokkolóval (legtöbbször nebivolollal, 65%) történt. Az esti gyógyszeradásnak nem volt kedvező hatása kalciumcsatorna-blokkoló, alfa-blokkoló vagy diuretikum alkalmazásakor.

Dr. Hermida és munkatársai koordinálják a HYGIA programot is, mely 40 klinikai helyszínen, 292 kutató részvételével, 18 000 vizsgálati alanyon, kilencedik éve foglalkozik ezzel a témával. „Cukorbetegségben nem szenvedő hipertóniások esetében a vérnyomáscsökkentő kezelés esti alkalmazása szignifikánsan javítja az alvás időszakában a vérnyomáskontrollt és megelőzi az újonnan megjelenő diabétesz kialakulását” – foglalják össze a kutatók.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.