hirdetés

Dengue-láz elleni vakcina

Az FDA 2019. május 1-én engedélyezte a dengue-láz megelőzésére szolgáló Dengvaxia (élő tetravalens vakcina) oltóanyagot.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. május 1-jén engedélyezte a dengue-láz megelőzésére javallott Dengvaxia (hatóanyag: élő, attenuált tetravalens vakcina, gyógyszerforma: por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz előretöltött fecskendőben) nevű készítményt (kérelmező: Sanofi Pasteur Inc). Az első oltást hat majd tizenkét hónap múlva a második, majd harmadik oltás követi. Feloldás előtt a vakcina fehér, homogén, fagyasztva szárított por, amely összegyűlhet az injekciós üveg aljánál (gyűrű alakú tömörödés alakulhat ki), az oldószer áttetsző, színtelen oldat. A készítmény pontos indikációja: a Dengvaxia a dengue-vírus 1., 2., 3. vagy 4. szerotípusa által okozott dengue-láz megelőzésére javallott a korábban dengue-vírus fertőzésen átesett és endémiás területeken élő 9–16 éves betegek számára, 9 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható. Vakcináció előtt a korábbi dengue-vírusfertőzést laboratóriumi vizsgálattal megerősített kórtörténeti adatok vagy megfelelő, validált szerológiai vizsgálat alapján kell igazolni. Az immunizálást lehetőleg a deltaizom környékén a karba beadott subcutan injekcióval kell végezni, az injekció intravascularis beadása tilos. A készítmény az Európai Unióban azonos néven tavaly novemberben engedélyezték 9-45 éves betegek számára.

Hatásmechanizmus, biztonságosság

A Dengvaxia élő attenuált vírusokat tartalmaz. Beadás után a vírusok helyben replikálódnak, ezzel neutralizáló antitestek termelését és sejt mediálta immunválaszt váltanak ki a dengue-vírus négy szerotípusa ellen. A klinikai fejlesztés során mindegyik szerotípus elleni neutralizáló antitest titert plakkredukciós neutralizációs teszt (PRNT) alkalmazásával határozták meg és a titerek mértani átlagaként (GMT) mutatták be. Hatásosági vizsgálatokban összefüggést igazoltak a 3. injekció utáni GMT-k szintje és a megbetegedés valószínűsége között. A 3. injekció utáni magasabb titerek a dengue-láz alacsonyabb kockázatával és a vakcina nagyobb hatásosságával állnak összefüggésben, noha immunológiai összefüggést nem állapítottak meg a védelem vonatkozásában. Az ismételt adagolású dózistoxicitási (beleértve a lokális tolerancia értékelését), valamint egy reprodukcióra és fejlődésre kifejtett toxicitási programból származó nem klinikai jellegű biztonságossági adatok azt igazolták, hogy a készítmény alkalmazásakor humán vonatkozásban különleges kockázat nem várható. A Dengvaxia RNS nem szóródott egy eloszlási és szóródási vizsgálatban, ennélfogva nem áll fenn a környezetben való szétterjedés vagy az oltott személyek általi terjesztés kockázata. Egy neurovirulenciavizsgálat kimutatta, hogy a dengue-vakcina nem neurotoxikus.

A dengue-lázról

Az Egyesült Államok Járványügyi Központjának becslései szerint a világ népességének egyharmada él olyan helyen, ahol fennáll a dengue-lázat okozó dengue-vírussal történő megfertőződés kockázata. A dengue-láz a trópusok és szubtrópusok egyik legelterjedtebb betegsége, évente 400 millió új beteggel. Az első fertőzés általában semmilyen tünetet nem okoz, vagy csak egy olyan enyhe betegség jelenik meg, mely könnyen összetéveszthető az influenzával vagy valamely más vírusfertőzéssel. A következő fertőzés viszont már súlyos vérzéssel járó dengue-lázat okoz (évi félmillió esetben ez történik), ami halálos kimenetelű is lehet. A tünetek között hasi fájdalom, folyamatos hányás, vérzés, zavartság és légzési nehézség fordulhat elő, a hospitalizált betegek 95%-a egy második fertőzés következményeként kerül kórházba. A dengue-láz kezelésére nincs jóváhagyott gyógyszer, az ellátás kizárólag a tünetek kezelésére korlátozódik. Évente 20 ezren halnak meg a betegség következményeként, többségük gyermekkorú beteg. Bár a dengue-láz az Egyesült Államok kontinentális területén ritkán fordul elő, gyakran felbukkan Amerikai Szamoán, Puerto Ricón, Guamon, az Amerikai Virgin-szigeteken, csakúgy, mint Latin-Amerikában, Dél-Kelet Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban.

Klinikai vizsgálatok

A vakcina hatásosságát és biztonságosságát három randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban értékelték, melyeket összesen 35 ezer, a dengue-vírus endemikus régióiban élő egyén bevonásával végeztek Puerto Ricóban, Latin-Amerika országaiban és Ázsia csendes-óceáni területein. Az oltás hatásossága 76%-osnak bizonyult a szimptomatikus, laboratóriumilag megerősített dengue-láz megelőzésében olyan 9-16 éves gyerekeknél, akiknél már korábban fennállt laboratóriumilag megerősített dengue-fertőzés. A Dengvaxia alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a következők voltak: fejfájás, izomfájdalom, émelygés, injekció beadási helye kerüli reakciók és alacsony láz. A mellékhatások gyakorisága a Dengvaxia és a placebo csoportban igen hasonló volt, és a vakcina újabb dózisait követően gyakoriságuk folyamatos csökkenést mutatott.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Dengvaxia (dengue vaccine) for the Prevention of Dengue Disease in Endemic Regions

Dengvaxia SmPC (EMA)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.