hirdetés

Egaten trópusi májmételyfertőzés ellen

Az FDA 2019. február 13-án engedélyezte a parazita férgek okozta trópusi májmételyfertőzés kezelésére szolgáló Egaten (triklabendazol) készítményt.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. február 13-án felnőttekben és hat éves vagy idősebb gyermekekben történő alkalmazásra engedélyezte a fascioliasis kezelésére szolgáló Egaten (triklabendazol) nevű készítményt (kérelmező: Novartis Pharmaceuticals Corporation). Az FDA a készítményt Type 1 (New Molecular Entity - új hatóanyagot tartalmazó készítmény) típusú kérelem elsőbbségi engedélyezési eljárás (priority review) keretében hagyta jóvá, mivel jelenleg a fascioliasis kezelésére ez az egyetlen FDA által elfogadott gyógyszer. A 250 mg-os tablettákat 12 óránként, 10 mg/kg-os dózisban, étellel együtt kell bevenni, az almalébe kevert porított tabletta 4 óráig stabil.

Az Egaten a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által a fascioliasis kezelésére ajánlott egyetlen készítmény, és a Novartis 2005 óta bocsátja a szervezet rendelkezésére a szert járványok kitörése esetén vagy rendszeres időközönként történő népegészségügyi alkalmazás céljára: eddig 30 országban csaknem 2 millió beteg kezelésére használták fel. A Novartis tavaly megújította donációs programját, és a WHO-nak az új megállapodás keretében 2022-ig évi 300 ezer beteg kezelésére elegendő készítményt adományoz. A gyógyszer FDA általi engedélyezése várhatóan meg fogja könnyíteni a szer engedélyezését és importját a leginkább érintett országokba. 

A fascioliasisról

A fascioliasis egy elhanyagolt trópusi betegség, mely jelenleg világszerte körülbelül 2,4 millió embert érint, és további 180 millió embernél áll fenn a fertőződés kockázata. A betegséget két parazita laposféreg (trematóda) faj (Fasciola hepatica és Fasciola gigantea) okozza, petéik fertőzött víz vagy élelmiszer (főleg nyers vagy nem megfelelően megfőzött növények) elfogyasztásával kerülnek a szervezetbe. A férgek főként az epeutakban fejlődnek ki, néha kivételesen a tüdőben, vérerekben és a test különböző részein keletkező daganatokban is előfordulhatnak. Az epeutakban létrehozott peték a bélcsatornán át a külvilágba ürülnek. Bár a betegség főleg trópusokon (elsősorban a Távol-Keleten és Afrikában) fordul elő, valamennyi kontinensen diagnosztizáltak már fertőzést, világszerte több mint 70 országból. A kezeletlen betegség számottevő diszkomfort érzetet, fájdalmat okozhat, jelentősen rontja az életminőséget és a munkaképességet. A betegség akut fázisában láz, hasi fájdalom, émelygés, hasmenés és eosinophilia jelentkezhet. Később a fertőzés egy kevesebb tünettel jellemezhető látens fázisba progrediál, majd egy krónikus vagy obstruktív szakasz következik. Gyermekeknél a fascioliasis nagyon komoly fertőzés lehet, mely magas lázzal, megnagyobbodott, fájdalmas májjal és anémiával jár. 

A gyógyszer mellékhatásai, ellenjavallatai

A készítmény alkalmazása ellenjavallt triklabendazollal és származékaival szembeni túlérzékenység esetén, valamint CYP2C19 szubsztrátok egyidejű alkalmazásakor. Megfigyelték, hogy a triklabendazol egyes esetekben megnyújthatja az EKG-n látható QT-szakaszt (a depolarizáció és repolarizáció időtartama), ezért nem javasolt más, QT-szakaszt nyújtó gyógyszerekkel együtt szedni. A leggyakoribb (a betegek legalább 2%-ánál tapasztalt) mellékhatások a triklabendazol 20 mg/kg-os dózisa esetén a következők voltak: hasi fájdalom, hyperhidrosis, émelygés, csökkent étvágy, fejfájás, urticaria, hasmenés, hányás, mellkasi fájdalom és pruritus. 

A Novartis és a trópusi betegségek

A Novartis az egyik aláírója az Elhanyagolt Trópusi Betegségek elleni Londoni Deklaráció (London Declaration on Neglected Tropical Diseases) nemzetközi egyezménynek, mely 2020-ra tíz betegség eradikációját tűzte ki célul. A malária mellett a Novartis több trópusi betegség kezelésére szolgáló szert is fejleszt, például paraziták okozta fertőzések (cryptosporidiosis), kinetoplasztid betegségek (trypanosomiasis, Chagas-kór, leishmaniasis) kezelésére, valamint gyógyszer-hozzáférést, ellátást programokat szervez, legutóbb Ghánában a sarlósejtes betegség kezelésére indított programot.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Egaten (triclabendazole) for the Treatment of Fascioliasis, a Neglected Tropical Disease

Egaten Label (FDA)

Novartis' Busy Day: 10-Target Deal With AbCellera and FDA Approves Parasite Drug

Egaten Approved for the Treatment of Tropical Disease Fascioliasis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.