hirdetés

Egy ígéretes gél migrénben

Egy gyorsan ható, transzdermális, szabadalmaztatott összetételű, ketoprofent tartalmazó gél súlyos migrénben csökkentette a fájdalmat, és kevés nemkívánatos hatása volt.

hirdetés

A ketoprofen a nem-szteroid gyulladásellenes szerek (NSAID) közé tartozik, s az alkalmazott gél fantázianeve Topofen (Achelios Therapeutics) volt.

A fázis IIa vizsgálatban a Topofen hatását a placebóéval hasonlították össze, s az eredményekről az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) 67. éves találkozóján számoltak be.

Mint dr. Wolfgang Liedtke PhD (Duke Egyetem, Durham, Észak-Karolina, USA) elmondta, a vizsgálat fényt derített arra, hogy a neurogén gyulladás miként vezet súlyos fejfájáshoz, s hogy hogyan szakíthatók meg a patológiás jelzések a n. trigeminus rendszerében. Kifejtette, hogy ha a későbbi klinikai vizsgálatok is igazolják az eredményt, ez jelentősen megváltoztathatja a neurológiai gyakorlatot; elérkezhet a helyi, transzdermális kezelések korszaka a migrén és más fájdalomszindrómák esetében.

Az orális NSAID-ok gátolják a ciklooxigenáz (COX) enzimet, amely a trigeminális ganglion neuronjaiban expresszálódik. Emellett csökkentik a neurogén gyulladást is, amely feltehetően kulcsfontosságú a migrénes rohamok kialakulásában. E jó hatásaik mellett azonban nemkívánatos gsztointesztinális hatásaik is vannak.

Azt feltételezik, hogy az új, helyileg alkalmazott gél fő hatásmechanizmusa a COX 1 és 2 gátlása, és neuronális gyulladás csökkentése.

A jelen randomizált, keresztezett, kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban 42 18–65 személy vett részt két USA-beli központban. A betegek anamnézisében epizodikus migrén szerepelt aurával vagy anélkül. A pácienseket megtanították arra, hogy arcuk mindkét oldalán egy borsónyi gélt vigyenek fel a bőrükre a perifériás n. trigeminus idegvégződéseinek megfelelően (összesen hat pontra) öt mérsékelt-súlyos migrén fellépésekor, majd 24 órán át figyeljék és jegyezzék fel a migrén alakulását.

A referenciaként használt ketoprofen gélhez képest az új szer sokkal gyorsabban felszívódott.

Az elemzésben 130 migrénes roham szerepelt. Huszonkét beteg 49 súlyos fejfájást élt át, s közülük 22-őt az aktív géllel, 27-et placebóval kezeltek.

Súlyos migrén esetén a géllel kezeltek 45%-ának tartósan megszűnt a fájdalma a kezelést követő 2–24. óra alatt, míg placebo alkalmazásakor csak 15%-uknak. A 4. órára a géllel kezeltek 23%-a, s a placebót kapók 15%-a volt fájdalommentes. A 24. órára az aktív gélt kapók 50%-ában, s a placebót kapók 25%-ában szűnt meg a fájdalom. A gélnek még a 24. órára sem szűnt meg a hatása, ekkor is a szövetben volt.

A szer hatásossága attól függ, hogy mennyi gyűlik fel belőle a szövetben, és nem a vérkoncentrációtól. Ezért viszik fel azokra a helyekre, ahol az idegek vannak.

A géllel kezelt páciensekben legalább háromszor valószínűbben szűntek meg a fejfájást kísérő tünetek (émelygés, fotofóbia), mint a placebót kapókban.

A gél legkifejezettebben a súlyos migrénre hatott; dr Liedtke szerint enyhe migrénben azért volt mérsékeltebb a hatása, mert erre erősebb hatása volt a placebónak.

A gél nemkívánatos hatása az alkalmazás helyén jelentkező irritáció volt, azonban ez általában enyhe vagy mérsékelt volt, és hamar elmúlt.

Dr. Mia Minen (NYU Langone, New York, USA) a gél előnyének tartja, hogy megóvhatja a betegeket a túlzott gyógyszerhasználattól, hogy együtt alkalmazható valamilyen triptánnal (a triptán és az NSAID kombinációja a legjobb hatású migrénben), és hogy olyan betegeknek is adható, aki nem szedhetnek orális NSAID-ot a gasztrointesztinális mellékhatások miatt.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.