hirdetés

Életmentő hipotermia

A hirtelen szívhalálból történő újraélesztés után a test gyors lehűtése csökkenti az agykárosodást, és elsősorban az erős dohányosokban életmentő hatású. 

hirdetés

A hirtelen szívhalálból újraélesztés során igazolták, hogy a test gyors lehűtése csökkenti az agykárosodást, ennek ellenére az életmentő eljárást ritkán alkalmazzák. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a hipotermia életmentő hatása főleg az erős dohányosokra igaz.

A váratlan, hirtelen szívhalál következtében összeeső emberek késedelem nélküli újraélesztése gyakran sikeres és egy évtizede jól kontrollált vizsgálatok igazolták, hogy az esetleges neurológiai károsodások is lényegesen ritkábbak és enyhébbek a test gyors lehűtése esetén.

A nemzetközi terápiás irányelvek javasolják is a reanimációt követő mielőbbi lehűtést, ennek ellenére Mark E. Mikkelsen és munkacsoportja azt találta, hogy az Egyesült Államokban igen kevés újraélesztett betegnél történik hipotermiás kezelés. Az erről szóló tanulmányt a Critical Care Medicine közölte.

A kutatók 538 olyan kórház adatait összesítették, amelyekben sikeres újraélesztés történt 2003-2009 között. Ezen idő alatt 67 498 beteget sikerült a hirtelen szívhalálát követően újjáéleszteni, majd hazaengedni. A terápiás irányelvek javasolta 32-34 ºC testhőmérsékletet csak a betegek 44,3 %-ánál érték el és tartották fenn 24 órán keresztül. Az adatok arról tanúskodnak, hogy a reanimáltak 17,6 %-át viszont túlhűtötték.

A vizsgálat kezdetétől 2003-tól annak befejezéséig (2009) a lehűtött betegek száma csaknem ötszörösére nőtt, ami igen szignifikáns (p<0,001), azonban a dolgozat részletes elolvasásakor kiderül: ez azt jelenti, hogy a terápiás hipotermia gyakorisága 0,7 %-ról csak 3,3 %-ra növekedett. Az ajánlott technikát elsősorban az oktató kórházakban (p<0,001), a fiatalabb korú betegek esetében (p<0,001) és munkanapokon (p<0,005) alakalmazták sikerrel.

„Vizsgálatunk azt bizonyította, hogy a terápiás hipotermia a kórházakban történő, hirtelen szívhalál esetekben is csak ritkán használt eljárás. A University of Pennsylvania intézeteiben, saját tapasztalatunk szerint öt-tíz éve alkalmazzák ezt a terápiás módszert és logikus volna, ha ma ötször-tízszer gyakrabban használnák” – mondotta Dr. Mikkelsen.

A Vanderbilt University munkatársai Jeremy Pollock vezetésével 2007 májusa és 2012 januárja között 181 felnőtt beteg hirtelen szívhalála esetében végeztek hipotermiás terápiát. A betegek dokumentációjából kiemelték azokat, akik dohányoztak és ezek eredményeit vetették össze a nemdohányzók adataival.

A betegek 60 %-a meghalt, a többieket a Cerebral Performance Category (CPC) értékelés alapján (a kettő- vagy annál kevesebb pontszám okán) jó neurológiai állapúnak ítélve engedték haza.

A dohányzók az életkor, az eredeti szívműködés, a spontán keringés visszatértéig eltelt idő, a külső újraélesztés időtartama, a terápiás hipotermia kezdetéig eltelt idő, valamint a nem és a kísérő betegségek szerint módosított statisztikai elemzés szerint is szignifikánsan jobb neurológiai állapotban hagyták el a kórházat, mint a nemdohányzók.

A dohányzók átlag három hónap múlva is kettő- vagy kisebb CPC ponttal osztályozott állapotban voltak (40 % vs 19 %, p<0,01). A kutatók a dohányzás ilyen kedvező hatását iszkémiás kondicionálás eredményének tartják. ”A dohányzás a szövetekben hipoxiát okoz, mely iszkémiás kondicionálás állapotát idézi elő. Ez mérsékli a szívmegállás okozta iszkémia és reperfúzió következményeit” – foglalják össze.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.