hirdetés

Emberi méretű fül patkányon – újabb előrelépés a szövetépítésben

Egy újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a sérült vagy hiányzó füllel élő betegek saját sejtjeiből idővel hiánytalan emberi fülkagylót hozhassunk létre a szövetépítés módszereivel.

hirdetés

Amerikai kutatók állatkísérletben olyan, az emberi fülhöz hasonló szövetképződményt hoztak létre, amely a valódi fülkagylóhoz hasonló megjelenésű és ahhoz hasonló flexibilitású. A birka eredetű fülporc-sejteket első lépésben egy, az emberi fület modellező, kollagén mátrixba ágyazott titánium drótvázra építették rá. A felépülő szövetet immunszuppresszált patkány bőre alá implantálva növesztették tovább, míg végeredményben a világon elsőként hoztak létre a felnőtt emberi fül méretét elérő fülkagylót mesterségesen, patkánymodellen.

A Journal of the Royal Society Interface hasábjain közzétett tanulmány szerzője, dr. Thomas Cervantes több okból is kiemelkedő jelentőségűnek tartja eredményeiket: egyrészt azért, mert a patkánymodellen történő 12 hetes növesztés során – az implantáció alatti kompressziós erőhatások, illetve a porcképződés folyamatában megjelenő kontraktilis erők dacára – mindvégig sikerült megőrizniük az implantátum eredeti alakját, másrészt, mivel az így létrehozott szerv megőrizte a fülkagyló porcának természetes flexibilitását.

„Eredményeink azt mutatják, hogy – legalábbis állatmodellen – elméletileg lehetséges kellő számú sejtet növeszteni ahhoz, hogy abból létrejöhessen egy teljes emberi méretű fülkagyló.” – mutatnak rá a kutatók. Úgy vélik, újabb kutatási eredményeikkel jelentős előrelépést tettek a szövetépítéssel létrehozható emberi fül humán klinikai vizsgálatai felé. „A klinikai modellhez a beteg szervezetéből kellene fülporc-sejteket nyernünk, azokat hasonlóképpen felépítenünk, majd az állatkísérletes modellhez hasonlóan eljárnunk” – mondja dr. Cervantes. Várakozása szerint kutatásaik akár már öt éven belül eljuthatnak a humán klinikai vizsgálatok szakaszába.

Napjainkban a szövetépítés egyre szélesedő mezsgyéje az orvostudománynak, annak reményében, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított szervpótlások valódi helyettesítői lehetnek a sérült vagy hiányzó emberi szerveknek. Jelenleg mintegy tucatnyi olyan beteget tartanak nyilván, aki saját vagy donortól származó őssejtekkel bevont mesterséges légcső-implantátumot kapott. Hasonló, bár mindeddig csak állatkísérletes siker, hogy a laboratóriumban előállított vese, patkány szervezetébe ültetve megkezdte a vizeletkiválasztást.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.