hirdetés

ESC 2014-4: Defibrillátor a párizsi metróállomásokon

Hirtelen szívhalál esetén az újraélesztéshez, a halálos szívritmuszavar megszüntetésére elektromos defibrillátorra van szükség. Ezeket igyekeznek forgalmas helyekre telepíteni Párizsban például a metro-megállókba. 

hirdetés

Az Európai Unió országaiban évente átlag félmillió , hazánkban 20 000-25 000 ember életének vet véget a hirtelen szívhalál. Mindig megdöbbentő hír, amikor makkegészségesnek tartott emberek halnak meg váratlanul, sportolók pedig verseny közben. Ilyenkor legtöbször végzetes ritmuszavar következik be: kamrafibrilláció, és következményes szívmegállás. A kamrafibrilláció megfelelő defibrillátorral általában megszüntethető, ezért először nagy forgalmú helyeken: repülőtereken, sportpályákon, nemzetközi játékkaszinókban telepítettek ilyen eszközöket.

Barcelonában, az Európai Kardiológus Kongresszuson a Párizsi Hirtelen Halál Központ képviseletében Dr. Benjamin Dahan mutatta be legújabb tervüket. “Ha pénzt költünk ilyen drága eszközökre, azok optimális elhelyezése igen fontos” –mondotta. (Egy defibrillator átlagosan ezer euróba kerül és a karbantartás is jelentős szervezést, költséget igényel.)

A tudományos ülés társelnöke, Kenneth Dickstein norvég professzor hangsúlyozta, hogy nem elég a drága defibrillátorokat megvenni és elhelyezni, fontos, hogy az emberek tudják, hol találják és hogyn használják ezeket.

Az előadásban az is elhangzott, hogy az európai évi 500 000 hirtelen szívmegállást csak az “áldozatok” alig 5 %-a éli túl. A Dániában 2001-ben elindított mozgalom, ami az újraélesztés arányának növelését tűzte ki célul tíz év alatt elérte a szívmegállás miatt összeeső emberek reanimációjának  megduplázódását, aminek köszönhetően a túlélők aránya megháromszorozódott (2,9 %-ról 10,2%-ra nőtt).

A párizsi előadok felmérése szerint 2000 és 2010 között a hirtelen szívhalálok 34 %-a történt az emberek otthonán kívül. A kutatók kiszámolták, hogy ezen halálesetek helyszínének átlagos távolsága hány méter a város 195 postahivatalától, 302 földalatti állomásától, 957 kerékpár tároló helyétől és 1466 gyógyszertárától.

A szívmegállás median távolsága a legközelebbi postahivataltól 324 méter, földalatti megállójától 239 méter, de csupán 142 méter, vagy 137 méter választotta el a tragédia helyszínét a patikától vagy a kerékpár tárolótól. A gyógyszertárak viszont nem egyenletesen oszlanak meg, ezért ezek nem igazán jó színhelyek segítség nyújtáshoz, így a 350 defibrillátor a modell számítások szerint Párizsban, a földalatti állomásokon elhelyezve biztosítná legjobban a francia főváros lakossága biztonságos újraélesztésének igényét hirtelen szívhalál esetén.

                                                                                                                          

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.