hirdetés

Genetikai variáns az elhízás és inzulinrezisztencia hátterében

Cukorbetegségre hajlamos személyek vizsgálata alapján közvetlen összefüggés igazolódott egy hormonreceptor kismértékű genetikai módosulása, valamint a test zsírtartalmának felszaporodása és az inzulinrezisztencia között.

A BcII polimorfizmussal kapcsolatos legfrissebb adatokat az Endocrine Society 94. éves kongresszusán hozták nyilvánosságra Houstonban.

hirdetés

„Eredményeink megerősítik azt az elképzelést, hogy a hormonreceptor-szenzitivitás mégoly csekély módosulása is metabolikus következményekkel jár, mint amilyen például az elhízás vagy a cukorbetegség – emeli ki a beszámoló egyik szerzője, dr. Bastiaan Havekes, a maastrichti egyetem kutatója. – Az endokrinológusoknak nemcsak szigorúan a hormonszintekre kell figyelemmel lenniük, hanem a hormonreceptor-szenzitivitás ismeretében kell mérlegelniük a hormonmediált hatások befolyását az anyagcserére.”

A veleszületett BclI polimorfizmus a glükokortikoidreceptort kódoló gént érinti, mely a szervezet összes szervrendszerére ható glükokortikoidok működését szabályozza. A kisfokú módosulás következtében a receptor érzékenyebbé válik a glükokortikoidok iránt, melynek következtében azonos hormonmennyiség nagyobb hatást vált ki” – magyarázza dr. Havekes. A hatás valamelyest hasonló ahhoz (bár annál kevésbé kifejezett), mint amikor bizonyos gyógyszerek vagy betegségek hatására fokozott glükokortikoid-expozíció érvényesül. E fokozott hatás eredményeként testsúlygyarapodás indul meg, különösen a hasi régióban, és emellett zavart szenved a cukoranyagcsere is. Ilyesfajta hatás gyakran érvényesül például akkor, ha valaki hosszú ideig szed prednizolont vagy más glükokortikoid természetű gyógyszert, melyeket széles körben alkalmaznak többek között a gyulladásos kórképek kezelésére vagy immunszuppresszió elérése céljából. De hasonló állapot alakulhat ki például Cushing-kórban is, melyben a szervezet kórosan nagy mennyiségben termeli a glükokortikoid természetű kortizolt (melyet gyakran stresszhormonként is szokás emlegetni).

Dr. Havekes ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy vizsgálatukban olyanok vettek részt, akiknél nem volt kimutatható ilyen fokozott glükokortikoid-expozíció. Havekes és munkatársai 1228 felnőtt korú résztvevőt vizsgáltak meg egy olyan holland vizsgálatból, melynek célja a cukorbetegség előfordulásának elemzése volt az általános népességén belül. A vizsgálat résztvevőinek több mint felénél praediabetes (23 százalékban) vagy 2-es típusú cukorbetegség (33 százalékban) állt fenn. Minden résztvevőnél genetikai vizsgálatra került sor a BclI polimorfizmus kimutatására.

A kutatók azt találták, hogy 519 személy nem mutatott BclI polimorfizmust, míg 540 személy heterozigóta hordozónak bizonyult, ami azt jelentette, hogy a gén módosult formája, a G-allél jelen volt a két kromoszóma valamelyikén. A fennmaradó 169 személy homozigóta formában hordozta a genetikai eltérést, vagyis a G-allél mindkét kromoszómán jelen volt. A mindkét kromoszómán BclI-polimorfizmust hordozó személyek testtömegindexe, derék- és csípőkörfogata egyaránt nagyobb volt, mint a nem hordozóké, illetve a heterozigóta hordozóké, melyhez nagyobb mértékű inzulinrezisztencia is társult egyben.

„A metabolikus betegséggel kapcsolatos egyéni genetikai profil meghatározásának kiemelkedő jelentősége van a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében – mondja dr. Havekes. – A kardiovaszkuláris rizikóprofillal kapcsolatos jövőbeni kutatásokat talán ki kellene terjeszteni a BclI polimorfizmus vizsgálatára is.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.