hirdetés

Gyakori csokoládéevés – ritkább szívinfarktus?

Korábban is voltak már adatok arról, hogy a csokoládé csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot. Most egy sok résztvevővel készült, metaanalízissel is kiegészített svéd tanulmány igazolta, hogy mind a férfiak, mind a nők között ritkábban kapnak infarktust a rendszeresen csokoládét fogyasztók.

hirdetés

Svédországban az emlőkarcinóma előfordulásának kutatása, megelőzése végett 1987 és 1990 között elindították a Swedish Mammography Cohort tudományos programot, melybe 66 651, átlagosan 60 éves nőt vontak be. A tudományos vizsgálat során nemcsak a mammográfia elvégzésének adatait és eredményeit regisztrálták, hanem részletes életviteli, táplálkozási adatfelvétel is történt. Ez tette lehetővé, hogy a program indítása és 2010 közötti időszakra vonatkozólag a kardiovaszkuláris kockázat és a táplálkozás összefüggéseiről is értékes adatokat nyerjenek.

Susanna C. Larsson és munkacsoportja legújabb eredményeit a Heart közölte. A svéd Karolinska Intézet kutatói férfiakból álló csoportot is szerveztek: a Cohort of Swedish Men tagjai (45 906 férfi) életkorának átlaga 52,9 év volt, és a közlemény azt is feltünteti, hogy 82%-uk volt házasember (a nők 78%-a volt férjnél). Gondos anamnézisfelvétel és vizsgálatok alapján, a megfigyelésbe való besorolás idején a résztvevők szív-ér rendszeri egészsége kifogástalannak minősült.

A szív-ér rendszeri kockázatot az infarktus gyakoriságával mérték, amit a svéd országos beteg- és haláloki regiszter adataiból nyertek. A munkacsoport eredményeit a megfelelően hasonló, korábbi tanulmányok adatainak metaanalízisével is kiegészítette: ennek anyagát a PubMed és az EMBASE adatbázisból nyerték, azoknak a vizsgálatoknak az elemzésével, amelyek a csokoládé és kakaó fogyasztását, illetve a koszorúér-betegség, miokardiális infarktus előfordulását regisztrálták. Csak a 2016 februárja előtt közölt prospektív tanulmányokat vonták be az értékelésbe.

A Karolinska vizsgálata 67 640 férfi és nő adatait elemezte. Az 1998 és 2010 közötti időszakban 4417 szívizominfarktus eset fordult elő. Mivel több korábbi dolgozattal kapcsolatban elhangzott az a kritika, hogy nem ismertették a jól ismert egyéb kockázati tényezők – dohányzás, túlsúly, cukorbetegség, hipertónia, hiperkoleszterinémia – gyakoriságát, itt Dr. Larsson és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a rendszeres csokoládéfogyasztók csoportjához képest ezek a rizikófaktorok a csokoládét nem evő férfiak és nők körében sűrűbben észlelhetők, de abban is szignifikáns különbség volt, hogy a legalább heti 3-4 alkalommal csokoládézók közül többen jártak egyetemre.

A csokoládéfogyasztás és az infarktus kockázata szignifikáns, fordított összefüggést mutatott. A csokit nem szerető résztvevőkhöz képest a rendszeresen csokoládét evők relatív infarktuskockázata 0,87 (95%-os MT: 0,77–0,98, p=0,04). A metaanalízis öt olyan prospektív tanulmányból készült, amelyek a csokoládéfogyasztás és az iszkémiás szívbetegség összefüggését vizsgálták. A svéd vizsgálattal együtt a hat dolgozatban 6851 iszkémiás szívbetegség eset szerepelt. A legtöbb csokoládét evőkhöz viszonyítva a csokoládét nem fogyasztók relatív kockázata 0,90 (95%-os MT: 0,82–0,97) volt, és az egyes tanulmányok heterogenitását csekélynek találták.

Az American College of Cardiology szerint a csokoládé kedvelése, rendszeres fogyasztása értékelhetően csökkenti az akut szívizominfarktus kockázatát. Az előző vizsgálatokkal együtt ez a tanulmány is amellett szól, hogy a csokievés a kardiovaszkuláris betegségek szempontjából kedvező hatású lehet.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.