hirdetés

Gyaloglás lépésmérővel csökkenti a vérnyomást

A lépésmérő igen alkalmas a fizikai teljesítmény jelzésére, és a jól szervezett testmozgás vérnyomáscsökkentő hatású. Francia kutatók 19 000 önként jelentkező felnőtt egyéves vizsgálatában igazolták, hogy havi 1000 lépéssel több gyaloglás szignifikánsan mérsékli a szisztolés vérnyomást.

hirdetés

Milánóban nemrég rendezték az European Society of Hypertension idei kongresszusát, ahol 150-nél is több ország szakemberei foglalkoztak a magas vérnyomás legújabb kérdéseivel. Nagy feltűnést keltett a Dr. Benoit Brouard vezette , francia munkacsoport előadása, amely 19 000 felnőtt vérnyomásának alakulásáról számolt be egyéves megfigyelés után.

Az önként jelentkezők fizikai terhelését mérték, lépésmérő – pedométer – viselése útján. A Withings cég készüléke igen ötletesen, sokféleképpen viselhető: az övön viselt kis doboz zsebben hordva is működik, de csuklóra is erősíthető, mint valami karóra. A vizsgálatban használt vérnyomásmérő a karon viselt mandzsetta volt, mely automatikusan egy okostelefon memóriájába továbbította a szisztolés vérnyomás értékét.

A Withings műszer tulajdonosai közül azoktól gyűjtötték az adatokat, akik havonta legalább tíz vérnyomás-monitorozást végeztek. Életkoruk középértéke 50,2 év, testtömegindexük átlaga 28,9 kg/m2/*/ volt. Havonta átlagosan 28,3 alkalommal mérték a vérnyomásukat, a járásérzékelőt minden hónapban 23,7 napon viselték.

Azok a férfiak, akik átlagosan havonta 1000 lépéssel többet gyalogoltak, statisztikailag szignifikánsan, 0,13 Hgmm-rel alacsonyabb szisztolés tenzióval éltek, a nők csoportjában a vérnyomáscsökkenés átlagosan 0,21 Hgmm-nek bizonyult (p=0,0001 mindkét csoportra).

„Ennek a vizsgálatnak a jelentősége az, hogy bizonyítja: a fizikai aktivitás kissé csökkenti a szisztolés vérnyomást” a mozgást regisztráló műszert viselők körében, mondotta Dr. Brouard. Elismerte, hogy ez az információ korlátozott, mert nem ismerjük a résztvevők táplálkozását, etnikai hovatartozását, gyógyszerelését, egészségi állapotát. Eric Topol, a Medscape főszerkesztője is elmondta véleményét, egyebek mellett szóvá tette, hogy nem volt kontrollcsoport.

A tudományos ülés elnöke, Christopher Bulpitt professzor (Imperial College, London) azt a kérdést tette fel, hogy a vérnyomásmérés, a fizikai terhelés mindig ugyanabban az időpontban történt-e, például reggelente. A vizsgálat vezetője megvallotta, hogy ezzel kapcsolatban semmiféle információval nem rendelkeznek: az egyéni programok nem előre meghatározott időben történtek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.