hirdetés

Gyermekkori CT-vizsgálat és agyrák kockázat

22 éves kor előtt már egyetlen feji- vagy nyaki CT-vizsgálat is megnöveli az 5 éven túli agydaganat, különösen a glióma kialakulásának kockázatát.

hirdetés

CT-vizsgálat klinikai előnyei mellett a sugárzás némi kockázatot jelent a rák kialakulására, tehát ezeket a képalkotó vizsgálatokat csak szükség esetén szabad alkalmazni, és az elérhető legalacsonyabb dózist kell használni, összegzi a tanulságokat a The Lancet Oncology-ban december 6-án online megjelent cikk szerzői.

Dózis/válasz összefüggés

A tanulmányban kilenc európai országból és 276 kórházból 658.752 személy vett részt. Minden beteg 1977 és 2014 között 22 éves kora előtt legalább egy CT-vizsgálatban részesült. Azok eredményeit elemezték, akik az első vizsgálat után legalább 5 évvel még életben voltak, és korábban nem volt diagnosztizáltak rákjuk vagy jóindulatú agydaganatuk.

Az agy és további 33 szerv és szövet által elnyelt sugárdózist minden gyermek esetén egy dózisrekonstrukciós modell segítségével becsülték meg, amely tartalmazta a CT-gép beállításaira vonatkozó információkat, a kérdőíves adatokat, valamint a Digital Imaging and Communication in Medicine (DICOM) metaadatait. "Az agyat ért sugárdózis a fej- vagy nyaki CT-vizsgálatonkénti átlagos értéke 1984-től körülbelül 1991-ig nőtt, ezt követően az átlagos dózis csökkent, majd 2010 körül stabilizálódott" - jegyzik meg a szerzők. A medián 5,6 éves követés során (az első szkennelés után 5 évvel kezdődően) 165 agyrák fordult elő, köztük 121 (73%) glióma, de a rákon kívül számos egyéb morfológiai változást is megfigyeltek.

Az agyat ért átlagos kumulatív agydózis az első besugárzást követő 5 évtől kezdve összességében 47,4 mGy volt, az agyrákos betegeknél pedig 76,0 mGy. Szignifikáns pozitív összefüggés volt a fej-nyaki CT-vizsgálatok kumulált száma és az összes agyrák egyesített kockázata (P<0,0001), illetve a gliómák kockázata (P = 0,0002) között. 2012–2014-ben amikor a fej- vagy nyaki CT esetén az agyat ért átlagos 38 mGy dózis volt, az agyrák kialakulásának relatív kockázata 1,5 volt a CT-vizsgálaton nem átesettekhez mérve, és a 100 000 főre vetített abszolút kockázatnövekedés évi 1,1 volt. A kockázati becsléseik klinikai környezetre való lefordítása szerint tehát 10 000, fej-, nyaki CT-vizsgálaton átesett gyermekre körülbelül egy sugárzás által kiváltott agyrák várható a CT-vizsgálatot követő 5-15 évben. Azt is hangsúlyozzák, hogy míg jelen tanulmányukban csak az agyrák kockázatát értékelték, a fej-, nyaki CT-n átesett gyermekeknél a leukémia kockázata még ennél is nagyobb.

Forrás:

Michael Hauptmann, Graham Byrnes, Elisabeth Cardis et al: Brain cancer after radiation exposure from CT examinations of children and young adults: results from the EPI-CT cohort Lancet Oncology December 06, 2022DOI:https://doi.org/10.1016/S1470-2045(22)00655-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.