hirdetés

Gyógyíthatóvá vált a májtranszplantált betegek hepatitisz C fertőzése

A New England Journal of Medicine online kiadásában pár napja megjelent közlemény szerint a hepatitisz C új kezelési módszere meg fogja változtatni a májtranszplantált betegek terápiás protokollját.

hirdetés

Ismert, hogy a hepatitisz C a májrák és a májtranszplantáció leggyakoribb oka. A most alkalmazott, három orális gyógyszer adásából álló, interferonmentes kezelés az esetek 97%-ában meggyógyította a hepatitisz C-t. Korábban a májtranszplantáció utáni hepatitisz C tipikus terápiája interferon alapú kezelés volt, amelyet rendszerint 48 hétig alkalmaztak. Ennél a gyógyulások aránya jóval kisebb volt, a transzplantált szerv kilökődésének kockázatával járt, és mivel immunszuppresszánsokat kellett adni a betegnek a máj kilökődésének elkerülése végett, a betegek rosszul tolerálták a terápiát. Az új orális kezelés – ABT-450, ombitasvir és dasabuvir (ribavirinnel vagy anélkül) – sokkal kevesebb mellékhatással jár, és csak 24 hétig tart.

Dr. Paul Kwo, a közlemény első szerzője, az Indianai Egyetem orvoskarának professzora, az egyetemi májtranszplantáció orvosigazgatója a nemzetközi klinikai vizsgálat eredményeit új „mérföldkőnek” tartja. Elmondta, hogy az USA-ban a májtranszplantációk fő oka a hepatitisz C okozta cirrózis, és ezeknek a betegeknek alacsonyabb a túlélési aránya, mint azoknak, akikben más eredetű cirrózis miatt végeztek májtranszplantációt.

Azokban a páciensekben, akikben hepatitisz C miatt került sor májtranszplantációra, 20–30%-os valószínűséggel öt éven belül ismét cirrózis alakul ki. A hepatitisz C, amely rendszerint mindaddig tünetmentes, amíg a máj nem károsodik súlyosan, a fertőzött vérrel terjed. Ez a leggyakrabban intravénás droghasználat miatt következik be, s a Centers for Disease Control and Prevention becslése szerint az USA-ban 3,2 millió ember fertőződött meg a hepatitisz C vírusával.

2013-ban az USA-ban 6400 májátültetést végeztek, s a betegek majdnem 50%-ának hepatitisz C-je volt májrákkal vagy anélkül.

A mostani fázis 2, multicentrikus vizsgálatban 34 olyan májátültetéses beteg vett részt, akiknek hepatitisz C-jük volt, de cirrózis nélkül. Az új kezelés alkalmazásának 24. hetében 33-an közülük (97%) semmilyen jelét nem mutatták a hepatitisz C fertőzöttségnek, és az átültetett máj egyikükből sem lökődött ki. Egy hasonló, fázis 3 vizsgálatban, amelyben cirrotikus, nem májtranszplantált betegek vettek részt, ugyanez a kezelés a páciensek 96%-át gyógyította ki a hepatitisz C-ből, noha ismert, hogy a hagyományos módszerekkel az ilyen betegek igen nehezen kezelhetők.

„A májtranszplantáció után kiújuló hepatitisz C gyógyulását nehéz elérni, és mi úgy gondoltuk, hogy ezeknek a betegeknek új kezelési stratégiára van szükségük” -- mondta Kwo professzor. „Ez a vizsgálat azt mutatta, hogy ez a speciális betegcsoport többé már nem speciális. Ugyanolyan sikeresen kezelhetők, mintha nem lett volna májátültetésük, olyan gyógyszerekkel, amelyek jól tolerálhatók és nem járnak a kilökődés veszélyével.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.