hirdetés

A májtranszplantáció után recidiváló hepatitis C antivirális kezelése: a tartós virológiai clearance 2-es vagy 3-as genotípussal történt fertőzés és a 12. héten észlelt virológiai válasz függvénye

Bevezetés
Az Egyesült Államokban és Európában a májtranszplantáció leggyakoribb javallata a hepatitis C vírus (HCV) okozta máj-cirrhosis. A műtéten átesettek akár 95%-ában ismételten megjelenhet a HCV, a betegek 50%-ában progresszív hisztológiai jelenségek tapasztalhatók, 15–30%- ban 5 éven belül cirrhosis alakul ki, és ez 10%-ban a transzplantáció kudarcához vezet. A progresszió antivirális kezeléssel lassítható. A májtranszplantációt követően rekurráló HCV-fertőzés kezelését azonban az 1-es genotípus túlsúlya, viraemia és/vagy thrombocytopenia nehezíti, ami gyakran a kezelés gátja, vagy annak idő előtti felfüggesztését teszi szükségessé. A recidív HCV-infekció kezelésére alkalmazott pegilált interferon (PEG-IFN) és ribavirin (RBV) kombinációjával kb. 30% gyakorisággal érhető el tartós virológiai válasz (SVR). Az eddigi vizsgálatok zömében azonban viszonylag kevés beteg szerepelt, akiket a kezelés után csak rövid ideig követtek. A virológiai válasz hatékonyságának és időtartamának meghatározásához hosszabb követési időket alkalmazó, nagyobb, prospektív tanulmányok szükségesek. Tisztázásra vár az antivirális terápia kezdetének időzítése, az egyidejű immunszuppresszív terápia optimális formája, a genotípus hatása, és elmaradó terápiás válasz esetén a kezelés felfüggesztésének időpontja is.
  Harminchat olyan beteg esetében számolunk be az antivirális kezelés (szokványos IFN vagy PEG-IFN + RBV) tapasztalatairól, akiknek HCV-fertőzése a májtranszplantációt követően fellángolt. Retrospektív elemzésünk célja a tartós virológiai válasszal, illetve a kezelés korai megszakításával kapcsolatos tényezők azonosítása a virológiai válasz elmaradása alapján.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bijan Raziorrouh, Maria-Christina Jung, Carl Albrecht Schirren, Florian Loehe, Manfred Thiel, Hans Nitschko, Helmut Diepolder, Axel Ulsenheimer, Malte Heeg, Reinhart Zachoval és Norbert Hubert
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.