hirdetés

Hatásos-e a koenzim Q-10?

Az orvosi rendelőkben rendszeresen megjelenő betegek nagyjából fele a receptre felírt gyógyszerei mellett valamilyen alternatív gyógymódot vagy étrendkiegészítőt is igénybe vesz.

hirdetés

Ezen készítmények között természetesen vannak hasznos vitaminok és ásványi anyagok is, viszont jelentős, néha nem kívánatos kölcsönhatásba léphetnek a receptre felírt gyógyszerekkel, leginkább a szedatívumokkal, az antidepresszívumokkal, a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerekkel és az antitrombotikus szerekkel. A CoQ10-et néhány sporadikus közleményben bizonyos neurológiai betegségekben, a koszorúsérbetegség prevenciójában, illetve ateroszklerotikus kórképekben találták hasznosnak, a közelmúltban megjelent közlemény  Saha SP, Whayne TF. Coenzyme Q-10 in human health: supporting evidence? South Med J 2016;109(1):17-21. szerzői (leginkább a PubMed alapján) összegyűjtötték a CoQ10-ről szóló információkat, nem metaanalízis, hanem összefoglaló készítése céljából.

A koenzim Q-10 (CoQ10) a mitokondriumok energiaforgalmának kofaktora, ill. koenzimje. Minden sejtben megtalálható, de magasabb koncentrációkban a szív, az agy, a máj és a vese sejtjei tartalmazzák. Nagy molekulájú, hidrofil anyag lévén a táplálékból lassan, nehezen szívódik fel, oldott kiszerelési formában viszont a szervezet számára könnyebben hozzáférhető. Maximális plazmakoncentrációját kb. 6 óra alatt éri el (Tmax), plazma-koncentrációja a 0,40 és a 1,91μmol/liter értékek között mozog, felezési ideje 33 óra. A CoQ10-et Japánban gyógyszerként törzskönyvezték, az Egyesült Államokban viszont a recept nélkül kapható kiegészítők közé sorolják. Kiszereléstől és adagolástól függően 30-300 USA Dollárba kerül havonta.

A COQ10 hiány szerteágazó tüneteket produkálhat: előfordul encephalomyopathia, súlyos csecsemőkori szervrendszeri betegségek, cerebelláris ataxia, nephrosis szindróma, valamint izolált myopathia. A CoQ10 bioszintézisét szabályozó gének kóros mutációi vannak a háttérben, de a respiratórikus lánc hibái, a reaktív oxigén-speciesek és az apoptózis is részt vehetnek a folyamatban. A táplálék-kiegészítőként bevitt CoQ10 hasznáról eltérőek a vélemények, férfiak infertilitásában (oligo-astheno-terato-spermiában) sem jegyeztek fel kedvező tapasztalatokat: a CoQ10 szedése ellenére nem emelkedett a terherbeesések száma, bár a spermiumok száma és motilitása jelentősen növekedett (Lafuente).

A CoQ10 hatására a macrophágok koleszterin-felvétele növekszik, ami egérben csökkenti az atherosclerosist, ezért szerepet kaphat az emberi atherosclerosis prevencióban is (Wang). Nukleinsav-alapú (kis RNS, antiszenz RNS, mikroRNS) szerek, illetve az olyan természetes anyagok, mint a CoQ10 a koronária-betegségben és egyéb atherosclerotikus képekben kedvezően befolyásolhatják a koleszterin-transzportot és a gyulladásokat. Viszont az óriási anyagot áttekintő Cochrane Review-ben a kutatók a kardiovaszkuláris betegségek primér prevenciójának lehetőségeit keresve nem találtak bizonyítékot arra, hogy a CoQ10 csökkentené a lipid szinteket (Flowers). Egy kisebb vizsgálatban megfigyelték, hogy koszorúsér-betegségben jelentősen alacsonyabb a plazma CoQ10 szintje, melynek emelésével vélhetően nő az antioxidáns aktivitás, csökken a kardiovaszkuláris kockázat (Lee). Ugyanakkor gyakran a sztatinokat használó betegek szednek CoQ10-et is, holott a sztatinok a HMG-koenzim-A reduktáz gátlásával elméletileg csökkentik nemcsak a koleszterin, hanem a CoQ10 bioszintézisét is, viszont erről csak elég kevés klinikai adatunk van (Hargreaves).

Bár egyes beszámolók szerint CoQ10 kiegészítőkkel csökkenthető a szisztolés vérnyomás, viszont a kisebb vizsgálatok együttes kiértékelésével a Cochrane beszámolóban nem találtak szignifikáns összefüggést a CoQ10-használat és a diasztolés vérnyomás alakulása között (Flowers). Rosenfeldt és mtsai mindössze 35 betegen végeztek placebóval kontrollált vizsgálatot, és úgy találták, hogy a CoQ10 szignifikánsan javította a kongesztív szívbetegek (CHF) tüneteit, ugyanakkor egy meta-analízisben az ejekciós frakció és a halálozás csak „trend” mértékű, nem szignifikáns javulását lehetett igazolni (Rosenfeldt). A CoQ10 a sejtekben képződő egyik legfontosabb antioxidáns, melynek bioszintézise az életkorral csökken, és ez különböző degeneratív betegségek megjelenésével jár. Egy régebbi vizsgálatban a CHF-ben szenvedő betegeknél a CoQ10 adagolással javulás állt be a stroke volumenében és az LVEF-ben a plecebóhoz képest (Soja). CHF miatt kórházi kezelésre szorult idős betegeknél az alacsonyabb plazma-CoQ10-szint magasabb mortalitással járt, bár az ok-okozati összefüggés további megerősítésre szorul (Molyneux). A rosuvastatinnal végzett CORONA vizsgálatban alacsonyabb CoQ10 szintek voltak mérhetők az idősebb és súlyosabb szívbetegeken (McMurray). Igaz, hogy az alacsonyabb CoQ10 szintek a súlyosabb, ezért rosuvastatint szedőkön voltak mérhetők, márpedig a sztatinok csökkentik a CoQ10 szintjét. A rosuvastatin megindítása előtt is alacsonyabb CoQ10 szinthez nem társult rosszabb végkifejlet. Azaz, az alacsonyabb CoQ10 plazma-szint, mint marker, és a CHF súlyossága közötti összefüggés nem túl szoros.

Vizsgálták a CoQ10 hatásosságát a sztatinok által okozott myopathiában is. A farnezil-pirofoszfát a CoQ10 szintézis közbülső lépése, blokkolása fontos lépés a myopathiákban. Mint láttuk, a sztatinok csökkentik a CoQ10 bioszintézisét, ezért CoQ10 pótlással lehet megpróbálni csökkenteni a myopathiák gyakoriságát illetve súlyosságát, de több kisebb vizsgálat szerint a CoQ10 szintek emelkedése ellenére nem javultak a myopathiás panaszok. Ha viszont a myopathia miatt elhagynánk a sztatinokat, akkor növekednének a kardiovaszkuláris problémák (Banach). A sztatin-myalgia kérdésben tehát további adatokra van szükség.

Az antitumoros kemoterápiák egyik nagy problémája a máj-károsítás és a kardiális toxicitás (utóbbi leginkább az anthracyclinek sajátossága). Hat vizsgálat értékelése során (ebből ötben használtak anthracyclint) a CoQ10 enyhe védőhatását igazolták Roffe és mtsai, bár a vizsgálatok elrendezése, minősége, validitása elég sok kívánnivalót hagyott maga után (Roffe).

A CoQ10-el és az egyéb divatos készítményekkel (l-arginin, l-carnitin, stb.) nem történtek nagy prospektív, placébóval ellenőrzött klinikai vizsgálatok. Mégis úgy látszik, hogy a CoQ10 1200 mg-os napi adagja biztonságosnak látszik, a bevitt CoQ10 ilyen mennyisége nem befolyásolja az endogén CoQ10 bioszintézisét. Magas vérnyomásban napi 100 mg-ot, szívbetegségekben 400 mg-ot javasolnak, neurológiai kórképekben napi 1200 mg-ig terjedhet a dózis. Parkinson-kórban, Huntington-kórban, Friedreich ataxiában lelassulhat a funkciók egyébként elkerülhetetlen romlása (Shults). CoQ10 hiányos mitokondriális encephalopathiában a CoQ10 pótlás némi haszonnal járhat.

Összefoglalva tehát azt látjuk, hogy pl. Japánban a CoQ10-et törzskönyvezett gyógyszerként adják egyes neurodegeneratív betegségekben. Másutt táplálék-kiegészítésként kisebb klinikai vizsgálatokban a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, az atherosclerotikus betegségek enyhítésére, a sztatinok által okozott myopathiában, és egyéb kórképekben vizsgálták több-kevesebb sikerrel. Mivel adekvát gyógyszeripari, vagy állami támogatással végzett nagy (és méregdrága) vizsgálatok nem történtek, minden orvosnak magának kell eldöntenie, hogy milyen betegségben és milyen betegeknek javasolja a CoQ10 adagolását. Nagyon fontos megjegyezni, hogy táplálék-kiegészítésként alkalmazva a CoQ10 biztonságos.

 

Írásunk az alábbi közlemény alapján készült:

Southern Medical Journal 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.