hirdetés

Helyi kezelés bazálsejtes naevus szindrómában

A PellePharm Inc. és a BridgeBio Pharma Inc. bejelentette, hogy megkezdi a fázis III vizsgálatokat a Gorlin-Goltz-szindróma kezelésére szánt patidegib géllel.

hirdetés

A PellePharm Inc. és anyavállalata, a BridgeBio Pharma Inc. bejelentette, hogy befejezte a betegek bevonását, így megindítja fázis III vizsgálatait a Gorlin-Goltz-szindróma kezelésére szánt patidegib vizsgálati hatóanyagot tartalmazó géllel. A vizsgálati hatóanyag már az FDA-tól és az EMA-tól is megkapta a ritka betegségek gyógyszere (orphan drug) minősítést, az FDA pedig áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy) minősítéssel is ellátta a topikális gélt Gorlin-Goltz-szindróma indikációban.

 A vizsgálati hatóanyagról (patidegib)

A Patidegib Topical Gel vizsgálati hatóanyaga, a patidegib a bazálsejtes karcinóma (BCC, basal cell carcinoma) és a nagy gyakoriságú bazálsejtes karcinóma (HF-BCC, high-frequency basal cell carcinoma) tumorképződését annak kiváltó mechanizmusának, a hedgehog szignáltranszdukciós útvonalnak a blokkolásával végzi. Az ecetmuslicában azonosított Hedgehog fehérje (nevét a mutáns légy sündisznószerű fenotípusáról kapta) egy szekretált ligand. Receptorához kötődését követően egy transzmembrán effektor fehérje aktiválódik, mely a citoplazmában egy transzkripciós faktort stabilizál, az pedig a sejtmagba bejutva génexpressziós változást idéz elő. A Hedgehog-útvonal elsősorban az egyedfejlődés determinációs, differenciációs folyamataiban játszik szerepet, kóros aktivációja daganatképződéshez vezethet. A Gorlin-Goltz-szindróma kezelésében a patidegib tartalmú gél már biztató eredményeket mutatott egy fázis II vizsgálatban (NCT02762084, Trial of Patidegib Gel 2%, 4%, and Vehicle to Decrease the Number of Surgically Eligible Basal Cell Carcinomas in Gorlin Syndrome Patients), ahol korlátozta a tumornövekedést. A hatóanyagot kezdetben orális alkalmazású formában fejlesztették ki, ám az orális hedgehog-gátlók szisztémás mellékhatásainak elkerülése érdekében olyan külsőleg alkalmazható gél formulát sikerült létrehozni, amely szobahőmérsékleten két évig megőrzi stabilitását, és akár otthon, önállóan is alkalmazható a Gorlin-Goltz-szindróma vagy a HF-BCC kezelésére.

 A klinikai vizsgálatról

Az újonnan indítandó fázis III vizsgálat egy randomizált, kontrollos vizsgálat lesz a Patidegib Topical Gel 2% biztonságosságának és hatásosságának értékelésére. A készítményt a betegeknek naponta kétszer kell majd alkalmaznia 12 hónapon keresztül. A vizsgálati időszakot követően egy nyílt elrendezésű, legalább 12 hónapos utánkövetési vizsgálati kiterjesztés indítása is várható a hosszú távú biztonságosság és tolerálhatóság értékelése céljából, melyben az újonnan indított fázis III vizsgálatot vagy a korábbi fázis II vizsgálatot befejező betegek vehetnek majd részt. A PellePharm és a LEO Pharma 2018 novemberében stratégiai együttműködést írt alá egyes ritka bőrbetegségek, mint a Gorlin-Goltz-szindróma és a HF-BCC kezelésében alkalmazható készítmények kifejlesztéséről. Az együttműködés keretében a LEO Pharma már segítséget fog nyújtani az új fázis III vizsgálat lebonyolításában is.

 A Gorlin-Goltz-szindrómáról

A szindrómát először Gorlin és Goltz írták le 1960-ban. Az Egyesült Államokban a betegség körülbelül 10 ezer ember érint, azaz 31 ezerből, más források szerint 60 ezerből 1 ember érintett, a nemek szerinti gyakoriság tekintetében nincs különbség. A betegek a tumorszuppresszor PTCH1-gén (PATCHED1) egyik alléljának mutációját öröklik, emiatt bármilyen környezeti hatás (például irradiáció) következtében megszűnik a PTCH gén tumorszuppresszor hatása, kontrollálatlanná válik a sejtciklus, ami sejtburjánzást indukál. A betegség hátterében álló PTCH-génnek – amely a ’hedgehog’ szignáltranszdukciós útvonal egy tumorszuppresszor génje – a mutációját sporadikus bazaliómák esetében is igazolták.

A vezető tünetek közé tartoznak a multiplex bazaliómák, az állcsontok keratocisztái, a bordafejlődési rendellenességek, a palmoplantáris diszkeratózis és az intrakraniális kalcifikáció bizonyos formái. Olyan komplex malformációs/neoplasztikus szindrómának tűnik, melyben a fejlődési rendellenességek rákelőző állapottal társulnak. A több mint százféle lehetséges tünet látszólag szabadon kombinálódhat egymással. Az irodalomban már szinte valamennyi szervrendszer különböző súlyosságú elváltozásairól beszámoltak, de elsősorban a bőr, a csontvázrendszer, a központi idegrendszer érintett. A magyar szakirodalomban a betegség bazálsejtes naevus szindróma vagy naevoid bazálsejtes karcinóma szindróma néven is ismert. A bazaliómák a Gorlin-Goltz-szindróma legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak. Megjelenésük általában multiplex, egyes betegeken több száz található. Bármelyik típusuk előfordulhat a betegséghez társultan. Kis csoportjaik hasonlíthatnak naevusokra vagy haemangiómákra, gyakran pigmentáltak. Lehetnek gyöngyházfényűek, hússzínűek, vöröses-barnák, izoláltak vagy csoportos elhelyezkedésűek. Bármely testrészen kialakulhatnak, a napfénynek kitett és védett területeken egyaránt, de leggyakrabban az arcon, a nyakon és a törzsön. A naevoid bazaliómák általában már fiatalon, 35 éves kor előtt megjelennek, de a többségük nyugalmi állapotban marad, sokáig nem növekszik. Csak néhány válik invazívvá, többnyire a serdülőkor után. Egy adott lézió destruktívvá válására figyelmeztethet növekedése, kifekélyesedése. Az esetek többségében megfigyelhető egy másik bőrelváltozás is, a tenyéri és/vagy talpi diszkeratózis, makroszkóposan gombostűfejnyi, éles határú mélyedések a tenyér vagy a talp hámjában. Mikroszkóposan megfigyelhető ezen pontokon a hám elvékonyodása, a szaruréteg korai deszkvamációja. Kialakulásának oka ismeretlen, és a betegek többségében karakterisztikus arc utal a szindrómára. Ennek jellemzői a makrokefália, frontálisan és biparietálisan kifejezetten elődomborodó koponya, jól fejlett margo supraorbitálisok, – melyek a szemeknek beesett megjelenést kölcsönöznek – erős és gyakran összeolvadt szemöldökök, széles orrgyök, hipertelorizmus és állcsontdeformitás.

A diagnózis felállítása általában könnyű fizikális vizsgálattal és alapvető radiológiai módszerekkel (állcsont, koponya, mellkas röntgen). A családi anamnézis diagnosztikus jelentőségű lehet, azonban negatív előzmény sem zárja ki a szindróma lehetőségét. Gyakori az új mutáció jelentkezése: a betegek 60%-ának nincs ismert érintett családtagja. A diagnózis felállítását követően feltétlenül szükséges a vérrokonok berendelése és gondos kivizsgálása. A keratociszták és bazaliómák korai felismerésével lehetővé válik azok kezdeti stádiumban történő kezelése, mellyel megelőzhetjük a későbbi, torzító elváltozásokat okozó, radikális műtéteket.

A bazaliómák terápiája elsődlegesen általában sebészi kimetszés, ami súlyos esetekben évente akár 30 műtétet is jelenthet. A Gorlin-Goltz-szindrómás betegeken a naevoid bazálsejtes karcinómák száma egyes esetekben elérheti akár a több százat is, ezért mindegyik eltávolítása lehetetlen. Az elváltozások többsége azonban éveken keresztül nyugalomban lehet, kimetszésre csak akkor van szükség, ha a bőrtumor biológiai viselkedése agresszívvá válik, növekedésnek indul, kifekélyesedik, vérzik. A betegek rendszeres bőrgyógyászati kontrollja fontos, hiszen így válik lehetővé az eltávolításra kerülő bazaliómák minél kisebb állapotban történő felismerése. Különös figyelemmel kell eljárni a szemhéj és az orr területén növekvő elváltozásokkal, hiszen ezek gyorsan olyan méretet érhetnek el, hogy eltávolításuk csak ablatív műtéttel lehetséges. A sebész lehetőségeit tovább korlátozza, hogy a betegek testfelületének nagy része érintett lehet, ami az ideális metszésvezetést, lokális lebenyek képzését, távoli bőrtranszplantátum vételét is akadályozhatja.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

PellePharm Completes Enrollment Of Pivotal Phase 3 Clinical Trial Of Patidegib Topical Gel In Patients With Gorlin Syndrome

Gorlin-Goltz-szindróma – Kiss T., Liszkay G. Oberna F., Szent Rókus Kórház Budapest, Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti Osztály

Gorlin–Goltz-szindrómás beteg komplex fogorvosi, szájsebészeti kezelése és 8 éves követése

An Study of Patidegib Topical Gel, 2%, for the Reduction of Disease Burden of Persistently Developing Basal Cell Carcinomas in Patients With Non-Gorlin High Frequency BCC

Clinical Trial of Patidegib Gel 2%, 4%, and Vehicle Applied Once or Twice Daily to Decrease the GLI1 Biomarker in Sporadic Nodular Basal Cell Carcinomas (BCC)

Trial of Patidegib Gel 2%, 4%, and Vehicle to Decrease the Number of Surgically Eligible Basal Cell Carcinomas (BCC) in Gorlin Syndrome Patients

Leo Pharma lines up an option to buy BridgeBio's PellePharm and its PhIII rare skin cancer drug

LEO Pharma, PellePharm form $760m rare skin disease collaboration

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.