hirdetés

Imiquimod-krém basalioma kezelésére

Journal of Investigative Dermatology lapban megjelent kutatás szerint a helyileg alkalmazod imiquimod ígéretes alternatív kezelési módszer lehet a bazálsejtes carcinoma eseteiben.

hirdetés

A bazálsejtes carcinoma (BCC, basal cell carcinoma) vagy basalioma a leggyakoribb humán tumortípus, a bőrdaganatok egyik formája. A népesség öregedésével párhuzamosan riasztó mértékben, akár évente 10 százalékkal is emelkedhet a betegség előfordulási aránya. Ennek fényében mind a betegek, mind az orvosok részéről mind nagyobb igény mutatkozik egyszerű és hatásos kezelési módszerekre. A Cancer Research UK által szponzorált, most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint a helyileg alkalmazott imiquimod-tartalmú krém hatásos lehet a kis kockázatú BCC léziók terápiájában.

Jelenleg a BCC kezelésének gold standardja a kimetszés vagy Mohs-műtét; mindkét beavatkozás bőrgyógyász vagy plasztikai sebész közreműködését igényli. A többnyire kis kockázatú esetek azonban elvonják az anyagi és személyi forrásokat az azokra jobban rászoruló súlyos és bonyolult esetektől. A források felszabadítása és átcsoportosítása érdekében jelenleg is folyik alternatív módszerek keresése a BCC terápiájában, melyek többségét a háziorvosok is tudják alkalmazni. Az egyik ilyen lehetőség az imiquimod, egy helyileg alkalmazott krém, mely a szervezet immunműködésének mozgósításával fejti ki hatásait.

Egy korábbi vizsgálatban már tesztelték az imiquimod hatásosságát BCC eseteiben, majd a véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat lezárást követő kiterjesztett vizsgálati periódusban a kezelés után három éven át követték nyomon a betegeket. Az első vizsgálatban 83,6 százalékban adták meg az imiquimod sikerességi arányát, szemben a hagyományos műtéttel elérhető 98,4 százalékkal. Az ezt követő kétéves utánkövetés során a kedvező 5 éves kimenetel aránya az imiquimoddal kezelt betegek körében 82,5 százalék, a műtéten átesett betegek csoportjában 97,7 százalék volt.

„Öt év elteltével a helyi imiquimod abszolút válaszaránya 83 százaléknak adódott, ami bár egyértelműen elmarad a kis kockázatú BCC-ben végzett excízióval elérhető 98 százaléktól, még mindig klinikailag hasznos terápiaként azonosítja az imiquimodot. Utóbbi előnye, hogy a krém az alapellátás körülményei között is alkalmazható, illetve hogy a betegek egy része a krémet részesíti előnyben a sebészeti beavatkozással szemben – állítja dr. Hywel C. Williams, a nottinghami egyetem dermatoepidemiológusa. − Ha valaki azt mondja nekem 15 évvel ezelőtt, hogy a kis kockázatú felületes és noduláris BCC-t olyan krémmel fogjuk kezelni, mely a lokális immunválasz serkentése útján hat, faképnél hagytam volna az illetőt. Mára azonban ez már valósággá vált.”

Az orvosokat aggasztja az a tény, hogy a műtét helyett alkalmazott helyi kezelés az úgynevezett „tengeralattjáró léziók” veszélyének teheti ki a betegeket, melyek akkor alakulnak ki, amikor a felületes rákos léziót láthatólag már sikerrel kezeltük. A 3 éves utánkövetés, illetve az 5 éves kiterjesztett vizsgálat eredményei azonban azt jelzik, hogy amennyiben az imiquimod-terápia az első évben sikeres, a BCC kiújulása valószínűtlen. „Az imiquimod terápiás kudarca többségében a kezelés első évében jelentkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy amennyiben sikerült immunválaszt kiváltani, akkor ez a válasz tartósan fennmarad – emeli ki a vizsgálat vezetője. − A BCC-vel kapcsolatban eddig kevés véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat történt, ami meglehetősen furcsa annak fényében, milyen gyakori humán tumorról van szó. És e vizsgálatok között is alig akadt olyan, melyekben 5 éven át követték nyomon a betegeket, noha e kezelések esetében ez rendkívül fontos, hiszen az olyan kezelések, mint például a fotodinámiás terápia, tövid távon elfogadható eredményeket adnak ugyan, de hosszabb nyomonkövetés kapcsán egyre gyakoribb a recidíva.”

A vizsgálat vezetője azt tartja legfontosabb eredményüknek, hogy sikerült pontosan felmérni a 3 és 5 éves tumormentesség arányát imiquimod krém vs. műtét mellett, mely információk alapján a beteg és az orvos közös döntést hozhat a választandó kezelési módról.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.