hirdetés

Új tabletta egy gyakori bőrrák kezelésére

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) egy új gyógyszert engedélyezett a lokálisan előrehaladott bazálsejtes karcinóma kezelésére. Az Odomo (sonidegib) nevű tablettát, amelyet naponta kell szedni, a Novartis AG, svájci gyógyszergyár forgalmazza.

hirdetés

Az  FDA szerint egy vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gyógyszer a kezelt betegek 58%-ában összezsugorította vagy eltüntette a tumort. A gyógyszert azon betegeknek szánják, akiknek lokálisan előrehaladott bazaliómájuk van, amely műtéttel vagy radioterápiával nem kezelhető, illetve akiknek daganata az ilyen kezelés után kiújult.

Az USA-ban a bőrrák a leggyakoribb rákfajta. A legtöbb bőrrák nem melanóma típusú tumor; ilyen a bazálsejtes karcinóma (BCC, basal cell carcinoma) is. Ez teszi ki a nem melanóma típusú bőrrákok mintegy 80%-át. A nem melanóma típusú bőrrákok általában jól kezelhetők és ritkán vannak távoli áttéteik.

Az Országos Rák Intézet (National Cancer Institute) szerint évről évre nő a nem melanóma típusú bőrrákkal diagnosztizált amerikaiak száma. A BCC-k az epidermisz bazális sejtjeiből alakulnak ki, rendszerint olyan helyeken, amelyek rendszeres napsugárzásnak vagy az ultraibolya (UV) sugárzás más formájának vannak kitéve. Leggyakrabban a fejen és a nyakon fordulnak elő, ezen belül is legsűrűbben az orron.

A lokálisan előrehaladott bazálsejtes karcinómák olyan bazaliómák, amelyek ráterjedtek a szomszédos szövetekre (de a test más részeire nem), és nem reagálnak a lokális, célzott terápiára – azaz a műtétre és a radioterápiára. Jelentős torzulást okozhatnak.

A Odomzo tablettát naponta egyszer kell bevenni. Hatásmechanizmusa az, hogy gátolja a Hedgehog molekuláris jelutat, amely aktív a bazaliómákban.

Mint dr. Richard Pazur, az FDA hematológiai és onkológiai termékekkel foglalkozó irodájának igazgatója elmondta, hála a Hedgehog jelút jobb megismerésének, az FDA az elmúlt 3 évben két gyógyszert is engedélyezett a bazalióma kezelésére. 2012-ben az FDA az Erivedge (vismodegib) nevű gyógyszernek adott szabad utat a lokálisan előrehaladott és az áttéteteket adó bazálsejtes karcinóma kezelésére; a gyógyszert a San Francisco-i bázisú Genentech forgalmazza. Az Odomzót egy kettős-vak klinikai vizsgálatban tesztelték olyan betegeken, akiknek lokálisan előrehaladott BCC-jük volt. A vizsgálat során véletlenszerűen kiválasztottak 66 olyan beteget, akik napi 200 mg-ot szedtek, míg 128 betegnek napi 800 mg-ot adtak. Az eredmények szerint a 200 mg-os csoportban a betegek 58%-ában összezsugorodott vagy eltűnt a daganat. Ez a hatás 1,9–18,6 hónapig tartott; a reagáló betegek mintegy felében legalább 6 hónapig.

Hasonló arányban reagáltak az Odomzóra a nagyobb dózist szedő páciensek, de náluk gyakoribbak voltak a mellékhatások.

A mellékhatások közé tartozott az izomgörcs, a hajhullás, az ízérzés megváltozása, a hányinger, a fáradtság, különféle fájdalmak (fejfájás, izomfájdalom, muszkuloszkeletális és hasi fájdalom), a hasmenés, a testsúlycsökkenés, az étvágytalanság, a hányás és a viszketés. A gyógyszer súlyos muszkoloszkeletális mellékhatásokkal is járhatott: az izomszövet dezintegrációjával.

A gyógyszer dobozán levő keretes figyelmeztetésben az áll, hogy terhes nőkben a gyógyszer hatására meghalhat a magzat vagy súlyos fejlődési rendellenességekel születhet. Az FDA közölte, hogy az orvosoknak a gyógyszer adása előtt ellenőrizniük kell, hogy betegük nem terhes-e, figyelmeztetniük kell mindkét nembeli pácienseiket erre a kockázatra, és javasolniuk kell a hatékony fogamzásgátlást.

 

Forrás: Medical News Today

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.