hirdetés

Hétvégi durmolás pótolja a cukorbajra hajlamosító alváshiányt

Kétnapi hétvégi lustálkodás rendezheti a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot, amit a munkahét alváshiánya vált ki, bár ezt egyelőre csak fiatal, egészséges férfiakon igazolták, akik ellenőrzött étrenden éltek.

hirdetés

A cukorbetegség az egyik leggyakoribb kór, világszerte milliók küzdenek vele. Az Egyesült Államokban csaknem 30 millió beteg jár orvoshoz diabétesz miatt. Nálunk 500 000 cukorbeteget kell kezelni, és félő, hogy az évtizede 6,6%-nyi cukorbeteg-populáció 2025-re már a lakosság 11,2%-a lesz.

Az is kiderült, hogy vannak hajlamosító tényezők, mint a sok szénhidrát fogyasztása, a kevés fizikai tevékenység és legújabban a kevés alvás. Érthető, hogy az utóbbi időben a tudományos érdeklődés jelentősen megnőtt ezekkel a rizikófaktorokkal kapcsolatban is.

A Chicagói Egyetem alváslaboratóriuma rendszeresen folytat vizsgálatokat a cukorbetegség alvási összefüggéseinek tisztázására. Legutóbb Josiane Broussard vezetésével végeztek vizsgálatot önként jelentkező, egészséges, fiatal férfiakon az alvást illetően, eredményeiket a Diabetes Care közölte.

A szakértők éppen azt díjazták, hogy nem cukorbetegek voltak a vizsgálati alanyok, hanem egészséges, fiatal emberek, akiknek a diabéteszre való hajlamát vizsgálták. A résztvevők gondosan kiválasztott étrenden voltak a vizsgálat időszakában. A 19 vizsgálati alany az első hetekben kényelmes, 8,5 órás éjszakát tölthetett négyszer az ágyban. A következő hetekben viszont négy éjszaka csupán 4,3 órát alhattak. A hétvége azonban mindig békés időszak volt: 9,7 órás, bőséges alvás következett.

A kutatók számításai szerint egy átlagos munkahéten az emberek többsége csak 4-5 órát alszik éjszaka, ez becslések szerint mintegy 16%-kal növeli a cukorbetegség kifejlődésének esélyét – olyan mértékben, mint a kövérség. Az alváshiányt sokan hosszú hétvégi alvással pótolják.

A kutatók megvizsgálták a két békés alvást követően is az inzulinérzékenységet és a diszpozíciós indexet, melyek jelzik a cukorbetegségre vonatkozó hajlamot. A négy rövid alvás után a diabéteszkockázat 16%-kal nőtt, az inzulinérzékenység 23%-kal csökkent. Már két megnyújtott éjszakát követően az inzulinérzékenység és a diabéteszkockázat is visszatért a nyugodt alvás szintjére.

„Az extra alvásra adott metabolikus válasz meglepő és biztató jelenség – mondotta a vizsgálat vezetője –, de ez igen rövid vizsgálat volt, fiatal, egészséges, megszabott diétán tartott férfiakon. A folytatásban azt tervezzük, hogy heteken keresztül, csökkentett alvás-idővel egészséges és beteg embereket tanulmányozunk az előbbiek jelentőségének fölmérésére.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.