hirdetés

Hogyan operál a kialvatlan sebész?

Amikor egy átdolgozott éjszaka után kell ugyanazt a teljesítményt nyújtani, mindenki nehéz szívvel lát munkához, főleg akkor, ha gyógyító munkáról van szó. Egy rendkívül figyelmes vizsgálat megnyugtatásul azt bizonyította, hogy a kialvatlan sebészek másnap is az előző napi színvonalon teljesítenek.

hirdetés

Nemcsak a baleseti sebészeti osztályok, hanem általában a műtéti részlegek megterhelése időnként nehezen megjósolható. Ezért bárkivel megtörténhet, hogy valamiért egész éjszaka dolgoznia kell, de váratlan események miatt a következő napon is be kell állnia a műtőasztal mellé. Nem indokolatlan feltételezés a közvélemény részéről, hogy pihenés nélkül folytatott, nagy figyelmet igénylő munkája során az operatőr hajlamos több hibát elkövetni, mint jó körülmények között, de annak eldöntése, hogy valóban így van-e, tudományos vizsgálatot igényel.

Voltak már korábban is megfigyelések, általában nagy egészségügyi központokban, ahol szakképzésben részt vevőket – rezidenseket – oktatnak. Ebben a körben az eredmények értékelése speciális szempontok figyelembevételét igényli. A legtöbbször ellentmondásos eredmények érthető módon általában arra utaltak, hogy az éjszakai pihenés hiánya rontja a másnap is operáló sebészek teljesítményét. A világ egyik legtekintélyesebb szakfolyóirata, a New England Journal of Medicine legutolsó száma közli a kanadai Mount Sinai Hospital sebészeti osztályának közleményét arról, hogy az éjszakai munka hogyan befolyásolja a nappali sebészeti teljesítményt.

Anand Govindarajan és munkatársai retrospektív tanulmánya 1448 szakképzett sebész műtétjeinek eredményét értékeli. Az operációk 2007. január 1-je és 2011. december 31-e között történtek. A szakorvosok 19 489 betegpárt operáltak, a betegpárok egyik tagját normál munkanapon, amikor éjszaka nem voltak szolgálatban, a másikat éjszakai ügyelet után.

Dr. Govindarajan és munkatársai 12 gyakran végzett operációt választottak ki. Összesen 38 978 beteg került műtétre, vagyis 19 489 betegpár tagjait hasonlíthatták össze a műtét kimenetele szempontjából. A kiválasztott műtétek a következők voltak: epehólyag-eltávolítás, gyomor bypass, kolonreszekció, coronária bypass, coronaria-angioplasztika, térdműtét, csípőimplantáció, csípőtörés helyreállítása, hiszterektómia, gerincműtét, kraniotómia, tüdőreszekció.

Az egy hónapos mortalitás a kialvatlanul műtött betegek között és a kontrollcsoportban egyaránt 1,1% volt, az egy hónapon belüli szövődmények gyakorisága pedig 18,2%, illetve 18,1%. A kórházi ápolás időtartama azonos módon átlagosan 3 nap volt. Kismértékben, de szignifikánsan gyakoribbak voltak a szövődmények akkor, ha a sebész előző éjszaka két vagy több beavatkozást végzett. Egyébként a két csoport adatai között akkor sem volt különbség, ha figyelembe vették a kórházak típusát vagy a sebész életkorát.

A szerzők az összefoglalásban azt írják: „Ez azt jelenti, hogy az éjszakai ügyelettel járó alváshiány a következő napon a kanadai sebészek esetében nem tesz szükségessé speciális beavatkozást.” Voltak olyan szakemberek, akik ügyelet utáni kötelező pihenőnap bevezetését javasolták, de a fenti megnyugtató eredmények alighanem lezárják az erről folyó vitát.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.