hirdetés

Jó eredmények plakkos psoriasis kezelésében

A deukravacitinib középsúlyos-súlyos plakkos psoriasis kezelésében a POETYK PSO vizsgálatban kiterjesztett időszakban, 60 hét elteltével is jó hatásosságúnak bizonyult.

hirdetés

A Bristol Myers Squibb a május 12-14. között megrendezett European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) tavaszi szimpóziumon mutatta be vizsgálati hatóanyaga, a deukravacitinib új hatásossági mutatóit plakkos psoriasis indikációban. A POETYK vizsgálati program kiterjesztett vizsgálati időtartamú POETYK PSO klinikai vizsgálata a deukravacitinib tartós hatásosságát és kedvező biztonságossági profilját mutatta középsúlyos-súlyos plakkos psoriasisban szenvedő felnőtt betegeknél. A klinikai hatásosság a kezelés két éves időtartama során is fennmaradt, a betegeknél 77,7%-os válaszarányt sikerült elérni (PASI75), illetve a betegek 58,7%-ánál jelentkezett teljes feltisztulás a Physicians Global Assessment (orvosok globális értékelő indexe) skálán.

 

A deukravacitinib hatóanyagról

A deukravacitinib (BMS-986165) egy orálisan szedhető szelektív alloszterikus tirozin-kináz-2 (TYK2) gátló, egyedi hatásmechanizmussal rendelkező, új gyógyszerosztályba tartozó kismolekulás hatóanyag. Ez az első és egyetlen szelektív TYK2-gátló, amelyet több immunmediált betegség kezelésében is vizsgálnak (plakkos psoriasis, arthritis psoriatica, lupus és gyulladásos bélbetegségek). A hatóanyag a Bristol Myers Squibb saját fejlesztése. A kutatók úgy tervezték meg a deukravacitinibet, hogy szelektíven célozza a TYK2-t, ezáltal gátolja az interleukin (IL)-23, IL-12 és az 1-es típusú interferonok (IFN) jelátvitelét, mivel ezek a kulcsfontosságú citokinek számos immunmediált betegség patogenezisében jelentős szerepet játszanak. A deukravacitinib nagyfokú szelektivitást ér el azáltal, hogy a TYK2 szabályozó doménjéhez kötődik, ami a TYK2 és downstream funkcióinak alloszterikus gátlását eredményezi. A deukravacitinib szelektíven gátolja a TYK2-t, viszont terápiás dózisban nem gátolja a JAK1, JAK2 vagy a JAK3 működését.

 

A POETYK PSO klinikai vizsgálati programról

A POETYK vizsgálati program (PrOgram to Evaluate the efficacy and safety of deucravacitinib, a selective TYK2 inhibitor) első tagjai a POETYK PSO-1 (NCT03624127) és a POETYK PSO-2 (NCT03611751) globális fázis III. vizsgálatok voltak, amelyek célja a deukravacitinib biztonságosságának és hatékonyságának értékelése volt placebóval és Otezlával (apremilaszt) összehasonlítva középsúlyos-súlyos plakkos psoriasisban szenvedő betegeknél. Mind a POETYK PSO-1, amelybe 666 beteget vontak be, mind a POETYK PSO-2, amelyet 1020 beteg bevonásával végeztek multicentrikus, randomizált, kettős-vak vizsgálat volt, amelyek a deukravacitinibet (naponta egyszer 6 mg) a placebóval és az Otezlával (naponta kétszer 30 mg) összehasonlítva értékelték. A POETYK PSO-2 a 24. hét után randomizált megvonási és újrakezelési időszakot tartalmazott.

 

A POETYK PSO-1 és a POETYK PSO-2 elsődleges társvégpontjai a psoriasis terület és súlyossági index (PASI) 75 választ elérő betegek százalékos aránya volt, valamint azoké, akik a 16. héten a placebóval szemben 0 vagy 1 (tiszta/nem tiszta) statikus orvosi globális értékelést (sPGA) értek el. A vizsgálatok kulcsfontosságú másodlagos végpontjai közé tartozott a 16. héten az Otezlához viszonyítva a PASI 75 és az sPGA 0/1 értéket elérő betegek százalékos aránya, valamint a deukravacitinibet a placebóval és az Otezlával szemben értékelő egyéb mérőszámok.

Az 52 hetes POETYK PSO-1 és POETYK PSO-2 vizsgálatokat követően a betegek jelentkezhettek a folyamatban lévő POETYK PSO-LTE vizsgálatba (NCT04036435), és kaphattak naponta egyszer 6 mg deukravacitinibet, nyílt vizsgálati elrendezés keretében. A kiterjesztett időtartamú vizsgálatba 1221 beteg olyan jelentkezett, akik már legalább 1 adag deukravacitinibet kaptak. A POETYK PSO-1, POETYK PSO-2 és POETYK PSO-LTE mellett a Bristol Myers Squibb két másik fázis III. vizsgálatban is értékeli a deukravacitinibet psoriasis kezelésében, ezek a POETYK PSO-3 (NCT04167462) és POETYK PSO-4 (NCT03924427) klinikai vizsgálatok.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New Two-Year Deucravacitinib Data Reinforce Durable Efficacy and Consistent Safety Profile in Treatment of Moderate to Severe Plaque Psoriasis

Effectiveness and Safety of BMS-986165 Compared to Placebo and Active Comparator in Participants With Psoriasis (POETYK-PSO-1)

An Investigational Study to Evaluate Experimental Medication BMS-986165 Compared to Placebo and a Currently Available Treatment in Participants With Moderate-to-Severe Plaque Psoriasis (POETYK-PSO-2)

Long-Term Study That Measures the Safety and Efficacy of Deucravacitinib (BMS-986165) in Participants With Psoriasis (POETYK PSO-LTE)

An Investigational Study to Evaluate Experimental Medication BMS-986165 Compared to Placebo in Participants With Plaque Psoriasis (POETYK-PSO-3) in Mainland China, Taiwan, and South Korea (POETYK-PSO-3)

An Investigational Study to Evaluate Experimental Medication BMS-986165 in Japanese Participants With Moderate-to-Severe Psoriasis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.