hirdetés

Új biohasonló Enbrelt engedélyeztek

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a krónikus gyulladásos kórképek (reumatoid arthritis, plakkos psoriasis, arthritis psoriatica stb.) kezelésére szolgáló Nepexto injekciós oldatot, mely az Enbrel (etanercept) biohasonló készítménye.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) március 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a bizonyos krónikus gyulladásos kórképek (reumatoid arthritis, juvenilis idiopátiás arthritis, axiális spondiloarthritis, spondylitis ankylopoetica, plakkos psoriasis) kezelésére alkalmazható Nepexto készítménnyel szemben (kérelmező: Mylan IRE Healthcare Limited). A Nepexto 25 és 50 mg-os injekcióhoz való oldat formájában kerül majd forgalomba, mint a 2000. február 3-án engedélyezett Enbrel biológiailag hasonló készítménye. Az Enbrel hatóanyaga az etanercept, a szert Észak-Amerikában az Amgen, Japánban a Takeda Pharmaceuticals, a többi országban pedig a Pfizer forgalmazza. Az Enbrel a 2019 decemberét megelőző 12 hónapos időszakban összesen 9,6 milliárd dolláros globális forgalmat generált.

 A hatóanyagról (etanercept)

A Nepexto hatóanyaga, az etanercept (ATC kód: L04AB01) egy immunszuppresszív hatású fúziós fehérje, mely a tumornekrózis-faktor alfához (TNF-alfa) kötődve gátolja annak biológiai aktivitását. A reumatoid arthritisben és az indikációban szereplő többi krónikus gyulladásos kórképekben szenvedő beteg ízületeiben, valamint a plakkos psoriasisos betegek bőrében zajló patológiás folyamatok zömét a TNF által szabályozott, gyulladást serkentő molekulahálózat közvetíti. Az etanercept hatásmechanizmusának lényegét a TNF sejtfelszíni receptoron (TNFR-en) való kötődésének kompetitív gátlása jelenti. Ennek következtében a celluláris válasz kivédésével a TNF biológiailag inaktív lesz. Az etanercept számos olyan molekula (pl. citokinek, adhéziós molekulák, proteázok) biológiai hatását is befolyásolhatja, amelyeket a TNF indukál vagy regulál.

 Klinikai vizsgálatok, piaci viszonyok

Még 2018 júniusában kötött megállapodást a Lupin Limited és a Mylan az etanercept biohasonló készítményének kifejlesztésére – ez az ötödik olyan bioszimiler, amelyet a Mylan az európai piacokra is engedélyeztet. A Nepexto (vizsgálati kódnév: YLB113) bioekvivalenciáját egy 528 beteg bevonásával végzett fázis III vizsgálat során sikerült igazolni (EudraCT Number: 2015-002,809-12.: A comparative Study to Assess the Efficacy, Safety and Immunogenicity of YLB113 and Enbrel for the Treatment of Rheumatoid Arthritis). Az Egyesült Államokban az etanerceptnek már két biohasonló készítménye engedélyezett: az Eticovo (Samsung Bioepis) és az Erelzi (Sandoz, a Novartis leányvállalata), ám mindkét szer tényleges piaci bevezetését szabadalmi perek hátráltatják. A jogászok hadakozása egyáltalán nem véletlen: igen drága gyógyszerről van szó: az Enbrel egy éves adagja az Egyesült Államokban átlagosan 26.700 dollár volt (ez körülbelül 8,8 millió Ft).

 Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a márciusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

CHMP Summary of opinion – Nepexto

Positive CHMP Opinion for Nepexto®, Biosimilar Etanercept

EMA recommends approval of etanercept biosimilar Nepexto

Mylan and Lupin Announce Positive CHMP Opinion for Nepexto®, Biosimilar Etanercept

Etanercept Biosimilar Is Recommended for Use in European Union

CHMP recommends Nepexto a etanercept biosimilar.- Mylan

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.