hirdetés

Az első nem-radiológiai axiális spondyloarthritis elleni indikációt engedélyezte az FDA (Cimzia)

Az FDA 2019. március 28-án kibővítette a Cimzia (certolizumab-pegol) indikációit, így az első olyan szert engedélyezte, mely a nem-radiológiai axiális spondyloarthritis kezelésére javallott.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. március 28-án Cimzia (certolizumab-pegol) indikációinak bővítésével az első olyan szert engedélyezte az Egyesült Államokban, mely a gyulladás objektív tüneteit mutató nem-radiológiai spondyloarthritis (nr-axSpA – non-radiographic axial spondyloarthritis) kezelésére javallott. A forgalomba hozatali engedély tulajdonosa az UCB, egy 7500 munkatársat foglalkoztató, 4,6 milliárd dollár éves árbevételű (azaz a globális gyógyszerpiaci szereplők között„közepes” méretűnek számító vállalat, mivel „nagy”-nak konszenzusosan a 10 milliárd dollár éves forgalom feletti cégeket tekintik az üzleti elemzők). A Cimzia hatóanyaga, a certolizumab-pegol egy Escherichia coli-ban expresszált, majd polietilén-glikollal (PEG) konjugált tumornekrózis-faktor-alfa (TNF-alfa) elleni rekombináns, humanizált antitest Fab' fragmentum. A készítményt az FDA 2008 április 22-én engedélyezte olyan Crohn-betegek kezelésére, akik elégtelen vagy nem megfelelő választ mutattak a standard kezelésekre. Bő egy évvel később, 2009 június 26-án az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a szert rheumatoid arthritis indikációra, ám elutasította a szer engedélyezését a Crohn-betegség kezelésére, azaz azt a javallatot, amit az FDA egy évvel korábban engedélyezett. A forgalomba hozatali engedélyt az UCB Pharma SA 2009 október 1-jén kapta meg. 2013-ban az FDA újabb, az aktív arthritis psoriatica kezelésére vonatkozó javallattal bővítette a készítmény indikációit, így ez a mostan már a második bővítés. Az Európai Unióban már forgalomban van a gyulladás objektív tüneteit mutató nem-radiológiai spondyloarthritis kezelésére szolgáló több készítmény is, például (a teljesség igénye nélkül) 2000 óta az Enbrel (etanercept, Pfizer), 2003 óta a Humira (adalimumab, AbbVie), 2009 óta a Simponi (golimumab, Janssen) valamint 2017 óta az Imraldi (adalimumab, Samsung Bioepis).

Hatásmechanizmus

A Cimzia hatóanyaga, a certolizumab-pegol nagyfokú affinitással rendelkezik a humán TNF-alfa-hoz és 90 pM disszociációs konstanssal (KD) kötődik hozzá. A TNF-alfa a gyulladást előidéző egyik kulcs-citokinin, amely központi szerepet játszik a gyulladásos folyamatban. A Cimzia szelektíven semlegesíti a TNF-alfa-t (4 ng/ml IC90 elegendő a humán TNF-alfa gátlásához, in vitro L929 rágcsáló fibrosarcoma citotoxicitás vizsgálatban) de nem neutralizálja a lymphotoxin alfa-t (TNF-béta). A Cimzia kimutatottan dózisfüggő módon semlegesíti a membránhoz kötött, oldható humán TNF-alfa-t. Monocyták és Cimzia együttes inkubációja a lipopoliszacharid (LPS)-indukálta TNF-alfaés IL1-béta- termelés dózisfüggő gátlását eredményezte humán monocytákban. A Cimzia nem tartalmazza a teljes antitestben normális körülmények között jelen lévő kristályosítható fragmentum (Fc) régiót, ezért in vitro nem fixálja a komplementet, illetve nem okoz antitestfüggő, sejtmediált citotoxicitást. Nem indukál apoptosist in vitro humán perifériás vérből vett monocytákban vagy lymphocytákban, továbbá nem idéz elő neutrophil degranulatiót.

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az FDA a Cimzia új indikációját egy 317 nr-axSpA-ban szenvedő, a gyulladás objekív tüneteit mutató beteg bevonásával végzett randomizált klinikai vizsgálat eredményei alapján adta ki. A betegeknél megemelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szintet és az MRI-vizsgálattal sacroileitist mutattak ki. A vizsgálat során javulás volt tapasztalható az Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score pontszámban (ez egy olyan összetett mutatórendszer, mely a betegség-aktivitást, a beteg által jelentett kimeneteket és a CRP-szintet is magában foglalja). A Cimziával kezelt betegek válaszaránya is felülmúlta a placebóval kezelt betegekét. A szer új indikációban történt alkalmazása során biztonságossága megegyezett a korábban már engedélyezett indikációkban tapasztalt biztonságossági profillal.

A nem-radiológiai axiális spondyloarthritisről (nr-axSpA)

A SPA diagnózisa, az évtizedek óta használt módosított New York-i kritériumrendszer szerint a fizikális vizsgálat és a sacroiliacalis ízület röntgeneltérései alapján határozható meg. A tartósan fennálló, gyulladásra jellegzetes derék- és keresztcsonttáji fájdalom mellett a lumbalis gerinc mozgásának beszűkülése és a mellkas légzési kitérésének csökkenése szerepel diagnosztikus kritériumként, utóbbi kettő viszont csak a betegség késői formájára jellemző. Valamennyi csontos elváltozást gyulladás előz meg, amelynek szerény radiológiai jelei vannak. A betegeknek kifejezett panaszai vannak, de a röntgen hosszú időn keresztül (sacroiliacalis ízület esetében évekig) nem mutat ki semmit, ezért nevezzük ezt a korai betegségformát nem-radiológiai, vagy röntgeneltéréssel nem járó axiális spondyloarthritisnek (az angol non-radiological jelző csak nehézkesen fordítható). Ezt a beteget, orvost egyaránt nagyon zavaró problémát oldja fel, ha a gyulladást mutatjuk ki. Erre alkalmas vizsgálat például a csont scintigraphia.

Az axiális spondyloarthritisekhez (SpA-ekhez) a korábbi nómenklatúra alapján a SpA és a korai, nem differenciált formák röntgeneljárással nem igazolható megnyilvánulásai, az ún. nem-röntgen axialis SpA-ek sorolhatók. Az új ASAS klasszifikációs kritériumrendszer alapja a fiatal korban jelentkező tartós háti-deréktáji fájdalom. Amennyiben a panaszok 45 éves kor előtt kezdődtek, és legalább 3 hónapja fennállnak, akkor javasolt további diagnosztikus vizsgálatok végzése SpA irányába. A kritériumrendszer egyik ágán, az ún. képalkotó ágon a sacroileitis fennállását radiológiai módszerrel kell igazolni, ez történhet hagyományos röntgenvizsgálattal, vagy a korai elváltozások detektálását lehetővé tevő MRI-vel is. Amennyiben bármely módszerrel kimutatható gyulladás a sacroiliacalis ízületben, további, legalább egy SpA-re tipikus anamnesztikus adat, fizikális eltérés vagy laboratóriumi lelet megléte elégséges az axiális spondyloarthritis fennállásának igazolásához. A kritériumrendszer másik ága, az ún. klinikai ág a HLA-B27 meghatározás eredményén alapul. A betegségcsoportra jellemző jellegzetes genetikai marker hordozása esetén legalább két további SpA-re jellemző eltérés szükséges a kórkép meglétének bizonyításához. Az ASAS kritériumrendszer meglehetősen jó szenzitivitással és specificitással biztosítja a korai, eddig nem differenciált kórformák felismerését is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA approves treatment for patients with a type of inflammatory arthritis

Cimzia SmPC - EMA

Simponi SmPC - EMA

Imraldi SmPC - EMA

Humira SmPC

Spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór)

Spondylitis Ankylopoetica – Társbetegségek és kezelési lehetőségek (MTA Doktori Értekezés, Dr. Szántó Sándor, Debrecen, 2017)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.