hirdetés

Jobb a gyermekek anesztéziája, ha a szülő is jelen van

A stockholmi Euroanaesthesia konferencián bemutatott kutatás szerint jobb minőségű anesztézia érhető el, ha az anesztézia bevezetésénél a szülő is jelen van. Az erről szóló előadást dr. Alicia Sánchez, a spanyolországi Hospital de Sagunto aneszteziológusa tartotta.

hirdetés

Az anesztézia bevezetése a gyermek és a szülő számára is stresszes esemény lehet. Már korábban is történtek vizsgálatok annak tisztázására, hogy az anesztézia bevezetésekor a szülő jelenléte miként befolyásolja a szorongást és az anesztézia kapcsán fellépő szövődményeket, de az idevágó kevés kutatás egymásnak ellentmondó eredményeket hozott. Ugyanakkor még senki nem vizsgálta a szülői tapasztalatokat, illetve a minőséget összességében.

A most bemutatott véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatban arra keresték a választ, miként befolyásolja a perioperatív időszakban a gyermekben és a szülőben ébredő szorongást, illetve az anesztézia minőségét, ha megengedik a szülőnek, hogy az anesztézia bevezetésekor ő is jelen legyen. „A kérdés fontosságát az adja, hogy a kórházak többségében még jelenleg is az a gyakorlat dívik, miszerint a műtő ajtajában elszakítják egymástól a gyermeket és a szülőt – magyarázza dr. Sánchez. − Vannak azonban olyan kórházak is, ahol megengedik az egyik szülőnek, hogy a műtét után a gyermekével maradhasson a posztoperatív őrzőben.”

A mostani vizsgálatot a helyi etikai bizottságok engedélyének és a szülők írásos beleegyező nyilatkozatainak birtokában végezték el a szerzők. A vizsgálatban 60 olyan gyermek szülei vettek részt, akiket tonsillectomiára jegyeztek elő. Kizárási kritérium volt, ha az adott gyermeknél korábban már történt hasonló műtét. A szülőket véletlenszerűen két csoportba sorolták: az egyikben a szülő az anesztézia bevezetésekor jelen lehetett (P csoport), míg a másikban a gyermeket a műtő ajtajában elválasztották a szülőtől, ők alkották a kontrollcsoportot (C). Mindkét csoportba 30-30 gyermeket soroltak.

A szülői szorongás felmérésére a State Trait Anxiety Inventory (STAI) eszközt használták, mely a szülő önbevallására hagyatkozik a lelkiállapot és a szorongás szintjének megítélésekor. A nyomtatványt a várószobában (kiindulási állapot, 1. időpont); a gyermektől való elkülönítés után (2. időpont) vagy közvetlenül a műtőbe való belépés előtt (P csoport; 2. időpont); az anesztézia bevezetése alatt (3. időpont); valamint az ébredőszobában (4. időpont) töltötték ki. Egy másik aneszteziológus a Modified Yale Preoperative Anxiety Scale (mYPAS) segítségével mérte a gyermekek szorongását ugyanezen időpontokban. Minden beavatkozásnál két aneszteziológus volt jelen: egyikük végezte a vizsgálattal kapcsolatos dokumentációt, másikuk az altatás szabályszerű kivitelezéséért felelt. Szorongást akkor véleményeztek, ha a mYPAS pontszáma nagyobb volt 40-nél.

Az Induction Compliance Checklist (ICC) az indukció alatt negatív magatartásformákat tükrözött (a 4-es vagy afeletti pontszám gyenge magatartási compliance-t jelez).

Az eredmények azt jelzik, hogy a P csoportban jóval alacsonyabb volt a szorongás szintje, mint a C csoportban. A C csoportban a gyermek szorongását jelző pontszámok akkor kezdtek emelkedni, miután elválasztották őt a szülőtől. Az indukcióval kapcsolatos compliance a P csoport 80 százalékában bizonyult jónak (4 alatti pontszám), míg a C csoportban csak 50 százalékban. Az összegzett minőség a P csoportban jóval meghaladta a C csoportban észlelt szintet (az előbbi csoportban 9,3/10 pont, az utóbbi csoportban 6,8/10 pont). A P csoportban minden szülő azt válaszolta, hogy egy jövőbeni hasonló esetben is ugyanígy járna el, míg a C csoportban a szülők 87 százaléka legközelebb azt választaná, hogy a gyermekével maradhasson.

„Ha a szülő jelen van az anesztézia bevezetésénél, ez mind a gyermek, mind a szülő szempontjából javítja az altatás minőségét – magyarázza dr. Sánchez. – A vizsgálat ötlete akkor született meg, amikor az egyik kollégámnak egy olyan gyermeket kellett altatnia, aki nagyon izgatott volt és sírt, szorosan átölelte az édesanyját a műtő ajtajában és azt akarta, hogy az édesanyja is vele menjen a műtőbe. Azt gondoltuk, miért is ne, és megengedtük az anyának, hogy együtt maradjanak. Az inhalációs anesztézia ideje alatt a gyermek mindvégig az édesanyja karjában volt, fantasztikus tapasztalat volt. Ekkor döntöttük el, hogy elvégezzük ezt a vizsgálatot.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.