hirdetés

Jógával a depresszió ellen

A rendszeres jógázás enyhíti azoknak a betegek a depressziós tünetei, akik egyidejűleg egyéb mentális problémákkal is küszködnek. A jótékony hatás annál kifejezettebb, minél több jógafoglalkozásra kerül sor.

hirdetés

A British Journal of Sports Medicine című lapban közzétett kutatás szerint a jóga enyhíti a más mentális kórképben is szenvedő betegek depressziós tüneteit – minél több alkalommal kerül rá sor, annál jelentősebb mértékben.

A depresszió világszerte a munkaképtelenség és funkciócsökkenés vezető oka, hisz becslések szerint globálisan több mint 340 millió embert érint. Ráadásul a depressziós tünetek gyakran járnak kéz a kézben egyéb mentális kórképekkel, például generalizált szorongással és pszichotikus zavarokkal. A depresszió tüneteinek enyhítésére ma már széles körben javasolják a fizikai aktivitás fokozását, ezért a mostani tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a jógázás kedvező hatású lehet-e a különböző mentális problémákkal küzdő betegek számára, illetve hogy a jógának más jótékony hatásai is lehetnek-e, például növekszik-e a terhelhetőség, csökken-e a testsúly, javul-e az alvás- vagy az élet minősége.

A kérdés megválaszolásához véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok regisztereiből gyűjtötték ki az adatokat 2019 májusáig bezárólag. Olyan vizsgálatok adatait összegezték, melyekben a jógát a szokványos kezeléssel hasonlították össze. Összesen 19 releváns nemzetközi vizsgálatot azonosítottak, melyekben 1080, mentális betegségben szenvedő felnőtt vett részt. Az alábbi betegségek fordultak elő: depresszió; generalizált szorongás; hangulatzavarok; poszttraumás stresszbetegség; stressz; pszichotikus zavarok, például szkizofrénia; pánikzavarok; és szerabúzus.

A jógafoglalkozások átlagosan 2,5 hónapon keresztül tartottak, egy-egy alkalommal 20–90 percen keresztül. Végül a 19 vizsgálat közül 13 vizsgálat adatait elemezték, mely azt igazolta. hogy a jógázás enyhítette a depresszió tüneteit a szokványos kezeléshez vagy az önsegítő technikákhoz képest. A jótékony hatás a depresszió és a szkizofrénia fennállásakor volt a leginkább szembetűnő, illetve bizonyos mértékig az alkoholabúzusban is. Más kórképek esetében nem volt elegendő adat egyértelmű következtetések levonásához.

A részletesebb analízis azt is kiderítette, hogy a heti jógafoglalkozások számának növekedésével párhuzamosan egyre kifejezettebben enyhültek a depressziós tünetek.

Az elemzésbe bevont klinikai vizsgálatok többsége kielégítő vagy magas minőségű volt ugyan, de nem szolgáltattak elegendő adatokat ahhoz, hogy külön elemezzék a jóga egyes típusainak vagy a jógafoglalkozás intenzitásának a hatásait is. Ettől függetlenül is helytállónak látszik azonban az a megállapítás, hogy a jóga hatásosabb a szokványos ellátásnál a tünetek enyhítésében, illetve hogy egyértelmű (jóga)dózis-hatás korreláció áll fenn. Ennek különösen azon betegek számára van nagy jelentősége, akik nem akarnak vagy nem tudnak részt venni a fizikai aktivitás szokványosabb formáiban, például a tornafoglalkozásokban vagy sporttevékenységekben.

„A jógázást a betegek kiegészítő vagy alternatív lehetőségként vehetik számba akkor, amikor a depressziós tünetek enyhítését célzó fizikai aktivitást tervezgetik” – zárják eredményeik ismertetését a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.