hirdetés

Kadmium, ólom és tesztoszteron

A vér ólomtartalma pozitív korrelációs kapcsolatban áll a szérum tesztoszteron szintjével, a kadmiumtartalom pedig a nemi hormonkötő globilinéval, de nem tudni, hogy ennek mi az oka és jelentősége. 

hirdetés

A környezetünkben állandóan jelen lévő nehézfémek hatása a nemi hormonokra egyelőre  nem egészen tisztázott.

Az Enviromental Researchben megjelent tanulmány két nehézfém (ólom és kadmium) és az ivari hormonok (tesztoszteron, szabad tesztoszteron, ösztradiol, szabad ösztradiol) valamint egyéb főbb, a szteroid bioszintézisben résztvevő molekulák (androsztendion glükuronid és nemi hormonkötő globulin: SHBG) közti kapcsolatot vizsgálja.

A vér ólom- és kadmium tartalma szolgált a nehézfém-szennyezettség biomarkereként. Ezt, és a National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) adatait felhasználva (az 1999-2004-es időszakból) keresték az összefüggéseket férfiaknál.

Az életkor, rassz, BMI, cukorbetegség, alkoholfogyasztás, illetve dohányzási státus figyelembe vétele után a vérben lévő ólom mennyisége pozitív korrelációs kapcsolatban áll a tesztoszteron és SHBG szintekkel, míg a kadmium mennyisége pozitív korrelációs kapcsolatban áll az SHBG szinttel.

Az összefüggések azután is fennmaradtak, hogy az esetleges más nehézfémek okozta hatásokat is figyelembe vették. Ezen felül az ólom-tesztoszteron kapcsolat esetén az összefüggést módosította a dohányzási státus (P for interaction=0,011), a diabétesz (P for interaction=0,021), illetve a vér kadmiumszintje (P for interaction=0,029).

A vér kadmiumtartalma és a SHBG szint közötti kapcsolatnál a vér ólomtartalma módosította az összefüggést (P for interaction=0,004). Ez a tanulmány jelenleg a legátfogóbb, ami a nehézfémek és a nemi hormonok közti kapcsolatot vizsgálja férfiak esetén. Az eredmény meglepő. A kérdés: a miért?

 

Forrás: Enviromental Research 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.