hirdetés

Köldökzsinór leszorítása és a gyermek fejlődése

Egy kis esetszámú svédországi vizsgálatban a köldökzsinór késleltetett leszorítása esetén valamivel jobb volt a kisgyerekek finom mozgása és szociális készségeik.

hirdetés

A JAMA Pediatrics-ban közölt kis esetszámú, randomizált, kontrollált svédországi vizsgálat szerint a köldökzsinór későbbi leszorítása esetén a gyerekek jobb korrigált átlagos különbséget (AMD, adjusted mean difference) értek el az Ages and Stages Questionnaire-en (ASQ) mind a finom mozgásokat (AMD: 2,1; 95% CI: 0,2–4,0), mind a személyes-szociális készségeket tekintve (AMD: 2,8; 95% CI: 0,8–4,7), mint azok, akik születésekor korán szorították el a köldökzsinórt.

Dr. Ola Andersson, PhD (Uppsalai Egyetem) és munkatársai azt tapasztalták, hogy a késleltetett leszorítás hatása különösen kifejezett volt a fiúkban mind a személyes-szociális készségeket (AMD: 4,9; 95% CI: 1,6–8,3; p =0,004), mind a finom mozgásokat tekintve (AMD: 4,7; 95% CI: 1,0–8,4; p =0,01).

A késleltetett köldökzsinór leszorítás csoportba tartozó gyerekek egy kis hányadában a finom mozgásokra és az ASQ problémamegoldás részére vonatkozó ASQ pontszám legalább 2 szórásnyival az átlag alatt volt (a finom mozgások esetében a vizsgált alcsoport versus a korai köldökzsinór leszorítás csoport: 3,7%, illetve 11,0%, p =0,02) (a problémamegoldás esetében a hasonló összevetés: korrigált esélyhányados: 0,3; 95% CI: 0,1 – <1,0). Egy többváltozós elemzés (MANOVA) azt mutatta ki, hogy a két csoport között statisztikailag szignifikáns a különbség (p =0,02).

A késleltetett köldökzsinór elszorítású csoportban kisebb volt azoknak a gyerekeknek az aránya, akik kockázatos pontszámokat értek el a Movement Assessment Battery for Children (ABC) kerékpárkövetési tesztjében (3,8%, illetve 12,9%, p =0,02), kevesebb gyereknél volt „éretlen a ceruzafogás” (13,2%, illetve 25,6%, p =0,01), és a proszociális készségek medián pontszáma magasabb volt a Strengths and Difficulties Questionnaire-ben (AMD: 0,5; 95% CI: >0,0–0,9; p =0,05). Nem volt viszont különbség a két csoport között a Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI-III), a Movement ABC és az SDQ pontszámaiban.

Összességében a két csoport átlagos IQ pontszáma és az alacsony IQ-jú (85 alatti pontszám) gyerekek aránya között nem volt különbség a két csoport között.

Egyes nemi különbségek, főként a finom mozgásokat illetően, azonban szignifikánsak voltak. A magasabb ASQ pontszámok mellett, a késleltetett köldökzsinór elszorítású fiúkban nagyobb volt az átlagos pontszám a WPPSI-III feldolgozási sebességét (AMD: 4,2; 95% CI: 0,8–7,6) és a Movement ABC kerékpárkövetési tesztjét illetően (AMD: 0,8; 95% CI: 0,1–1,5; p =0,03), mint a korán elszorított köldökzsinóros csoportban.

A korai köldökzsinór elszorítású csoporttal összehasonlítva, a kerékpárkövetési kockázatos pontszámok ritkábbak voltak a késői elszorítás esetén (3,6%, illetve 23,1%, p =0,008), s ugyanez állt az ASQ finom motoros pontszámaira (8,9%, illetve 23,6%, p =0,03), és a 85-nél kisebb pontszámot elérőkre a WPPSI-III feldolgozási sebesség tesztjében (2%, illetve 12,5%, p =0,06). MANOVA teszttel kimutatták, hogy  a finom motoros készségekben mutatkozó különbségek nemfüggőek voltak (p =0,005), és csak a fiúkra vonatkozóan voltak szignifikánsak (p =0,008), a lányokra vonatkozóan nem (p =0,80).

A vizsgálat során akkor tekintették késleltetettnek a köldökzsinór elszorítását, ha a szülés és az elszorítás között legalább 180 mp telt el, és korainak akkor, ha az időköz legfeljebb 10 mp volt. Az összesen 382 résztvevő közül 283-ban (68,%) tudtak később legalább egy tesztet elvégezni. A csoportok átlagos testmagassága és testsúlya nem tért el egymástól. A vizsgálat 2012–2013-ban folyt, amikor egy pszichológus – vakon – elvégezte a teszteket a 48–51 hónapos gyermekeknél. Az ASQ-t a gyermek szülei töltötték ki.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.