hirdetés

Kórházi fertőzések

A „hétköznapi” (közösségben szerzett) és a kórházi fertőzések nem egyformák: az utób­biak gyakran súlyosabbak, nehezebben kezelhetők. Becslések szerint minden huszadik kórházi beteg megkap valamilyen bakteriális, vírusos vagy gombás infekciót.

hirdetés

Kórházi fertőzések

A szigorú higiénés előírások ellenére sokféle kórokozónak a kórház az igazi otthona

 

A fertőzés a kórházi tartózkodás leg­gyakoribb „mellékhatása”. A fertőző betegek elkülönítésével, a kórtermek tisztán tartásával, a betegek által érin­tett felületek mindennapos fertőtle­nítésével, gumikesztyűk és egyszer használatos eszközök következe­tes alkalmazásával csökkenteni lehet a lehetőségét, de kiküszöbölni nem. Elsősorban a gyengébb védekezőképességű betegek vannak veszélyben: az idősek és a koraszülöttek, az alultáp­láltak és az elhízottak, a cukorbajo­sok és az immunhiányos állapotúak, a daganatellenes kemoterápiában vagy szteroidkezelésben részesülők.

Az intenzív és a krónikus osztályo­kon a betegek legyengült állapota ked­vez a kórokozók szaporodásának. Fer­tőzésveszélyt jelenthet a vénás kanül, a hólyagkatéter, a légzéstámogatáshoz használt tubus, a tükrözéses vizsgá­lat, a biopsziás mintavétel, a vesepótló dialíziskezelés, az elhanyagolt felfekvés vagy műtéti seb.

 

Veszélyes kórházi kórokozók

A baktériumok közül a hasmenést és súlyos vastagbélgyulladást okozó Clostridium difficile főleg az idős bete­geket támadja meg, rendszerint azután, hogy hosszabb antibiotikumkúra miatt a bélflóra egyensúlya felborult. A fertő­zés hajlamos a kiújulásra, a kiszáradás vagy a vastagbél gyors tágulása (toxikus megakolon) miatt a nem megfelelően kezelt betegség végzetes lehet.

A Staphylococcus aureus egészséges emberek bőrén, orrüregében él. A kór­házakban az állandó antibiotikumhasználat miatt nagy arányban vannak jelen e baktérium ellenálló (ún. meticillinrezisztens) törzsei – rövidített ne­vük: MRSA. Az MRSA a bőrön először csak kicsiny dudorokat kelt, de ezek mély, fájdalmas tályogokká alakulhat­nak át. A véráramba jutó MRSA végül megtámadhatja a csontokat, ízületeket, a tüdőt vagy a szívet is.

A normális bélflórához tartozó Escherichia coli ellenálló törzsei pl. vizeletelvezető katéter felhelyezését követően szaporodhatnak el a húgyutakban, de akár epeúti fertőzést vagy agyhártyagyulladást is okozhatnak. A Klebsiella pneumoniae az utóbbi években került a kórházi húgyúti fertőzések és tüdőgyulladások fontos kórokozói közé. Az Acinetobacter baumannii köpetből, légúti váladékból, vi­zeletből, hasűri folyadékból mutatható ki, s pl. tüdőgyulladást okoz légzéstá­mogatásban részesülő betegek között.

A vírusok közül a hasmenést, lázat, hányást okozó rotavírusok és a lázat, köhögést, sípoló légzést okozó légúti óriássejtes vírus (RSV) főként a cse­csemőosztályok betegeit fenyegetik. A régebben vérátömlesztéssel is kön­nyen terjedő hepatitisz B és C vírus ezen az úton ma már csak rendkívül ritkán adódik tovább.

 

Védekezés a kórházi fertőzések ellen

• A legfontosabb, hogy gyakran és alaposan (szappannal, fertőtlenítő szerrel) mossunk kezet, és ha kell, lá­togatóinkat vagy a vizsgálathoz/keze­léshez készülődő nővért, orvost is bát­ran figyelmeztessük erre.

• Műtét vagy baleset után kísérjük figyelemmel a sebet védő kötés állapo­tát, tisztaságát; a szennyezett vagy át­nedvesedett kötést cseréltessük ki.

• Tervezett kórházi kivizsgálás vagy műtét előtt törekedjünk a lehető leg­jobb erőnlétre: fordítsunk gondot az egészséges táplálkozásra, alvásra, test­mozgásra, kerüljük a túlzott stresszt, a kimerítő munkát.

• A kórházból hazatérve figyeljünk az olyan tünetekre, amelyek egy eset­leges kórházban szerzett fertőzés jelei lehetnek. Szokatlan fájdalmat, hideg­rázást, gennyes váladékot, a műtéti seb környékén elszíneződést észlelve hala­déktalanul menjünk orvoshoz.

• Ne feledjük: az antibiotikumok nél­külözhetetlenek a baktériumok elleni harcban, de szükségtelen vagy nem elő­írásos használatuk kedvez az ellenálló baktériumok és a gombák elszaporodá­sának, így súlyos fertőzésekhez vezethet.

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.