hirdetés

Koszorúér-történelem

Jó hír azoknak, akik szabadidejükben szívesen búvárkodnak a nemzetközi orvostörténeti szakirodalomban, hogy életben marad a szakterület nemrég végveszélybe került patinás folyóirata. Egy kardiológiai mérföldkőről megemlékezve kívánunk további hosszú életet neki.

hirdetés

Az 55. évfolyamát taposó Medical History című folyóirat jövője 2010-ben vált bizonytalanná, amikor a Wellcome Alapítvány megvonta támogatását a laptól és a szerkesztőségnek addig helyet adó londoni orvostörténeti központtól. Utóbbit a University College of London szűkített kutatási profillal fogadta be, és úgy tűnt, a Medical History megjelenésére csupán 2012 végéig van anyagi fedezet, mígnem 2012. január 30-án a Cambridge University Press és a Wellcome Alapítvány közleményben jelentette be, hogy a folyóirat a jövőben a Cambridge Journals lapcsalád tagja lesz, és a szerkesztőség a Yorki Egyetemre költözik. Jelenleg a lap teljes archívuma szabadon hozzáférhető.

A 2011 júliusában megjelent lapszám annak a konferenciának az írásos anyagát tartalmazza, amelyet még 2010 nyarán „The Future of the Medical History” (Az orvostörténet jövője/A Medical History jövője) címmel tartottak Londonban. Az előadók egyike – Joel D. Howell, a Michigani Egyetem professzora – a koszorúerek „zátonyainak” tükrében vizsgálta egy évszázad (nagyjából a Titanic–Costa Concordia intervallum) orvostörténetét.

Száz évvel ezelőtt, 1912-ben számolt be az első klinikailag diagnosztizált koszorúér-trombózisról és szívinfarktusról az Association of American Physicians előadótermében és a JAMA lapjain James Bryan Herrick chicagói orvos. Vagy ha nem is a legelsőről, Herrick volt az, aki végül meggyőzte az orvostársadalmat arról, hogy a coronaria-trombózis nem feltétlenül okoz halált perceken belül, hanem sok túlélt szívrohamnak is ez az oka. Herrick kezdeményezésére vált átjárhatóvá a válaszfal az angina pectoris általánosan elfogadott klinikai diagnózisa és a koszorúér-elzáródás, szívizomelhalás általánosan elfogadott kórbonctani diagnózisai között. Igaz, sok évi munkájába került, s talán az ő klinikai megfigyelései is feledésbe merültek volna, ha 1918-tól nem támasztja alá EKG-felvételekkel is az állításait. A sarlósejtes anémia első leírását is neki köszönhetjük, 1954-ben halt meg, 92 évet élt.

 

James B. Herrick

 

Herrick elektrokardiogramjaitól kezdve a koszorúér-betegség korai felismerésének újabb és újabb technikai lehetőségei jelölték ki a klinikai infarktuskutatás szakaszhatárait. A Master-féle kétlépcsős próba már 1929-ben megjelent, és a 21. századig egyre szofisztikáltabb terheléses teszteknek adta át a helyét. Az 1940-es és ’50-es években azonban széles körben használtak hasonló célra két másik vizsgálatot is: az anoxémia tesztet, amelyben oxigénben szegény levegő belélegeztetésével idéztek elő miokardiális isémiát, és a ballisztokardiográfiát, amelyben a testnek a szívverés kiváltotta mozgásait regisztrálták. Az első koszorúérfestés 1958-ban véletlenül következett be, de azután hamar elterjedt a gyakorlatban, mert igen látványos eredményt adott, és a betegeket a vártnál sokkal kevésbé viselte meg. Ezzel a már kialakult vagy fenyegető szívinfarktus oka az orvosok és betegeik számára közvetlenül is láthatóvá vált. Viszonylag egyenes út vezetett innen a bypass műtétekig (1960-tól), majd a különféle katéteres coronaria-intervenciókig (1977-től), amelyek már az infarktushalálozás csökkenésében is szerepet játszhattak.

 Az eszközös beavatkozásokon túl az is csökkenthette az infarktussal összefüggő halálozást, hogy az orvosok egyre inkább tudatosították magukban és betegeikben a mellkasi fájdalom fenyegető akut következményeit. Nemcsak a coronaria-őrzők rendszere épült ki az intenzív kezelést igénylő betegek ellátására, hanem – legalábbis az Egyesült Államokban – a „mellkasi fájdalom központok” rendszere is a sürgősségi osztályon jelentkező, megfigyelést igénylő betegek fogadására és első kivizsgálására. A kezdetben egyszeri, később sok órán át rendszeresen ismételt laboratóriumi tesztek is nagyban hozzájárultak a szívizomelhalás gyorsabb és biztosabb felismeréséhez.

Összefoglalójának befejező részében Howell azt vizsgálja, mit kínál az orvostörténeti nézőpont az utca emberének, az egészségügyi szakembernek, a politikai döntéshozónak és a történettudományt nem orvosi szemmel vizsgáló történésznek. Az orvoslás tényanyagának múltbeli változásai mással nem pótolható tanulságokkal szolgálnak annak a gyakorló orvosnak, akinek a pályafutása során egy-egy betegség diagnosztikájában és terápiájában nemegyszer drámai változások következnek be. Sok betegségre igaz ez, de a koszorúér-betegségre különösen. Olyan súlyos, olyan gyakori és olyan költséges ez a betegség, hogy ezen a területen különösen erőteljes külső hatások érik az orvosi gyakorlatot. Számos politikai és klinikai döntést kell itt meghozni, s ezekkel a döntésekkel sok pénzt lehet nyerni vagy veszteni. A koszorúér-betegség diagnózisának és kezelésének időben változó megközelítési módjai közelebb vihetik az orvostörténészt – és a történészt általában – e hatások és összefüggések kibontásához. A koszorúér-betegség történetén keresztül az orvostörténet az eddiginél szélesebb közönséget tudna megszólítani.

Ajánlott irodalom:

1. Howell JD. Coronary Heart Disease and Heart Attacks, 1912–2010. Med Hist. 2011;55(3):307–312. 

2. Herrick, JB. Clinical Features of Sudden Obstruction of the Coronary Arteries. JAMA 1912;59(23):2015–2022. doi: 10.1001/jama.1912.04270120001001

3. Herrick, JB. Thrombosis of the Coronary Arteries. JAMA 1919;72(6):387-390. doi: 10.1001/jama.1919.02610060001001. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.