hirdetés

Közös terápiás célpont cukorbetegségben és Wolfram-szindrómában

A gyulladás és a celluláris stressz jelentős szerepet játszik az inzulintermelő sejtek pusztulásában, mely a cukorbetegség egyik fontos tényezője. A celluláris stressz ugyancsak közrehat a genetikai hátterű Wolfram szindróma kialakulásában is, melynek egyik jele a fiatalkori kezdetű diabetes.

hirdetés

A Cell Metabolism című lap augusztusi számában megjelent egyik közlemény egy olyan új molekula felfedezéséről ad hírt, mely kulcsfontosságú a celluláris stresszel összefüggő gyulladás létrejöttében, melynek végeredménye az inzulintermelő sejtek pusztulása − számoltak be róla a Washington University School of Medicine és a University of Massachusetts Medical School kutatói.

„Kétféle gyulladás létezik – magyarázza a kutatást vezető Fumihiko Urano. – Az egyik a sejteken belül zajló lokális gyulladás, melynek hátterében egy ER stressznek nevezett specifikus celluláris stressz áll. A másik a szisztémás gyulladás, melynek része az immunrendszer sejtjeinek aktiválódása. Az általunk most azonosított molekula szerepet játszik a helyi folyamat elindításában, ami aztán szisztémás gyulladásba mehet át.”

A TXNIP (thioredoxin-interacting protein) jelű molekula a cukorbetegségben és Wolfram-szindrómában kifejlesztendő célzott terápia egyik célpontja lehet. Utóbbi tünetegyüttes a cukorháztartás zavara mellett veseproblémákkal, valamint hallás- és látászavarral is járhat. A beteg életkorának előrehaladtával ataxia alakul ki, az izomműködés és -koordináció agyi kontrollja elvész, és a betegek jelentős része nem éri meg a 40 éves életkort.

Urano, a washingtoni egyetem endokrinológiai és lipidológiai részlegének docense az endoplasmaticus reticulumhoz (ER) kapcsolódó celluláris típusú stresszhatásokat kutatja. Az ER a fehérjetermelésért és koleszterinszintézisért felelős sejtalkotó. Minden sejtben található ER, melynek működése szerepet játszik abban, hogy a fehérjék eljussanak azokhoz a sejtekhez, melyeknek szükségük van azokra.

ER stressz esetén felhalmozódnak a kóros térbeli elrendeződésű proteinek, melynek nyomán aktiválódik az a sejtválasz, mely a fehérjetermelés csökkentése és a kóros térbeli elrendeződésű proteinek eliminálása révén a probléma megoldására hivatott. Amennyiben a stresszhatást nem sikerül megszüntetni, az a sejtek károsodásához és pusztulásához vezethet. „Az ER sok szempontból jelentős – magyarázza dr. Urano −, és funkciózavara egy sor betegség kialakulásához hozzájárulhat. Azt feltételezzük, hogy Wolfram-szindróma és cukorbetegség esetén az inzulintermelő sejtek diszfunkciója ER stresszt okoz, ami viszont hozzájárul a lokális gyulladás létrejöttéhez és a sejtek pusztulásához.”

Urano munkacsoportja az ER stressz során az inzulintermelő sejtekben aktiválódó gének elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a stresszhatás alatt álló sejtek nagy mennyiségben termelnek TXNIP-et. A korábbi kutatások azt bizonyították, hogy e fehérje részt vesz a gyulladásban, és a kutatás későbbi fázisában arra is fény derült, hogy a TXNIP kapcsolatban áll mind a sejteken belül fennálló ER stresszel, mind pedig a specifikus sejtpopulációt övező gyulladásos folyamattal. „Azt találtuk, hogy az ER stressz a TXNIP proteinen keresztül vezet gyulladásos aktivációhoz – magyarázza tovább a kutató. − Ha tehát megtaláljuk a módját a TXNIP blokkolásának, akkor egyúttal képesek leszünk csökkenteni a gyulladást és megállítani a diabetes és a Wolfram-szindróma progresszióját.”

A kutatók megállapították, hogy a Wolfram-szindróma állatkísérletes modelljében az inzulintermelő sejtek TXNIP-szintje szignifikánsan emelkedett. Mindeközben más újabb vizsgálatokból az derült ki, hogy a vérnyomáscsökkentőként széles körben használt verapamil képes beavatkozni a TXNIP-termelésbe. Mindezek ismeretében Urano munkacsoportja azt tervezi, hogy Wolfram-szindrómában szenvedő állatokon teszteli, hogy a verapamil alkalmas-e a betegség progressziójának lassítására. Az erre irányuló kutatások már megkezdődtek.

A TXNIP protein tűnik a leginkább megfelelő terápiás célpontnak, mivel az ER stresszel társuló állapotokban a sejthalálban szerepet játszó másik ismert molekula a sejtmagban található. A TXNIP viszont a nucleuson kívül helyezkedik el, ezért könnyen kölcsönhatásba hozható a potenciális terápiás ágensekkel.

Jóllehet a mostani vizsgálat egy rendkívül ritka betegséggel, az 500 ezer közül mindössze egy személyt érintő Wolfram-szindrómával foglalkozott, Urano kiemeli, hogy mostani megállapításaiknak számos egyéb betegségben is jelentőségük lehet, mivel a gyulladás egy sor betegség létrejöttében szerepet játszik, kezdve a szívbetegségektől a rosszindulatú daganatokig.

„Az ER stresszhez hasonló lokális gyulladásos folyamatok nem mutathatók ki a vérben lévő gyulladásos markerek meghatározásával, mégis rendkívüli fontossággal bírnak sokféle humán krónikus betegség patogenezisében – magyarázza dr. Urano. − A TXNIP-nek a Wolfram-szindrómában játszott lehetséges szerepének tanulmányozása hozzásegíthet bennünket olyan terápiás célpontok azonosításához, melyek ismeretében a mostaninál hatásosabb kezeléseket fejleszthetünk ki más idült kórképekben is, például az olyan neurodegeneratív megbetegedésekben, mint amilyen többek között az Alzheimer-kór, illetve az ugyancsak kognitív zavarokkal kísért egyéb hasonló kórképek.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.