hirdetés

Lassítható a prosztatarák progressziója

Úgy tűnik, hogy a zsírsavak blokkolása lassítja a prosztatarák progresszióját, így a zsírsavbevitel új ígéretes célpontja lehet a betegség terápiájának.

hirdetés

Az ausztrál kutatók közleményükben hangsúlyozzák, hogy bár a prosztatarák lassan növekszik, továbbra is nehéz elérni, hogy a betegség ne menjen át agresszív stádiumba. Elsőként arra keresték a választ, milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy a prosztatarák agresszív stádiumba progrediáljon, mi segíti a tumorsejtek növekedését, és miben különbözik a prosztatarák metabolizmusa más tumortípusokétól. Régóta ismert, hogy a prosztatarákos betegeknél szoros korreláció áll fenn az elhízás, az étrend és a kedvezőtlen kimenetelek között. Úgy tűnik, hogy elsősorban azoknak a betegeknek a prosztatarákja agresszív, akik nagy mennyiségben fogyasztanak zsírsavakat, ezért a Science Translational Medicine most megjelent tanulmányának szerzői megvizsgálták, hogy a zsírsavak milyen szerepet játszanak a prosztatarák növekedésében.

A prosztatarákos betegekből nyert humán szövetmintákat egerekbe ültették. Azt találták, hogy a humán prosztataráksejtek zsírsavfelvétele nagyobb, illetve hogy ezek a zsírsavak táplálják a tumoros biomasszát. Ezek a metabolikus változások a CD36-nak nevezett zsírsavtranszporter közreműködésével jöttek létre.

Ezt követően a kutatók kiiktatták a CD36 zsírsavtranszporter működéséért felelős gént, hogy megtudják, ez miként befolyásolta a kísérleti állatokban a prosztataráksejtek növekedését. Úgy tűnik, hogy a gén eliminálása csökkentette a tumorképződéshez vezető szignálfolyamatot, ennek nyomán lassult a rákbetegség progressziója. Ezen túlmenően a CD36-antitestterápia a rákbetegség súlyosságát is csökkentette a xenograftokban.

„Évek óta tudjuk, hogy a diszfunkcionális zsírsav-metabolizmus egy sor betegséggel összefügg – mondja a vizsgálat vezetője. – Az, hogy prosztatarákban a CD36-mediált zsírsavfelvétel gátlása mérsékli a betegség progresszióját, alapot jelenthet újfajta célpontú terápiák kifejlesztésére. A terápiák kifejlesztésének legfőbb célja, hogy a betegek minél korábban olyan kezelésben részesülhessenek, amellyel meggátoljuk a késői vagy előrehaladott formákba való átmenetet. Vizsgálatunk azt igazolja, hogy a zsírsavtranszport blokkolása egy lehet e módszerek közül.”

Az American Cancer Society adatai szerint ebben az évben várhatóan 175 ezer esetben diagnosztizálnak majd prosztatarákot az Egyesült Államokban, és több mint 30 ezer férfibeteg fog meghalni a betegség következtében. A tüdőrák után a prosztatarák a második leggyakoribb halálok az Egyesült Államok férfilakossága körében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.