hirdetés

Metasztatikus kockázat gyors felmérése prosztatarákban

Egy most kifejlesztett teszt a jelenleg rendelkezésre álló módszereknél pontosabban jelzi előre, hogy adott betegnél a prosztatarák milyen eséllyel ad áttéteket, ráadásul olcsóbb is a mostaniaknál.

hirdetés

A National Cancer Institute adatai szerint a férfiak körülbelül 11,2 százalékánál alakul ki valamikor az élete folyamán prosztatarák. A prosztatarák újonnan diagnosztizált, illetve a már kezelt eseteiben is szükség van olyan tesztekre, melyekkel felbecsülhető a betegség metasztatizálásának valószínűsége. Ez azért is fontos, mert nagy metasztatikus rizikó esetén agresszívabb kezelés szükséges.

A New York-i Albert Einstein College of Medicine-ben olyan új vizsgálómódszert fejlesztettek ki a metasztatikus rizikó felbecslésére, mely gyorsabb és olcsóbb a jelenleg rendelkezésre álló teszteknél, ráadásul elvégzésükhöz kevés szövetminta is elegendő.

Az új teszt a kópiaszám-eltérések (CNA, copy number alteration) kimutatásán alapszik. Ezek olyan eltérések a genomban, melyek jelenléte kedvez a rosszindulatú tumorok terjedésének. A CNA-knak a vérből vagy a prosztataszövetből történő vizsgálatával pontosabb képet kaphatunk a ráksejtek proliferációs potenciáljáról.

„Kiderült, hogy a CNA-k gyorsan és pontosan detektálhatók a Next-Generation Copy Number Alteration (NG-CNA) elnevezésű teszttel – mondja dr. Harry Ostrer, a vizsgálat vezetője. – Az új adatok értéke kettős: egyrészt korai agresszív terápia indítható azoknál a betegeknél, akiknél a diagnózis felállítása pillanatában nagy metasztatikus potenciállal rendelkező daganat igazolható, ugyanakkor lassan progrediáló betegség esetén aktív surveillance végezhető, így elkerülhető, hogy olyan betegek is kezelést kapjanak, akiknek valójában nincs rá szükségük.”

A The Journal of Molecular Diagnostics című lapban megjelent közleményükben a szerzők azt írják, hogy a NG-CNA 194 genomrégióból 902 genomhely elemzésére képes, ami gyorsabb az eddigieknél, ugyanakkor nem is kerül annyiba.

A most közzétett adatok alapot teremthetnek olyan új kezelési módszerek kifejlesztésére, melyekkel nagyobb eséllyel vehetjük fel a harcot a prosztatarák terápiarezisztensebb eseteivel szemben. Ami pedig a költségmegtakarítást illeti, a vizsgálat vezetőjének számításai szerint a NG-CNA segítségével a DNS-extrakció és az egyéb szükséges eljárások költsége egy mintára számítva 20 és 40 dollár közé esik, míg a teljes genomszekvenálás ára 1000 dollár. Ennél is fontosabb azonban, hogy – ahogyan a szerzők is megjegyzik – az új teszttel kapható eredmények könnyebben értékelhetők, így a kutatók rövid idő alatt több ezer szövetmintát is elemezhetnek. A NG-CNA eredményei körülbelül 36 óra elteltável rendelkezésre állnak.

Az új módszer további előnye, hogy kisebb adattárolási kapacitás is elegendő hozzá, ami lehetővé teszi, hogy a nagy referencialaboratóriumok mellett a kevesebb költségvetésből gazdálkozó kisebb laboratóriumokban is végezzék.

Végül fontos kiemelni, hogy a NG-CNA kisebb szövetmintákat igényel, mint a jelenleg is alkalmazott módszerek. A teszt már akár 12,5 nanogrammnyi vizsgálati anyagból is elvégezhető, ami módot nyújt a specialistáknak arra, hogy sejtvonalakat, biopsziás mintákat és műtéti anyagokat egyaránt analizáljanak.

A munkacsoport korábban indikátort dolgozott ki a metasztatikus kockázat megadására, melyet „metasztatikus potenciál score”-nak (MPS) neveztek el. Most 70 prosztatarákos mintából határozták meg a MPS-t, és az eredmények között igen magas szintű korrelációt találtak. A NG-CNA teszt validálásának második lépéseként sebészeti mintákat is elemeztek, és az így kapott eredmények is jelentős egyezést mutattak a biopsziás leletekkel.

„Hisszük, hogy a standard genetikai ráktesztek NG-CNA-val történő kiegészítése egyénre szabott kezelési terv felállítását teszi lehetővé azáltal, hogy korán azonosíthatók az agresszív tumorok és azok a genetikai mutációk, melyek alapján előre jelezhető a célzott terápiákra adott válasz” – zárja eredményeik ismertetését dr. Ostrer.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.